Всеки ще си спомня къде е бил в "Нощта на знаците", както я нарече Делян Пеевски.

Парламентът например висеше в разкрач между два неуспешни опита да се събере кворум за вот на недоверие, защото "евроатлантиците" ГЕРБ и ДПС решиха да са опозиция на себе си.

Президентът Румен Радев за пореден път бламира премиера Денков заради ДАНС, докато се смесваше с "интелигенцията" във Военния клуб по повод 110-годишнината на казионния Съюз на българските писатели.

Премиерът и повечето министри заседаваха, за да гласуват бюджета, докато Бюджетната комисия начело с Йордан Цонев отхвърли всички данъчни промени на Асен Василев.

Ротацията на ГЕРБ Мария Габриел - която и без това "не е оттук и е за малко" - пак беше на командировка в чужбина.

А министърът на вътрешните работи Калин Стоянов реши да иде на кино.

През това време в София се стреляше с камъни, счупени бутилки и водни оръдия, горяха полицейски бусове и кофи за боклук, "робокопи" без идентификационни номера безразборно влачеха и биеха хора по тъмните улички около бул. "Васил Левски" и в бара до Министерството на младежта и спорта.

Ако някой има съмнения в това, че протестът на феновете беше злоупотребен за целите на груба политическа провокация - и то от кръга около същите онези "евроатлантици", санкционирани от САЩ по закона "Магнитски" - време е да се раздели с наивността си.

Същото би било препоръчително и за онези, които още се надяват, че с ГЕРБ и ДПС ще правят конституционна реформа.

Дори Николай Денков вече не използва условно наклонение, когато говори за скорошния разпад на управлението - "Като падне правителството", казва премиерът, "ще разкажа кой министър откъде дойде". Нямаше нужда да се чака.

  • Вместо ГЕРБ да поиска оставката на министъра на вътрешните работи заради изпускането на протеста от контрол и демонстративната липса на "централния мозък" на силите за сигурност, Борисов насочи целия си гняв върху най-слабо засегнатото звено по веригата - Димитър Илиев.
  • Същият Борисов през 2020 г. беше изгонил шефа на АПИ да обикаля по софийските села "като глашатай", само защото си беше позволил да вземе решение през главата му като премиер.
  • Сами си отговорете на въпроса как щеше да реагира, ако вътрешният му министър беше сметнал за по-важен служебен ангажимент да гледа филм за "телефонни измами" в НДК (б.р. "Уроците на Блага"), докато по съседните улици тече погром.
  • Делян Пеевски също внезапно защити Стоянов, без изобщо да коментира бездействието му в "нощта на знаците" - под предлог, че срещу него бил упражняван натиск от ПП-ДБ.

Единственият уволнен началник в МВР след снощните погроми е Стоян Темелакиев, завършил начална педагогика през 90-те, преди да стане полицай. Магистратурата му по право се появява през 2013 г. и е от юридическия факултет на ЮЗУ - прословутата "Алма Матер" на Делян Пеевски.

В същата година, в която Пеевски стана шеф на ДАНС за един ден, Темелакиев се прехвъря от МВР в контраразузнаването и е назначен за зам.-директор на дирекция. Тогава ГД "Борба с организираната престъпност" беше извадена от МВР и пратена в ДАНС.

С връщането ѝ в системата на полицията, Темелакиев запазва началничеството си в ГДБОП и при ГЕРБ.

През юни 2020 г. (малко преди протестите срещу Борисов и Гешев), дългогодишният шеф на службата Ивайло Спиридонов беше принуден да подаде оставка заради вътрешен скандал.

Името на Темелакиев се завърта като потенциален негов наследник, но в крайна сметка се озовава на по-интересен пост - зам.-главен секретар на МВР. Това се случва два дни преди тогавашният министър на вътрешните работи Младен Маринов да бъде уволнен от Борисов, уж за да се "разсеели съмненията", че Маринов е човек на Делян Пеевски.

Всъщност - целта беше да се изпусне пара от напрежението след поредната гавра на полицаи с протестиращи, боя зад колоните на Министерски съвет. Бившият министър се върна тихомълком в политиката, вече като депутат от ГЕРБ.

Тук обаче кариерата на Стоян Темелакиев поема в нова посока. Човекът, който неизменно е участвал в ръководството на МВР в мандатите на ГЕРБ, се оказва незаменим и при Бойко Рашков.

Веднага след смяната на властта той е назначен за и.д. главен секретар на МВР, а след няколко месеца, когато ПП получи мандат да управлява в коалиция с ДБ, БСП и "Има такъв народ", Рашков го направи свой заместник-министър.


Вътрешният министър Калин Стоянов и главен прокурор Борислав СарафовПо доста сходен път с Темелакиев, Калин Стоянов започва да расте в йерархията в края на кабинета "Борисов 3", но вместо "метла" получава повишение при Бойко Рашков.

От провинциален полицейски началник в Бургаска област той е повишен до началник-отдел в ГДБОП през 2018, а в май 2021 е назначен за директор на ГДБОП. Дори влиза в тежък спор с прокуратурата за това кой да ръководи топ-разследването за АМ "Хемус".

Днес Бойко Рашков е депутат от ПП-ДБ, но стана по-тих от водата, по-нисък от тревата, по отношение на управлението в МВР.

Според Николай Денков - Стоянов лично настоявал да работи с Темелакиев като свой заместник, когато беше назначен за министър на вътрешните работи.

Денков намекна и че не може да рискува с уволнението на Стоянов, за да не изпадне в патовата ситуация, в която беше Кирил Петков спрямо уволнения - но останал до последно - министър на регионалното развитие Гроздан Караджов (ИТН) през 2022. Тогава коалицията вече се беше разпаднала, но ПП нямаше мнозинство дори да освободи Караджов в последния месец от съществуването на кабинета.

От всичко казано от премиера недвусмислено става ясно, че повече няма доверие нито на министъра на вътрешните работи, нито на ДАНС.

На поредното му обаждане до Стоянов, за да му потърси отговорност за безредиците, министърът казал, че "нищо особено не се е случило".

И двете "ръце", които трябва да управляват сектор Сигурност, са парализирани.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

От "Корал" до Пашата: Скандалът с документите на Кирил Петков и взаимните обвинения

Кирил Петков замеси Румен Николов-Пашата в скандала с предполагаемите фалшиви подписи

10:29 - 29.04.2024