Аржентина триумфира на "Копа Америка" за 16-и път Снимка: © Getty Images

Мач, който закъсня с близо час и половина, контузия и сълзи в очите на най-популярния футболист на терена и един от най-добрите за времето си в света - Лионел Меси, без гол в редовното време, но в крайна сметка триумф за Аржентина с попадение в продълженията. И сребро за Колумбия. Така приключи финалът за Копа Америка.

Аржентинският национален отбор вдигна за втори пореден и за рекордния общо 16-и път титлата - само две години, след като стана световен шампион.

Победата над Колумбия дойде чак в 112-ата минута на продълженията - с попадение на Лаутаро Мартинес. Редовното време приключи с чисти мрежи.

Двубоят започна с час и 22 минути закъснение - заради проблеми с допускането на фенове на "Хард рок Стейдиъм" в Маями, САЩ - домакин на финала. Стигна се до безредици, след като колумбийски фенове прескочиха загражденията и нахлуха на стадиона, въпреки че нямат билети за мача.

В 66-ата минута Меси получи контузия и се наложи да напусне играта. Камерите уловиха сълзите на 37-годишния футболист, че не може да завърши последния си мач за националния тим на "Копа Америка". А и към онзи момент победата никак не изглеждаше сигурна на фона на нулевото равенство и равностойната игра на колумбийците.

Финалът предложи и още една раздяла - Анхел Ди Мария (36 г.) се сбогува с националния отбор на Аржентина в 117-ата минута на мача. Преди друбоя Меси каза, че се надява съотборникът му да вкара последния си гол с бяло-синята фланелка. Не се случи така.

Мачът започна динамично. Още в първата минута се откри добра възможност пред Хулиан Алварес (Аржентина), който стреля към вратата на противника, но неточно. Малко по-късно Луис Диас отправи хубав удар в 5-ата минута, но стражът на колумбийците Емилиано Мартинес опази вратата си.

Колумбия можеше да поведе в резултата в 7-ата минута. Йон Кордоба получи топката в наказателното поле на Аржентина, но гредата помогна на вратаря този път.

Три минути по-късно Меси проби в наказателното поле на Колумбия, но атаката завърши с нарушение и без опасна голова ситуация.

Второто полувреме започна с много добро положение пред вратата на Мартинес, но отново без гол. Анхел Ди Мария проби по левия фланг и навлезе в наказателното поле на Колумбия в 58-ата минута, след което стреля много опасно, но нямаше попадение.

Лионел Меси усука десния си глезен в 66-ата минута и принудително бе сменен от треньора Николас Гонсалес. Последваха още няколко разменени атаки, но след 0:0 в редовните 90 минути се стигна до продължения. Така Аржентина поведе с 1:0 в 112-ата минута, а Колумбия не успя да върне попадение в малкото оставащо време.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024