Как се появи версията за "подставен" свидетел на взрива до кортежа на Гешев

Мъж с прошарена коса и юнашки мустаци в стил Леми Килмистър се превърна в основна тема на спорове в социалните мрежи заради свидетелските му показания пред Нова ТВ за взрива край кортежа на Иван Гешев.

Той се казва Станимир Киров и работи в конна база "Адгор", която се намира доста близо до мястото на експлозията. Същият човек е участвал и като главен герой на реклама на сайт за залагания.

Това съвпадение накара мнозина във Facebook да лансират конспиративната теория, че мъжът е "подставено лице" в предполагаема инсценировка на експлозия и че може да е използван в медиен "заговор" около собствениците на бетинг-фирмата, по учебниците за PR на Кремъл.

Версията набира сила на фона на все по-бомбастичните твърдения на Борислав Сарафов и Ясен Тодоров от НСлС.

Само че Станимир Киров не е "фантом".

Човекът наистина е служител на базата край Ярема и е разпознаваем за десетки души, които са я посещавали. "Стамбата", както го наричат, присъства и в списъка със служителите на "Адгор" в сайта им.

Въпреки че е представен като "очевидец" от Нова ТВ, човекът не твърди, че е видял случилото се - само че го е чул. Местоположението на самата база е такова, че показанията му изглеждат достоверни.

В Google Maps някой вече е успял да маркира мястото на експлозията с ироничен надпис, който прочетен отзад напред гласи "Гешевата дупка". Пешеходното разстояние между входа на базата и завоя на произшествието е около 650 м, а по права линия ги делят около 400 метра без видими препятствия освен дърветата по пътя.

В репортажа на Нова ТВ Киров участва заедно със собственика на базата Веселин Герджиков (за разлика от него той не е бил на мястото на 1 май).

Разказът на свидетеля изглежда не съвсем ясен - говори за "много силен взрив" с "взривна вълна", която се е усетила, но "не много силно".

"Усетиш ли взривна вълна, значи си е сериозен взривът. С дим. Сиво-сив дим след това излезе", разказва още той. По тези описания трудно може да се направи друг извод, освен че... е имало взрив наблизо. Кога и от кого е поставен, за кого е бил предназначен и можел ли е да застраши живота на Иван Гешев и други минувачи, остават съществените и недоказани въпроси към Следствието.

Как се появи връзката с рекламата?

Едно от първите съобщения дойде през профила на @ocfcrew в Twitter - рекламист, който е създал клипа с участието на Киров.

Видеото представлява реклама на бетинг сайта 8888. В него мъжът от конната база влиза в ролята на овчар, чието стадо повтаря денонощно "Беееееет" и го принуждава да избяга. По пътя си той продължава да среща билбордове на овце - подигравка с натрапчивата и пробиваща навсякъде реклама на "Ефбет".

"И на теб ли ти писна от това постоянно "беееет"? Всеки път, когато чуеш "бееееет", изборът е твой", се казва в клипа.

8888 е търговска марка на "Топ Бет" - дружество, създадено през септември 2021 г. и притежавано от бизнесмените Румен Чандъров и Николай Николов. Компанията се появява малко след разпадането на хазартната империя на Васил Божков и възхода на "Ефбет" на братята Цветомир и Боян Найденови.

Името напомня на закритото онлайн казино 7777, част от гиганта "Национална лотария", който остана без лиценз след разследването срещу Божков.

Румен Чандъров е по-известен с това, че притежава два от най-големите хотели в Слънчев бряг през веригата си "ДИТ" и се занимаваше с управление на футболни клубове - включително за кратко на "Ботев" Пловдив през 2016 г. - преди да регистрира хазартен бизнес.

В meme-то, което се разпространява по адрес на свидетеля, се твърди неправилно, че Киров е сниман във видео на "Ефбет" на братята Найденови - бившите съдружници на Божков, които се оплакаха от заплахи за убийство, и дадоха повод за акцията на Гешев срещу него.

Реакциите и извинението

Разпространението на теорията за "подставения" свидетел беше посрещнато от коментари на десетки хора, които посочват, че са посещавали конната база, познават хората от екипа и Станимир Киров е част от него.

"Мисля, че е последният, който би участвал в някаква “схема”/ “постановка”. Изкарва си прехраната с нелек физически труд в конната база, да, участвал е и в реклама", пише Камелия Димитрова под публикация на Емил Джасим, споделил съмнения в ролята му.

Друг човек на име Петър Добринов казва, че Киров работи в базата "от поне 10 години".

"Това, че странично изкарва някой друг лев пред камерата, не го прави автоматично пионка", казва той.

Но и двамата споделят, че въпросът с достоверността на твърденията за "атентат" срещу Гешев продължава да буди съмнения.

Самият Джасим редактира поста си, като посочи, че се е обадил лично на Станимир Киров, за да се извини, че го е сравнил с "клошар, специфичен за прокуратурата deus ex machine, който всички очаквахме да се появи".

"Поднасям искрени извинения, ако си се почувствал засегнат от написаното от мен, което няма нищо общо с теб като личност, а само с поредното "съвпадение" по този случай и с термини ползвани от прокуратурата при разследването на странни случаи като този", пише той, като заявява, че коментарът му е бил насочен към "основателното съмнение, което имаме към прокуратурата".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Училище за русалки: Петя, която превръща приказката в реалност

Въпрос към момичетата: Колко от вас като деца са мечтали да станат русалки? 

18:30 - 28.04.2024
Важно днес

Петков: Пеевски държи влиянието в прокуратурата и службите, а Борисов - гласовете, за да няма реформа

Според Петков преговори след изборите са възможни само ако Борисов се "разкачи" от Пеевски

18:18 - 28.04.2024
галерия

Tenniscore - новата модна тенденция, вдъхновена от Зендея и "Challengers"

Външният вид на tenniscore включва смесица от традиционни тенис стилове с елементи от тихия лукс

17:45 - 28.04.2024
Технологии

Apple обмисля важно решение за следващия си iPhone: как да вкара изкуствен интелект

Технологичният гигант обаче вече има конкуренция на пазара по този въпрос

16:53 - 28.04.2024
Важно днес

Илхан Андай: Елена Йончева е ефектен трансфер за ДПС, но тя е бомба със закъснител

Според журналиста Илхан Андай номинацията на Йончева не е най-доброто, но е необходимото за ДПС

16:10 - 28.04.2024
Живот

Волейбол под Айфеловата кула и коне във Версай. Париж вече се подготвя за Олимпийските игри

Само на няколко метра от Айфеловата кула вече се строи временен стадион за плажен волейбол

14:45 - 28.04.2024
Важно днес

Борисов: Мои противници на тези избори не са ПП-ДБ, а "Възраждане" и БСП

Борисов е готов ГЕРБ да управлява, но с "наши премиери и министри"

12:20 - 28.04.2024
Важно днес

Журналисти са арестувани в Русия заради сътрудничество с екипа на Навални

Двамата журналисти са обвинени в "екстремизъм"

11:30 - 28.04.2024
Важно днес

Турция не отказа среща по темата "Боташ" и поиска сътрудничеството с "Булгаргаз" да продължи

Турция засега не показва готовност за прекратяване на споразумението с "Булгаргаз"

09:46 - 28.04.2024