Кой е Александър Дугин: "Распутин на Путин"

Малко преди началото на войната в Украйна, Алекандър Дугин заяви в интервю за geopolitica.ru, че "Русия не се е отказала от отговорността за съдбата на постсъветските режими и че е настроена да не допусне "цветни революции" в постсъветското пространство".

Вчера дъщеря му бе взривена в автомобила му, в който е трябвало да се вози и той и вниманието, разбира се, е насочено към предполагаемия извършител на атентата.

Денис Пушилин, лидерът на самопровъзгласилата се проруска Донецка народна република, вече хвърли вината върху Украйна като написа в Telegram канала си "Долни злодеи! Терористите на украинския режим се опитаха да елиминират Александър Дугин и взривиха дъщеря му...в автомобил. Светла памет на Дария, едно истинско руско момиче".

Подобни инциденти вероятно напрягат властите в Москва, особено след серията експлозии и атаки в окупирания Крим и в руските региони близо до границата с Украйна. Пропагандата на Кремъл често набляга на това как Владимир Путин е донесъл сигурност и стабилност на Русия след турбулентните години на 90-те, когато убийствата чрез бомби в автомобили бяха често срещано явление.

Снощното убийство опровергава този наратив.

Кой е "Распутин на Путин"?

Александър Дугин е философ и анализатор, често наричан един от "мозъците на Кремъл". Той не заема официална позиция в правителството, но е считан за близък съюзник на руския президент Владимир Путин и често е определян като "Распутин на Путин" в очевидна асоциация с приближения на последния руски цар Николай II монах, Григорий Распутин.

Дугин е считан за главен идеолог на съвременния руски империализъм, а мирогледът на Путин се отдава до голяма степен именно на неговите книги.

По-специално внимание може да се обърне на две от тях: "Основи на геолитиката" (1997) и "Четвъртата политическа теория" (2009).

В тях Дугин разделя света на две групи: глобалисти и "Евразийско движение". Либералните демокрации репрезентират глобалистката философия, докато Русия на Путин спада към Евразийското движение.

"Основи на геополитиката" тежко повлиява руската външна политика през последните почти две десетилетия. Освен установяването на контрол над Евразия, в своя труд Дугин обяснява как да се постигне доминация над САЩ. И точно там нещата стават страшни.

"Русия трябва да изпрати специалните си служби по границите на САЩ, за да провокира нестабилността и сепаратизма, например, да впрегне за своите цел "афроамериканските расисти". Русия трябва да създаде геополитически хаос в американското общество отвътре, да окуражи всички съществуващи видове сепаратистки движения, да възпали всички етнически, социални и расови конфликти, подкрепяйки дисидентите - екстремистки, расистки и сектантски групи, които ще разклатят Щатите отвътре.", пише в книгата.

Очевидно Дугин не е поддържник на демократичните режими и изразява ясно предпочитанията си към силни лидери и силно правителство. Той подкрепя патриархата и издига религията над науката.

Впрочем, крайнодясното протръмп движение "алт-райт" (от "алтернативна десница") в Щатите, което мечтае за бяла, мъжествена и антиимигрантска Америка, изповядва абсолютно същата философия. Неговите последователи мечтаят за силен лидер, те са против абортите и "анти-джендър" политиката, а всичко, което е различно от техните възгледи, е заклеймено като "сатанистко" и идващо от "дълбоката държава.


В този смисъл мечтата на Дугин не изглежда съвсем като утопия. От няколко години насам американското общество се обръща все повече към църквата, отдалечава се все повече от науката, а вероятно помните, че през юни Върховният съд на САЩ разреши на щатите да забраняват абортите.

Концепции от нацистката идеология

Дугин доразвива теориите си в "Четвъртата политическа теория". В нея се говори за елиминиране на концепциите за индивидуализъм, различни класи и обособени нации и заместването им с "чистата концепция за същестуването".

Тя е заета от немския философ Мартин Хайдегер, който въвежда понятието Dasien (англ. existence) във фундаменталния си текст "Битие и време". Според Хайдегер Dasein е унитарна концепция, в разрез с рационалистичната философия и нейния възглед за субект и обект, датиращ от времето на Рене Декарт. Хайдегер отхвърля Декарт и използва анализа на Dasein като изходна точка към въпроса за смисъла на битието.

Той е член и поддръжник на Националсоциалистическата германска работническа партия и докато работи като ректор на Университета във Фрайбург, се придържа стриктно към антисемитската политика. Редица подробности за неговото поведение по времето на нацизма стават известни едва след смъртта му и оттогава тече дебат дали и доколко неговата философия е обвързана с нацистката идеология.

Дугин използва въпросната философия на Хайдегер, за да изтъкне, че "съществуването" трябва да свали либералните демокрации, комунизма и фашизма от техните тронове.

Всъщност, Дугин е модерната версия на философ, който използва семантиката, за да промотира идеология, която може спокойно да бъде наречена фашистка, но подменена с друго име.

Години наред Дугин призоваваше Москва да заеме по-агресивна позиция на световната сцена и подкрепяше руските военни действия в Украйна.

Дъщеря му, загиналата Дария Дугина, беше журналистка, която също гласно подкрепяше инвазията в Украйна. По-рано тази година тя беше санкционирана от властите на САЩ и Обединеното кралство, които я обвиниха, че е допринесла за онлайн дезинформацията във връзка с инвазията на Русия в Украйна.

През май Дугина описа войната като "сблъсък на цивилизации" и изрази гордост от факта, че и тя, и баща ѝ са били санкционирани от Запада.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024