"Колумбийско чудо": Деца са спасени след 40 дни в неизвестност в амазонската джунгла Снимка: © Getty Images

Преди повече от месец малък самолет преминава над Амазонската джунгла и превозва седем души. Внезапно двигателят отказва и самолетът катастрофира. Трима възрастни, включително пилотът, загиват - а телата им са открити впоследствие от властите в самолета. От останалите пътници - деца на 13, 9 и 4 години и 11-месечно бебе, обаче няма и следа.

40 дни по-късно те са намерени живи. Децата са показали забележителна издръжливост, като са оцелели през силни бури в една от най-неприятните за обитание части на Колумбия, където освен хищни животни пребивават и опасни въоръжени групировки.

"Те ни дадоха пример за оцеляване, който ще остане в историята", заяви колумбийският президент Густаво Петро, определяйки новината като "радост за цялата страна!".

По предварителна информация на органа за гражданска авиация, който координира спасителните дейности, децата са избягали от самолета и са тръгнали към дъждовната гора, за да търсят помощ. В продължение на седмици близо 200 души участват в тяхното издирване. А хеликоптери над района са излъчвали запис от бабата на децата, която ги моли да стоят на едно място, за да ги открият.

В хода на търсенето спасителите постепенно откриват предмети, оставени от децата, включително детско шише, ножица, ластик за коса и импровизиран подслон. Открити са и малки следи от стъпки, което е дало надежда на екипите да мислят, че изчезналите все още са живи в дъждовната гора, която е дом на ягуари, змии и други хищници.

Децата са спасени от военните близо до границата между колумбийските провинции Какета и Гуавиаре, близо до мястото, където са намерени и останките на разбилия се самолет. Това става в петък около 17:00 ч. местно време, когато по радиостанцията на военните сили се чуват викове: "Чудо! Чудо! Чудо! Чудо!".

Малките братя и сестри принадлежат към местната група Хуитото (Huitoto) и вероятно познанията им за плодовете и уменията им за оцеляване в джунглата са им дали шанс да останат живи толкова дълго време. Медиите съобщават, че най-голямото дете - момиче на име Лесли, е имало обширни познания за това как да оцелее в дъждовната гора.

Президентът на Колумбия сподели снимки на няколко членове на армията и коренната общност, които вече се грижат за намерените деца. На тях им е оказана медицинска помощ и са разговаряли със своя дядо, според когото те са върнати обратно от "майката джунгла"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024