Конспирацията "коронавирус и 5G" e "опасна глупост" Снимка: © Getty Images

Теория на конспирацията, която свързва 5G мачти за мобилни далекосъобщения с разпространението на новия коронавирус, е опасна фалшива новина и напълно невярна, заяви правителството на Великобритания в събота, след като антени в няколко части на страната бяха опожарени.

На въпрос на репортер за така наречената „теория“, че телекомуникационните мачти на 5G могат да играят роля в разпространението на болестта, началникът на британския кабинет Майкъл Гоув отговори: „Това е глупост, опасна глупост.“

Мачти на мобилните оператори през последните дни бяха вандализирани, а служителите на телекомуникациите малтретирани в Бирмингам в централна Англия и Мърсисайд в Северна Англия, а свързаността нарушена в момент, когато хората разчитат на мобилните комуникации повече от всякога.

Подпалване на кула в Бирмингам, собственост на British Telecom, най-голямата британска телекомуникационна компания, причини значителни щети. Тя предоставя 2G, 3G и 4G услуги на хиляди хора, но не разполага с 5G възможности, казаха от компанията.

Националният медицински директор на NHS England, Стивън Поуис, заяви, че идеята за конспирация 5G е фалшива новина без научна подкрепа, която рискува да наруши дори възможностите на спешната помощ по време на заразата.

"Историята за 5G и заразата е пълна и върховна глупост. Това са безмислици и най-лош вид фалшиви новини", каза Поуис. "Реалността е, че мобилните телефонни мрежи са критично необходими за всички нас."

„Това са и телефонните мрежи, които се използват от нашите спешни служби и нашите здравни работници и съм абсолютно възмутен, абсолютно отвратен, че хората предприемат действия срещу самата инфраструктура, на която трябва да разчитаме в тази спешна ситуация в здравеопазването“, каза Поуис ,

Vodafone, вторият по големина мобилен оператор в света, заяви, че атаките вече са въпрос на национална сигурност.

„Не е за вярване, че някои хора искат да навредят на самите мрежи, които осигуряват основна свързаност с аварийните служби, здравните власти и останалата част от страната през този труден период на карантина“, заяви шефът на британския офис Ник Джефри.

Той определи своите инженери като герои и призова хората да не разпространяват онлайн „крайно неоснователните” истории.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Синът на кмета на Панагюрище излиза под домашен арест

Иван Белишки е обвинен за заплаха срещу депутат от "Възраждане"

12:01 - 02.02.2023

Танц прати за 10 г. в затвора двама влюбени от Техеран

Младежите са осъдени за насърчаване на неподчинение и "публична проституция"

10:44 - 02.02.2023

ГЕРБ се похвали с край на политическата си изолация на финала на 48 Народно събрание

Десислава Атанасова челно атакува "Демократична България" като за последно

10:38 - 02.02.2023

Румен Радев отстрани Минеков и запази останалия служебен кабинет на Донев

Президентът подписа указа за назначаването на нов (стар) кабинет

09:29 - 02.02.2023

Христо Грозев е принуден да напусне Виена заради заплахи от руските служби

"Искат да ми покажат, че знаят точно къде живея"

09:09 - 02.02.2023