Кой спечели конкурса за български павилион на Венецианското архитектурно биенале 2023 г. Снимка: © КАБ

За първи път от 15 г. България ще участва на Венецианското биенале на архитектурата, а Камарата на архитектите в България обяви победителя от националния конкурс за проект, който ще се изпълни в българския павилион.

Избраната концепция на арх. Борис Тикварски се нарича "Образованието е придвиждването от тъмнината към светлината" и е създадена заедно с белгийския архитектурен и документален фотограф Александър Думарей, Божидара Вълкова, Мария Гяурова, Майк Фритш, Костадин Кокаланов.

Темата на Венецианското архитектурно биенале за 2023 г. е "Лаборатория на бъдещето" и е избрана от куратора на събитието Лесли Локо, архитект, преподавател и писател от ганайско-шотландски произход.

Българският избор изглежда като противоречие на футуристичния елемент в заданието. Основната идея в него са "следите от обитание, обезлюдяване и по-конкретно - изоставените училища в България". През последните години Дюмарей прекарва много време в пътувания из страната, като документира "процесите на разпад" - като изоставени училища, басейни, театри.

Повод за концепцията се оказват и данните за намаляващото българско население в последните 15 години (периодът, в който страната липсва от изложението във Венеция).

"Според последното преброяване няма регоин в България, който да бележи прираст. Страната е с най-голям спад в нарастването на населението в света и прогнозате е то да намалее с още 22% през следващите 30 години", се казва в концепцията на създателите, придружена със снимки на изоставени стари училищни сгради, в които някога са възпитавани деца - с олющени стени и разпарчетосан инвентар.

Експозицията, чийто визуализации не са публикувани, съгласно изискванията на Биеналето, би трябвало да проследи "алтернативно бъдеще - бъдеще, белязано от спад и обезлюдяване".

За сравнение - няколко страни участнички вече представиха своя избор на концепция.

  • Аржентина избра темата "Бъдещето на водата" като "изследване на въздействието на градските и архитектурните дисциплини върху водния ресурс, което същевременно предизвиква размисъл за бъдещето".
  • САЩ се фокусират върху "Вечната пластмаса" - с ролята на материала във всекидневието и отражението му върху климатичните промени.
  • Великобритания разработва концепцията "Устойчиви строителни занаяти" - "колективни строителни методи и процеси, отхвърлящи експлоатацията на хората и планетата".
  • Близка до българската идея изглежда формулировката на участниците от Турция - "Призрачни истории". Тяхната разработка показва как "архитектите могат да трансформират старите сгради, вместо те да бъдат разрушавани или оставяни на произвола на съдбата".

"Имаме възможност да изследваме сградите преди те да станат неузнаваеми или просто празни имоти. Целта на експозицията е да се улови един миг във времето и обективно, а не емоционално въпроси и да извлечем поуки. Това е опит да поемем отговорност и да приемем тези сгради като стопани.", пише в концепцията на проекта на арх. Тикварски.

Венецианското биенале за архитектура ще се проведе от 20 май до 26 ноември 2023 г.

SALA TIZIANO from ST on Vimeo.

Пространството на българския павилион се намира в Sаla Tiziano - разположена в Centro Culturale Don Orione Artigianelli, близо до Моста на Академията. Сградата е част от стар манастир, използвана е през годините и като библиотека, и като сиропиталище, и като школа за занаяти. Днес тя е реновирана и преоборудвана като културен център.

Очаква се на 30 януари да бъдат представени и резултатите от конкурса в България.

Как изглеждат някои от другите български предложения:

В конкурса на КАБ са предадени 34 проекта, от които 5 са селектирани - "От нищо нещо", "Раз,клон", "Времево разфокусиране", "Тунел на ускореното време" и избрания на арх. Тикварски.

Други участници за български павилион са "Ентропия на пространството" на Станислав Беловски, "Архитектурната професия и изкуствения интелект" на Борислав Игнатов и "Бъдещето споделено" на Гергана Тилева, Георги Рафаилов, Емил Бурулянов, Руси Христев, Илиян Ангелов, Илина Момчева.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

И Живко Коцев вече е с обвинение за участие в организирана престъпна група

Наложена му е парична гаранция в размер на 20 000 лева.

19:02 - 17.04.2024
Важно днес

Смяна на местата и в "Булгаргаз", Деница Златева вече не е изпълнителен директор

Мястото на Златева заема Веселин Синабов

18:05 - 17.04.2024
Европейски дневници

Гласуването за Европарламент е все по-важно, но интересът в България остава по-нисък

Проучване на "Евробарометър" сочи ръст на интереса към вота

17:07 - 17.04.2024
Важно днес

Наводненията в Дубай: Отменени полети и парализа по пътищата след най-тежките валежи за последните 75 г.

Валежите надхвърлят всичко, документирано от началото на събирането на данни през 1949 г.

15:31 - 17.04.2024