Снимка: © Getty Images

Теория на конспирацията, която свързва 5G мачти за мобилни далекосъобщения с разпространението на новия коронавирус, е опасна фалшива новина и напълно невярна, заяви правителството на Великобритания в събота, след като антени в няколко части на страната бяха опожарени.

На въпрос на репортер за така наречената „теория“, че телекомуникационните мачти на 5G могат да играят роля в разпространението на болестта, началникът на британския кабинет Майкъл Гоув отговори: „Това е глупост, опасна глупост.“

Мачти на мобилните оператори през последните дни бяха вандализирани, а служителите на телекомуникациите малтретирани в Бирмингам в централна Англия и Мърсисайд в Северна Англия, а свързаността нарушена в момент, когато хората разчитат на мобилните комуникации повече от всякога.

Подпалване на кула в Бирмингам, собственост на British Telecom, най-голямата британска телекомуникационна компания, причини значителни щети. Тя предоставя 2G, 3G и 4G услуги на хиляди хора, но не разполага с 5G възможности, казаха от компанията.

Националният медицински директор на NHS England, Стивън Поуис, заяви, че идеята за конспирация 5G е фалшива новина без научна подкрепа, която рискува да наруши дори възможностите на спешната помощ по време на заразата.

"Историята за 5G и заразата е пълна и върховна глупост. Това са безмислици и най-лош вид фалшиви новини", каза Поуис. "Реалността е, че мобилните телефонни мрежи са  критично необходими за всички нас."

„Това са и телефонните мрежи, които се използват от нашите спешни служби и нашите здравни работници и съм абсолютно възмутен, абсолютно отвратен, че хората  предприемат действия срещу самата инфраструктура, на която трябва да разчитаме в тази спешна ситуация в здравеопазването“, каза Поуис ,

Vodafone, вторият по големина мобилен оператор в света, заяви, че атаките вече са въпрос на национална сигурност.

„Не е за вярване, че някои хора  искат да навредят на самите мрежи, които осигуряват основна свързаност с аварийните служби, здравните власти и останалата част от страната през този труден период на карантина“, заяви шефът на британския офис Ник Джефри.

Той определи своите инженери като герои и призова хората да не разпространяват онлайн „крайно неоснователните” истории.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Скрити микрофони и камери в стаите за лечение на държавници в Правителствена болница

Одитен доклад показва множество нарушения в "Лозенец"

Подсъдимият за смъртта на Милен Цветков окончателно излиза от ареста

Кристиан Николов е с мярка за неотклонение "домашен арест"

Ребека Фъргюсън: Кралицата на екрана от "Мисията невъзможна" до "Dune"

Коя е актрисата в ролята на лейди Джесика от Dune на Дени Вилньов

ГЕРБ поиска оставките на "поне шестима министри" от служебния кабинет

Биков нарече Бойко Рашков "председател на предизборната кампания на Румен Радев"

Лекарите, които разпространяват лъжи за ваксините в САЩ, рискуват да останат без лиценз

"Свободното слово е конституционно право. Но не очаквайте да продължим лиценза ви, ако лъжете обществеността"

НАП започна проверка за финансови нарушения в Спортния тотализатор

Още 14 дружества, строители на физкултурни салони и спортни съоръжения, ще бъдат проверени