Конфликтът между Баку и Ереван отново избухна: Десетки загинаха в Нагорни Карабах Снимка: © Getty Images

Един от най-старите териториални конфликти в света между Армения и Азербайджан избухна отново и се стигна до най-тежките сблъсъци през последните години.

В неделя започнаха престрелки в Нагорни Карабах – регион, признат като част от Азербайджан, но контролиран от етнически арменци. Според информация на „Спутник Азербайджан“ – военните сили на отсрещния фронт за претърпели големи загуби, като повече от 550 души са били убити и ранени. Медията се позовава на Министерството на отбраната в Баку и службите за сигурност. Информацията обаче не е потвърдена от други източници.

До момента се съобщаваше за поне 23 убити в неделя, както предаде BBC. Министърът на отбраната на Армения – Арцрун Ховханисян, каза, че армията е претърпяла „значителен успех“ при продължилите сблъсъци в нощта между неделя и понеделник, предаде news.am. Не се съобщава броят на жертвите и ранените в медиите в Ереван.

Когато сблъсъците в Нагорни Карабах избухнаха в началото на 90-те години на миналия век, загинаха десетки хиляди души. Конфликтът в Кавказ остава неразрешен вече повече от три десетилетия. Сега азербайджанският президент Илхам Алиев е убеден, че страната ще си възвърне пълния контрол над региона.

Все още остава неясно кой е започнал престрелките вчера, тъй като двете страни си отправиха взаимни обвинения за началото на сблъсъците, предаде AFP. Министерството на отбраната на Армения твърди, че азербайджанските военни са започнали обстрелване на населени места в граничните райони. Сепаратистките власти в Нагорни Карабах съобщават, че са били убити 18 души – 16 военни, жена и дете, а 100 души са били ранени.

Арменската страна е свалила два хеликоптера и три безпилотни самолета на Азербайджан, като секретарят по Съвета на сигурността в Ереван каза, че е имало 10 убити военнослужещи.

Парламентът в Баку прие указ за въвеждане на военно положение в редица градове и региони на страната. Решението трябва да бъде одобрено от президента Илхам Алиев в рамките на 48 часа. Армения също предприе мобилизация под формата на военно положение – армията ще поеме контрол над властта и функциите на цивилното правителство, предаде ВВС.

„Подгответе се да защитите свещената ни родина“, призова премиерът на Армения Никол Пашинян, след като обвини Азербайджан в проява на „планирана агресия“. Той предупреди, че Нагорни Карабах е пред прага на „война“ и призова международната общност да се намеси, за да прекрати ескалацията на напрежението.

Ереван обяи, че е свалил два хеликоптера и три дрона, а в същото време е разрушил три танка тази неделя. Министерството на отбраната в Баку потвърди за загубата на един хеликоптер, но каза, че екипажът е оцелял. Отвърна, че са били разрушени 12 арменски системи за противовъздушна отбрана. Азербайджан отрича всички останали загуби на единици, посочени от отсрещната страна.

„Убеден съм, че нашата успешна контра офанзива ще сложи край на 30-годишната окупация, на несправедливостта“, каза президентът на Азербайджан Алиев.

Нагорни Карабах е планински регион в Кавказ, простиращ се на 4400 квадратни километра. Той е населяван от арменци християни и турци. Преди десетилетия става автономен регион в Република Азербайджан. Във войната от 90-те години оттам се изселват около 1 милион души, а 30 хиляди са убити.

Русия е основният съюзник на Армения. Москва призова страните да прекратят конфликта. Това стори и Франция – страната с най-голямото арменско общество. Генералният секретар на ООН Антонио Гутереш каза, че е „изключително разтревожен“ и призова към диалог, а Иран съобщи, че е готова да бъде посредник в мирните разговори. Президентът на САЩ Доналд Тръмп също обяви, че страната му иска насилието в Нагорни Карабах да спре.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Галерии и музеи са с вход свободен тази вечер в София - Вижте пълната програма

На 18 май 2024 г., събота, София се присъединява към европейския празник с нощна програма в повече от 50 музея и галерии.

09:05 - 18.05.2024
Важно днес

Борисов "помирил държавата със сглобката", за да не стане като в Словакия

Симеон Дянков се оказа изненадващ гост на предизборна кампания на ГЕРБ

18:53 - 17.05.2024
Текстове от партньори

А1 спечели четири отличия във вечерта на наградите 

Кампанията "Интернет за всички" за безопасна интернет среда за децата също получи приз

17:37 - 17.05.2024
Живот

На тъмно: Сърбия подари знакова сграда на зетя на Тръмп, за да построи хотел

Властите твърдят, че не са продавали, а са отдали терена под наем за 99 години

16:44 - 17.05.2024