Снимка: © Getty Images

Колумбийските власти заловиха най-издирвания наркотрафикант в страната след години издирване. Президентът Иван Дуке определи ареста му като „най-големия удар срещу трафика на дрога през този век“ и го сравни с краха на Пабло Ескобар. 

Дайро Антонио Усуга обаче няма да си строи собствен затвор в Меделин по подобие на убития през 90-те наркобарон, а ще бъде екстрадиран в САЩ.

50-годишният Усуга, с прякор Отониел, е лидер на един от най-влиятелните кланове в Колумбия, който разполага с около 1800 въоръжени мъже и има присъствие в 10 от 32 провинции в страната.

Той беше заловен на 23 октомври при съвместна акция на армията, полицията и военновъздушните сили. Операцията включваше 500 войници и 22 хеликоптера. Един полицай загина при престрелките.

В акцията са участвали агенции от САЩ и Великобритания. 50 експерти са работили по установяване на местонахождението на Усуга чрез сателити.

Отониел беше заловен в провинция Антиокия, в северозападната част на страната. Там той използвал няколко селски къщи, за да се укрива от властите. Нямал е телефон, а е разчитал единствено на куриери за комуникация с външния свят.

Усуга беше в списъка на американската DEA от няколко години, като Вашингтон предлагаше 5 милиона долара за главата му. Отониел е обвинен във внос на 73 хиляди литра кокаин в САЩ между 2003 и 2014 г.

Сега наркотрафикантът е задържан във военна база в столицата Богота и се очаква Колумбия и Щатите да се договорят за екстрадицията, пише местната медия El Nuevo Siglo. Той е изправен пред обвинения във внос на кокаин в САЩ, убийство на полицаи и вербуване на деца в клана си.

Отониел е роден в Антиокия прeз 1971 г. Преминал е през няколко военни и паравоенни групировки като ФАРК – Революционните въоръжени сили на Колумбия, и AUC – крайнодясна група, занимаваща се с наркотрафик.

Когато AUC престава да съществува през 2005, Усуга започва да работи за наркобарона Даниел Рендон Ерера, познат като Дон Марио - лидер на „Клана на Залива“.

Братът на Отониел е убит от полицията по време на акция в новогодишната нощ преди около 10 години. След това Усуга поема водачеството на клана.

Службите за сигурност на Колумбия определят групировката като най-влиятелната криминална организация в страната. САЩ ѝ поставя етикета „тежковъоръжена и изключително насилствена“. Кланът, който има стабилни международни връзки, се занимава с наркотрафик, трафик на хора, незаконен добив на злато и изнудване. Някои от членовете му вече са арестувани в Аржентина, Бразилия, Хондурас, Перу и Испания.

Бандата контролира много от основните маршрути за наркотрафик от Колумбия до САЩ, изнася и в Русия.

Според колумбийското правителство „Кланът на Залива“ е намалил влиянието си през последните години, тъй като акциите на полицията са принудили редица членове да се крият в джунглата или други отдалечени региони.

Арестът на Отониел беше последван от обръщение на президента Дуке към всички наркотрафиканти: „Или се предавате, или идваме и ви залавяме“.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Адвокатурата няма да иска наказание за Петър Илиев заради плагиатството

Софийският адвокатски съвет отказа дисциплинарно дело срещу юриста

МОН опроверга Кацаров: Тестовете за Covid-19 не достигат дори за една седмица

Около 150 хил. тестове не стигат за връщане в клас на всички ученици

Платформата за билети за Arctic Monkeys била атакувана от "вторичния пазар"

Мениджмънтът на бандата отказал преместване на концерта на друго място в Бургас, което щяло да увеличи капацитета двойно

Нинова: Не сме се договаряли нито да съм първи председател на НС, нито да има ротация

"Нито едно от имената, които се спрягат за министри от БСП, не отговаря на истината"

Фаворитите за най-добър филм на "Оскари" 2022

10 предложения, които могат да попаднат сред номинираните

Бог е високо, МВР - далеко, а юмручното право отнема живот

Престъпленията стават компенсация на липсващия ред и правосъдие

Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Стойчо Кацаров ще издаде нова заповед