Коронавирусът може да се превърне в сезонна болест Снимка: © Getty Images

Китайски учени предупреждиха на брифинг в Пекин, че Covid-19 няма да бъде елиминиран напълно и най-вероятно ще се завръща периодично по подобие на сезонния грип.

Причината е големия брой асимптомични случаи, които правят ограничаването на разпространението му непосилна задача. Да, SARS, който е много близък по генетична структура с настоящата зараза, изчезна, но при него болестта се проявяваше силно и това помогна за по-успешното изолиране и предотвратяването на прехвърляне към други хора.

Covid-19 от своя страна продължава да бива открит при хора без симптоми в Китай дори седмици, след като на пръв поглед наложените мерки помогнаха и активните случаи бяха сведени до няколкостотин.

"Много е възможно това да е епидемия, която да съществува много дълго време, да се превърне сезонна, а вируса да се съхранява в човешкото тяло," заяви на брифинга директорът на института по патогенна биология в Китайската академия на медицинските науки Джин Ки.

Ръководителят на отдела за инфекциозни заболявания на Peking University First Hospital Куикиан Ван пък съобщи, че няма доказателства, че разпространението ще се забави особено при повишаване на температурите през лятото:

"Да, вирусът е чувствителен към високи температури, но му влияят такива от порядъка на 56 градуса, които да се задържат в продължение на 30 минути - никога няма да стане толкова горещо. Дори през лятото шансът от значително глобално намаление на случаите е малък."

Въпреки това преди месец директорът на американския национален институт по алергии и заразни болести отчете, че признаци за влияние на климата на Covid-19 се забелязват в Южното полукълбо. Там с промяната на сезоните се наблюдава и повишаване на засегнатите хора.

Тезата, че коронавируса няма да може да бъде унищожен напълно въпреки тежките мерки и карантините, които много държави въведоха, започва да събира все повече поддръжници.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"18 години стигат" - Футболни фенове организират голям протест навръх конгреса на БФС

Футболните запалянковци смятат, че въпреки подадената оставка на Борислав Михайлов, той продължава да е човекът, който "дърпа конците".

18:02 - 04.03.2024
Важно днес

Пускат движението по новия 13,6 км участък Макреш - Бела от пътя Видин – Ботевград

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков ще направи инспекция на новоизградената отсечка

17:09 - 04.03.2024
Важно днес

Лавини, силни ветрове и свлачища: Екстремно опасно време в Италия и Франция

Рискът от лавини в Италия е от трето ниво, или "значителен", по европейската скала за лавинна опасност. 

16:04 - 04.03.2024
Спорт

Ще бъде ли 2024 последната година за Надал в тениса?

„Сезонът на клей може да е или да не е последен за мен, не съм решил на 100%"

15:50 - 04.03.2024
Европейски дневници

ЕК отпуска на България и Румъния 85 млн. евро за защита на границите

Двете държави ще могат да кандидатстват за допълнително финансиране за съществуващите системи за гранично наблюдение, за покупка на превозни средства и др.

14:38 - 04.03.2024
Живот

Щастливите двойки не се карат по-малко, а по правилния начин

Ключът не е, че щастливите двойки се карат за правилните неща, а че се карат по правилния начин

13:45 - 04.03.2024
Важно днес

Русия привика посланика на Германия заради изтекъл запис на германски военни

Германският министър на отбраната Борис Писториус обвини Русия, че води "информационна война" с цел да създаде разделение в страната

13:33 - 04.03.2024
Важно днес

Унгарският премиер Виктор Орбан ще се срещне с Тръмп

Преди седмици унгарският премиер официално подкрепи кандидатурата на Тръмп за президентския пост в САЩ на изборите през ноември.

12:26 - 04.03.2024
Технологии

Българският езиков модел BgGPT вече може да се ползва свободно

Какво може BgGPT и какъв е замисълът ѝ

12:25 - 04.03.2024