Конспирацията "коронавирус и 5G" e "опасна глупост" Снимка: © Getty Images

Теория на конспирацията, която свързва 5G мачти за мобилни далекосъобщения с разпространението на новия коронавирус, е опасна фалшива новина и напълно невярна, заяви правителството на Великобритания в събота, след като антени в няколко части на страната бяха опожарени.

На въпрос на репортер за така наречената „теория“, че телекомуникационните мачти на 5G могат да играят роля в разпространението на болестта, началникът на британския кабинет Майкъл Гоув отговори: „Това е глупост, опасна глупост.“

Мачти на мобилните оператори през последните дни бяха вандализирани, а служителите на телекомуникациите малтретирани в Бирмингам в централна Англия и Мърсисайд в Северна Англия, а свързаността нарушена в момент, когато хората разчитат на мобилните комуникации повече от всякога.

Подпалване на кула в Бирмингам, собственост на British Telecom, най-голямата британска телекомуникационна компания, причини значителни щети. Тя предоставя 2G, 3G и 4G услуги на хиляди хора, но не разполага с 5G възможности, казаха от компанията.

Националният медицински директор на NHS England, Стивън Поуис, заяви, че идеята за конспирация 5G е фалшива новина без научна подкрепа, която рискува да наруши дори възможностите на спешната помощ по време на заразата.

"Историята за 5G и заразата е пълна и върховна глупост. Това са безмислици и най-лош вид фалшиви новини", каза Поуис. "Реалността е, че мобилните телефонни мрежи са критично необходими за всички нас."

„Това са и телефонните мрежи, които се използват от нашите спешни служби и нашите здравни работници и съм абсолютно възмутен, абсолютно отвратен, че хората предприемат действия срещу самата инфраструктура, на която трябва да разчитаме в тази спешна ситуация в здравеопазването“, каза Поуис ,

Vodafone, вторият по големина мобилен оператор в света, заяви, че атаките вече са въпрос на национална сигурност.

„Не е за вярване, че някои хора искат да навредят на самите мрежи, които осигуряват основна свързаност с аварийните служби, здравните власти и останалата част от страната през този труден период на карантина“, заяви шефът на британския офис Ник Джефри.

Той определи своите инженери като герои и призова хората да не разпространяват онлайн „крайно неоснователните” истории.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

Далсия е новото име на фирмата за топлинно счетоводство Бруната

Компанията разширява избора и качеството на услугата чрез изграждане на платформа от различни системи за управление и контрол на разходите за отопление

12:48 - 16.04.2024
Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

11:51 - 16.04.2024
Живот

Crocs и Pringles пускат ботуши за чипс

Неочаквано и забавно партньорство

11:47 - 16.04.2024
Живот

NOVA ще търси големите постижения на България след `89-а година

В последните две недели на април от 16:30 часа водещите ще представят изобретения, награди и успехи, които са прославили българите по света.

11:45 - 16.04.2024
Важно днес

Пак отложиха делото за мярката на бившата шефка на "Митниците" Петя Банкова и Стефан Димитров

Последното заседание също беше отложено, след като защитничката на Банкова - Аделина Натина, не се яви в съда заради болест.

11:03 - 16.04.2024