Кой срещу кого е в сблъсъка между Гешев и Радев Снимка: © Getty Images

Всичко започна с хипотетичен въпрос за тълкуване на конституцията, а завърши с открита война между главния прокурор Иван Гешев и президента Румен Радев.

Отчетът за третата година от мандата на тандема Радев-Йотова беше изцяло засенчен от публикуваните записи от подслушан разговор между президента и командира на ВВС. Ходът на прокуратурата, който беше критикуван от юристи заради потенциално нарушение на правилата за разгласяване на данни от СРС извън съда, беше последван от втора стъпка - "преустановяване на всякакви контакти с президентството освен официалната писмена кореспонденция", с цел "необходимостта да се избегнат всякакви съмнения и опити за влияние над институцията".

Президентът Румен Радев определи действията на прокуратурата под ръководството на Гешев като "уродливи" атаки срещу семейството му.

"Вчера прокуратурата девалвира две важни за опазването на държавността понятия – „държавна измяна“ и „нарушение на Конституцията“, като ги употреби като медийна сензация в запитването до Конституционния съд, а впоследствие ги мотивира със записи, в които всички внушения се самоопровергаха. Атаките срещу мен и семейството ми не са спирали, но вече придобиват уродливи измерения и се водят без оглед на средствата. Тези практики показват още веднъж колко остро стои въпросът за промени в Конституцията в посока съдебна власт и нейната независимост, защото от независимостта на прокуратурата зависи как ще изглежда и държавността в България", каза Румен Радев пред журналисти в Габрово.

Иван Гешев отрече да води лични битки срещу президента и обяви, че "нямаме никакви притеснения да ангажираме наказателна отговорност, когато са налице доказателства, спрямо всяко едно лице в България, без да има значение каква позиция заема".

Той обяви, че "има разрешение" да публикува извадките от СРС-тата срещу Радев и ген.-майор Цанко Стойков, макар че разрешението не е дадено от съда, а от наблюдаващите прокурори по временно спряното разследване.

Изрична подкрепа за Радев беше изразена от лидера на БСП Корнелия Нинова, която обяви поведението на Иван Гешев за "опит да се сплаши президента и той да замълчи".

Нинова и група депутати от левицата излязоха заедно на трибуната на Народното събрание, откъдето беше прочетена декларация в защита на Радев.

"Ако президентът беше един послушен, мълчалив, безобиден и съгласен човек, дали щяхме да слушаме в ефир СРС? Сигурно не. Живеем в нестабилност в България, създадена от управляващите. Живеем в кризи всеки ден - бедност, неравенства, страх, а сега и институционална война", каза още Нинова, като призова за обединение и промяна.

Премиерът Бойко Борисов се опита да се разграничи от двете страни в конфликта, като публично предупреди членовете на Министерския съвет, че "забранява да се месят" в споровете между други институции.

Той обаче изпрати задочна критика срещу Румен Радев за това, че поканата за президентските консултации по изборното законодателство не е адресирана лично до Борисов, а до заместника му в кабинета - Томислав Дончев.

"Ако някой си мисли, че може да ми кани министрите, без да ме уведомява мене, това е тенденциозно и неправилно. Няма случай, когато президентът Радев да ми е поискал министри и да съм му отказал, но да не ме поканиш, а да ми викаш хората… По другите теми ние не участваме и не вземаме отношение по никакъв начин, не е наша работа, да ви е ясно", каза министър-председателят в сряда.

"Забраната" за намеса изглежда не покрива само министрите, а и депутатите от ГЕРБ - нито един от членовете на парламентарната група на управляващите не е коментирал развитието на казуса около Румен Радев. Въпреки че ДПС подкрепиха БСП във вота на недоверие срещу правителството, представители на Движението също не са заемали позиция по конфликта между президентството и прокуратурата.

По информация на Медиапул и 24 часа от източници в Министерството на отбраната - вицепремиерът Красимир Каракачанов няма да поиска оставката на ген.-майор Цанко Стойков въпреки изнесените данни от прокуратурата и факта, че командирът на ВВС е бил подслушван от ДАНС още през 2019 г. по дело за "деяния на група лица, служители в ..... (заличено от прокуратурата), които осъществяват действия, вкл. обещаване и даване на дар и облага, водещи до нерегламентирани контакти с длъжностни лица от МО".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

За първи път Делян Пеевски ще води листата на ДПС в Кърджали

Джевдет Чакъров може да води листата за евродепутати на Движението

12:04 - 06.05.2024