Данаил Попзафиров - момчето, победило Кирил Петков на шах в новогодишната нощ

В нощта на Нова година премиерът Кирил Петков изненада с нетрадиционния подход, с който се обърна към нацията. Той пожела България да запази младите си таланти и да изгради по-добра среда за развитието им, докато играеше шах с 10-годишно момче пред Народния театър.

Данаил Попзафиров е не само български талант, а световен. В продължение на почти година той заема трето място в ранглистата на планетата, както и второ в европейската за своята възраст. Занимава се с шахмат още от 4-годишна възраст и седем пъти става републикански шампион.

Данаил, който е от София, има два сребърни медала от континенталния шампионат и отличия от различни турнири, включително от последната голяма надпревара у нас. След нея Петков му праща официална покана за партия шах, а момчето приема, без да се притеснява. Резултатът – шах и мат на министър-председателя.

„Според мен голямо значение за поканата имаше победата ми на последния турнир. Изобщо не се притесних. Успокоих се, знаех, че това е голяма възможност за мен да стана по-известен и да имам повече кураж за турнирите“, признава Данаил пред bTV.

Партията с лидера на „Продължаваме промяната“ е продължила не повече от 10 минути, в които младият талант е мислил „поне пет хода напред“, докато Петков – „максимум два-три“.

„Той играеше горе-долу добре. Разказах му какво си пожелавам, какъв искам да стана. Встрани от шаха не сме говорили. Аз мисля винаги 5 хода напред или повече. Не знам за преценката на другите, но аз мисля, че съм по-добър. Почти бях сигурен, че ще го бия, и така се случи“, казва 10-годишното момче.

За първи път името му попадна в медиите през септември 2020, когато беше на 9 и стана трети в световната ранглиста. Появата в национален ефир обаче може да даде на състезателя на клуб „Елит“ нов стремеж към голямата му мечта – да стане гросмайстор и да играе срещу бившия световен шампион Анатолий Карпов.

„Играл съм с гросмайстор Петър Тренчев, с международен гросмайстор за жени Маргарита Войска, с Евгений Ерменков направих равенство, това е най-голямото ми постижение“, казва Попзафиров.

Негов индивидуален треньор е гросмайстор Трайко Недев, с когото се учат онлайн по време на пандемията. Венета Петкова също има голям принос за развитието на таланта на Данаил.

Момчето е в пети клас, а любимите му предмети са математика и български език. Съчетава училището с шаха, като пише повечето от домашните си в междучасията. На ден прекарва по 3-4 часа над дъската с фигурите. „Уморявам се малко пред компютъра, но така е по време на пандемия“, казва Данаил.

Той е готов да учи още много, защото „няма научен човек на 100%“. „В шаха още от 4-ия ход има над милион вариации, които трябва да се учат“, казва младият шампион.

Той е финансиран от родителите си и от частни спонсори, но намирането на такива става все по-трудно. Данаил дори е пропускал няколко международни състезания заради липсата на финансиране.

„Държавата засега не е помогнала с нищо, а ние имаме страшно много млади таланти“, казва майка му Наталия. „Спонсорите се намират много трудно. Успяваме, но в перспектива не можем да правим дългосрочни планове, всичко е обвързано с финансови средства“.

Желанието на Кирил Петков, ако съдим по обръщението му от Нова година, е държавата да помогне на деца като Данаил. „„Много се гордея, че България има точно такива таланти като него и за 2022 г. една от целите ни е да запазим този тип таланти и да растем с тях заедно. Да запазим тези хора, да не отиват навън, да се развиват, да имат образование и да прославят България с победите си“, каза премиерът след партията с 10-годишното момче.

След като Covid-19 отмени много турнири, Данаил не знае кога ще е следващата надпревара. Той пожелава пандемията да свърши, „всички хора в България и по света да са здрави и да имаме успешна година“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Жълт код за опасно време е в сила за 18 области в страната

Предупреждението от първа степен е за валежи и гръмотевични бури.

07:45 - 24.07.2024
Политика

Изтрива ли някой националната памет 

Защо възпитанието в патриотизъм като антагонизъм е залог за бъдещи конфликти

07:40 - 24.07.2024
Важно днес

Бързият влак София-Варна дерайлира в района на гара Своге

Пътници разказват, че първо са усетили силна вибрация и след това един от вагоните е излязъл от релси.

07:25 - 24.07.2024