Компании, свързани с Пригожин, са получили държавни поръчки за над 1 млрд. рубли след бунта Снимка: © Getty Images

Компании, за които е известно, че са свързани с основателя на "Вагнер" Евгений Пригожин, са получили държавни поръчки за над 1 млрд. рубли след опита му за бунт срещу руското военното ръководство. Това съобщава базираният в Латвия руски опозиционен сайт "Медуза", който се позовава на публични данни, представени от международния канал RTVI.

Според тях различни компании до Пригожин са получили общо девет договор за предоставяне на хранителни услуги на различни държавни институции. Документите са подписани след бунта от 24 юни и са на обща стойност 1,06 млрд. рубли (10 млн. евро).

Най-големият договор сред компаниите е сключен с ООО "Продфусервис", което получава 705 млн. рубли за осигуряване на храна за държавните училища в град Митищи, северно от Москва. Договорът е с продължителност 2023-2025 г.

Свързаните с Пригожин компании също така ще изпълняват подобни поръчки за други болници и детски летни лагери в страната.

Връзката между лидера на "Вагнер" и фирмите е открита от журналистите, които са намерили телефонни номера и адреси на компании и дъщерни дружества на Пригожин, както и персонал, който е бил наеман преди от него.

Макар че той придоби международна известност като лидер на "Вагнер" след началото на войната в Украйна миналата година, Пригожин първоначално натрупва богатството си благодарение на бизнеса си с кетъринг, който му е осигурил изгодни държавни договори благодарение на близките му връзки с президента Владимир Путин.

В коментари, направени само няколко дни след неуспешния бунт на Вагнер, Путин заяви, че основната компания на Пригожин "Конкорд" е спечелила 80 млрд. рубли (888,1 млн. долара) от договори за кетъринг с Министерството на отбраната през изминалата година.

"Надявам се, че никой не е откраднал нищо или е откраднал съвсем малко, така или иначе ще се справим с това", каза тогава Путин, намеквайки за възможни проверки на правоохранителните органи във финансите на компанията.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов "помирил държавата със сглобката", за да не стане като в Словакия

Симеон Дянков се оказа изненадващ гост на предизборна кампания на ГЕРБ

18:53 - 17.05.2024
Технологии

А1 спечели четири отличия във вечерта на наградите 

Кампанията "Интернет за всички" за безопасна интернет среда за децата също получи приз

17:37 - 17.05.2024
Живот

На тъмно: Сърбия подари знакова сграда на зетя на Тръмп, за да построи хотел

Властите твърдят, че не са продавали, а са отдали терена под наем за 99 години

16:44 - 17.05.2024
Важно днес

Румен Радев: Не виждам основание за промени в ръководството на НСО

Президентът очаква извънредното заседание на НС да се превърне в "предизборна трибуна"

15:27 - 17.05.2024