Колумбия залови "новия" Ескобар и го предава на САЩ Снимка: © Getty Images

Колумбийските власти заловиха най-издирвания наркотрафикант в страната след години издирване. Президентът Иван Дуке определи ареста му като „най-големия удар срещу трафика на дрога през този век“ и го сравни с краха на Пабло Ескобар.

Дайро Антонио Усуга обаче няма да си строи собствен затвор в Меделин по подобие на убития през 90-те наркобарон, а ще бъде екстрадиран в САЩ.

50-годишният Усуга, с прякор Отониел, е лидер на един от най-влиятелните кланове в Колумбия, който разполага с около 1800 въоръжени мъже и има присъствие в 10 от 32 провинции в страната.

Той беше заловен на 23 октомври при съвместна акция на армията, полицията и военновъздушните сили. Операцията включваше 500 войници и 22 хеликоптера. Един полицай загина при престрелките.

В акцията са участвали агенции от САЩ и Великобритания. 50 експерти са работили по установяване на местонахождението на Усуга чрез сателити.

Отониел беше заловен в провинция Антиокия, в северозападната част на страната. Там той използвал няколко селски къщи, за да се укрива от властите. Нямал е телефон, а е разчитал единствено на куриери за комуникация с външния свят.

Усуга беше в списъка на американската DEA от няколко години, като Вашингтон предлагаше 5 милиона долара за главата му. Отониел е обвинен във внос на 73 хиляди литра кокаин в САЩ между 2003 и 2014 г.

Сега наркотрафикантът е задържан във военна база в столицата Богота и се очаква Колумбия и Щатите да се договорят за екстрадицията, пише местната медия El Nuevo Siglo. Той е изправен пред обвинения във внос на кокаин в САЩ, убийство на полицаи и вербуване на деца в клана си.

Отониел е роден в Антиокия прeз 1971 г. Преминал е през няколко военни и паравоенни групировки като ФАРК – Революционните въоръжени сили на Колумбия, и AUC – крайнодясна група, занимаваща се с наркотрафик.

Когато AUC престава да съществува през 2005, Усуга започва да работи за наркобарона Даниел Рендон Ерера, познат като Дон Марио - лидер на „Клана на Залива“.

Братът на Отониел е убит от полицията по време на акция в новогодишната нощ преди около 10 години. След това Усуга поема водачеството на клана.

Службите за сигурност на Колумбия определят групировката като най-влиятелната криминална организация в страната. САЩ ѝ поставя етикета „тежковъоръжена и изключително насилствена“. Кланът, който има стабилни международни връзки, се занимава с наркотрафик, трафик на хора, незаконен добив на злато и изнудване. Някои от членовете му вече са арестувани в Аржентина, Бразилия, Хондурас, Перу и Испания.

Бандата контролира много от основните маршрути за наркотрафик от Колумбия до САЩ, изнася и в Русия.

Според колумбийското правителство „Кланът на Залива“ е намалил влиянието си през последните години, тъй като акциите на полицията са принудили редица членове да се крият в джунглата или други отдалечени региони.

Арестът на Отониел беше последван от обръщение на президента Дуке към всички наркотрафиканти: „Или се предавате, или идваме и ви залавяме“.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бесарабски българин е загубил съпругата и детето си при руския обстрел в Одеса

При нападението са загинали още 2 деца

15:05 - 03.03.2024
Важно днес

Радев заговори срещу "проповедниците на нихилизма и разделението" на връх Шипка

На фона на руски знамена Радев видя "прогонване на лепкавата политическа мъгла от върховете на българското минало"

13:41 - 03.03.2024
Важно днес

Хепи-соцът като атракцион за всеки национален празник

С "Чавдар" и "Икарус" на Трети март?

13:35 - 03.03.2024
Важно днес

Тръмп изпревари Ники Хейли в още три щата преди "Супер вторник"

Дали Тръмп ще остане единственият кандидат за номинацията - ще се реши на 5 март

09:12 - 03.03.2024