"Г-н Доган няма връзка с резиденцията в "Росенец". Това е една база за водни спортове, която е собственост на две търговски дружества".

"Делян Пеевски е лицето, което е най-проверявано в държавата".

Запознайте се с Хамид Хамид, депутат от ДПС, адвокат и "глас" на Движението по всички теми в сферата на реда, законността и справедливостта. За мнозина той може би не е в списъка на най-разпознаваемите фигури на националната политическа сцена. Партията му обаче отдавна разчита на него като на основен говорител.

През месеци той се бореше с американските санкции срещу Делян Пеевски по закона "Магнитски", наричаше Кирил Петков "Господин Sugar face", подиграваше се на "момченцата" от парламентарната комисията "Росенец" и им препоръчваше да поканят на изслушвания "градинаря Мехмед", вместо Доган.   

Половината от водещите публикации в сайта на ДПС са препратки към негови изказвания от трибуната на парламента, коментари пред журналисти в кулоарите или телевизионни интервюта.

Роден в с. Сини вир (Шуменско), завършил право в Бургаския свободен университет, практикувал като адвокат в продължение на десет години, Хамид Хамид става народен представител от ДПС още през 2011 г. Първият му мандат в 41 Народно събрание не е пълен - Хамид влиза на мястото на депутата Георги Колев, който се връща обратно в Шумен, за да оглави местния Общински съвет. 

По това време Ахмед Доган все още е председател на партията и на парламентарната група. В дебютния си мандат Хамид участва като съвносител по два законопроекта. Водещите юристи на ДПС в онзи период бяха хора като Христо Бисеров и Четин Казак. 

Хамид се издига до зам.-председател на Комисията по правни въпроси в мандата на 42 Народно събрание (при кабинета "Орешарски" 2013-2014), а в следващия парламент е зам.-председател на Комсията по вътрешна сигурност и обществен ред (2014-2017). Участва с подписа си в законопроекта за промяна в конституцията през 2015 г. (т.нар. "исторически компромис", с който бяха направени частични реформи в съдебната власт). 

Звездата му изгрява през 2017 г., когато е избран за зам.-председател на парламентарната група на ДПС в 44 Народно събрание и зам.-председател на Правната комисия.

Тогава Хамид става активен законотворец по две направления: Пеевски и ГЕРБ.

Името на юриста от ДПС присъства заедно с това на Данаил Кирилов под няколко законопроекта, по които опозицията и управляващите са действали в синхрон. Един от тях е оттегленото предложение за освобождаването на около 5400 общински съветници от задължението да подават имотни декларации в КПКОНПИ. 

Хамид Хамид и Йордан Цонев са "писателите в сянка" на три от четирите проектозакона, внесени от Делян Пеевски в 44 НС. 

Общата им редакция на Закона за банковата несъстоятелност от 2018 г. беше внесена заради фалита на КТБ, като трябваше да обезсили със задна дата сделките по цесии и прихващания с активи на банката. Промените бяха отменени частично от Конституционния съд през 2021 г. 

Тогава Хамид търдеше пред медиите, че "той лично няма спомен Делян Пеевски и Цветан Василев да са били бизнес партньори". 

Тяхна беше и поправката в Закона за задължителното депозиране на печатни и други произведения, целящи "да се разкрият действителните собственици на онлайн-новинарските медии в България, които формират значителна част от информационния поток и нагласите на потребителите на медийни услуги, но собствеността в по-голямата част от които остава напълно анонимна". Хамид отново не видя проблем с конфликта на интереси при Делян Пеевски, който по това време беше собственик на вестникарска медийна група, подлежаща на регулация от същия закон.

През 2020 г. Пеевски, Хамид и Цонев, заедно с председателя на ДПС Мустафа Карадайъ, внесоха промени в Закона за НСО, които целяха да въведат опция за платено ползване на услугите на държавната служба от частни лица, за които има данни за конкретна застрашеност. По това време и Делян Пеевски, и Ахмед Доган попадаха в тази хипотеза, а президентът Румен Радев ги посъветва да се възползват от "достатъчния си финансов ресурс", за да си наемат частни охранители. 

"Ако погледнете какви закони е внесъл господин Пеевски - важни за държавата, има много народни представители, които 100% от дните са в парламента, но не са внесли нищо", казва Хамид Хамид през 2018 г. навръх рождения ден на колегата си от ПГ на ДПС. 

По време на антиправителствените протести от 2020 г. Хамид защитаваше позицията на партията, че са необходими оставките на премиера Бойко Борисов, председателя на 44 НС Цвета Караянчева и на президента Румен Радев.

Попитан дали ДПС подкрепя и исканията на протестиращите за прекратяване на мандата на Иван Гешев като главен прокурор, Хамид ясно показа къде е червената линия: "Той не е политическо лице, главният прокурор е част от независимата съдебна система. Той е избиран от прокурори и редно е тези прокурори да му дадат оценка".

В началото на 2021 г. Хамид Хамид стана член на Централното оперативно бюро на ДПС с ресор "Законодателна дейност".

Лоялността му към Ахмед Доган не подлежи на въпрос. За Хамид почетният председател на партията е "политик от световна величина". А на тях им се полага спокойна пенсия, нали?Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ивайло Дончев - фотографът на "летящите" хора

Срещаме се с Ивайло, за да си поговорим за силата на предизвикателствата в личната еволюция, какво му помага да си организира ежедневието, какво го държи продуктивен

"Отровата винаги оставя следа": Документалният филм "Навални" ще е достъпен в HBO Max

"Отровата винаги оставя следа" казват създателите на продукцията

Папа Франциск към Петков: Корупцията е болест, а младите политици са единственият начин тя да бъде изкоренена

Министър-председателят е в Рим и Ватикана за традиционно по повод 24 май посещение

Животът в Русия след инвазията: зловещи затворени витрини и масов страх от мобилизация

Войната в Украйна застигна и Русия - не с крилати ракети, а под формата на санкции, които промениха животът в страната

Зеленски пред Давос: Украйна се нуждае от поне 5 млрд. долара месечно и още оръжия

Украинският президент се включи онлайн в Световния икономически форум

Байдън: САЩ са готови да защитят Тайван с военна сила

Според Байдън няма опасност подобно събитие скоро да се случи

Кирил Петков ще търси подкрепа и от опозицията по въпроса за Северна Македония

"Бъдещето на нашата съседка е толкова важен въпрос, че дори коалицията няма право сама да го направи", каза Петков

Доживотен затвор: Украински съд осъди първи руски войник за убийство на цивилен гражданин

Присъдата е по първото дело за военни престъпления, извършени от руски бойци от началото на войната на Русия в Украйна

Радев иска да чуе какво мисли Петков за Северна Македония преди да свика КСНС

Държавният глава се обърна към хората в Северна Македония и ги призова "по-бързо да се освободят от идеологическите окови на тоталитарното югославско минало"