Снимка: © Getty Images

Китайски учени предупреждиха на брифинг в Пекин, че Covid-19 няма да бъде елиминиран напълно и най-вероятно ще се завръща периодично по подобие на сезонния грип.

Причината е големия брой асимптомични случаи, които правят ограничаването на разпространението му непосилна задача. Да, SARS, който е много близък по генетична структура с настоящата зараза, изчезна, но при него болестта се проявяваше силно и това помогна за по-успешното изолиране и предотвратяването на прехвърляне към други хора.

Covid-19 от своя страна продължава да бива открит при хора без симптоми в Китай дори седмици, след като на пръв поглед наложените мерки помогнаха и активните случаи бяха сведени до няколкостотин.

"Много е възможно това да е епидемия, която да съществува много дълго време, да се превърне сезонна, а вируса да се съхранява в човешкото тяло," заяви на брифинга директорът на института по патогенна биология в Китайската академия на медицинските науки Джин Ки. 

Ръководителят на отдела за инфекциозни заболявания на Peking University First Hospital Куикиан Ван пък съобщи, че няма доказателства, че разпространението ще се забави особено при повишаване на температурите през лятото:

"Да, вирусът е чувствителен към високи температури, но му влияят такива от порядъка на 56 градуса, които да се задържат в продължение на 30 минути - никога няма да стане толкова горещо. Дори през лятото шансът от значително глобално намаление на случаите е малък."

Въпреки това преди месец директорът на американския национален институт по алергии и заразни болести отчете, че признаци за влияние на климата на Covid-19 се забелязват в Южното полукълбо. Там с промяната на сезоните се наблюдава и повишаване на засегнатите хора. 

Тезата, че коронавируса няма да може да бъде унищожен напълно въпреки тежките мерки и карантините, които много държави въведоха, започва да събира все повече поддръжници.

 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Минеков извежда ГЕРБ от централата им в НДК на 10 декември

"Нямам време за губене. Това е плячкосване и присвояване"

И БСП са "против" зеления сертификат за парламента, засега депутатите ще влизат без него

ГЕРБ и ДПС са "за" мярката. "Възраждане", очаквано, са "против"

Най-добрите филми на 2021

Drive My Car получава високи оценки от най-добрите критици, в класацията ни попадат още "Дюн" и "Паралелни майки"

Поне до 17 декември тестването на всички ученици е осигурено

Нова пратка от тестове пристигна в склада на БЧК, съобщиха от МОН

ГЕРБ постла стълбите на Министерството на културата с "Труд"

47 НС ще изслушва Велислав Минеков по казуса с редакцията на вестника

Атанас Атанасов от ДБ поиска пред Радев кадрови промени в службите

"Смятам, че позицията на главния секретар на МВР му е твърде висока"