Възможно ли е част от сградата на бившето "Военно издателство" на ул. "Иван Вазов" в София да се превърне в база за нов чалга клуб?

Тази критика беше отправена от Мартина Стефанова (съосновател на фестивала за градска култура "КвАРТал") преди дни заради съмнения за интерес към сградата в центъра на столицата от страна на "Бедрум" - собственик на едноименното заведение в Слънчев бряг и на клубове в София.

Булевард България тръгна по документалните следи, за да провери какво се случва със сградата.

Военното издателство е на "Терем холдинг" ЕАД, чийто принципал е Министерството на отбраната. Намира се в карето между "Иван Вазов", "6-ти септември", "Гурко" и "Раковски" (до къщата-музей на Иван Вазов).

Построена в началото на 40-те години на миналия век по проект на арх. Георги Овчаров за банка с подземен трезор, но през 1947 г. е национализирана и е прехвърлена на Военното издателство.

От 1978 г. зданието има статут на паметник на културата с национално значение в архитектурно-строителната област.

През април "Терем холдинг" ЕАД действително е обявило търгове за 10-годишен наем на различни помещения на "Иван Вазов" 12. Процедурата приключва в първите дни на юни, в края на мандата на последния служебния кабинет, назначен от президента Румен Радев с премиер Гълъб Донев.

  • "Бедрум" не е пряк участник в търговете.
  • Но едноличният собственик на тази компания Веселин Борисов фактически притежава фирмата "Койот Ентъртеймънт", която е спечелила 10-годишен наем на няколко големи площи в сградата. Повече за нея - вижте по-надолу.

Става дума за две помещения от 873 и 479 кв.м. и складови пространства без прозорци.

Началната тръжна цена за двете големи помещения е съответно 7829.88 и 3650,06 лв. без ДДС. Отделно от това се начислява и административна такса от 3.91 лв. за всеки кв.м. на месец.

По информация на "Булевард България", договорът е сключен през август, при по-високи от заложените минимални цени.

В сградата вече тече основен ремонт в наетите площи. От улицата се вижда, че се работи по доста голяма част от сградата.

В проектодоговора и в условията към бъдещите наематели не се залагат изисквания за това с каква дейност могат да се занимават, за да кандидатстват.

  • Всяко търговско дружество (включително от държави членки на ЕС) е можело да се яви на търга, стига да не е в производство по несъстоятелност или ликвидация и да няма дългове за данъци, осигуровки или случаи на непогасени задължения към "Терем".
  • Последното условие е важно, като се имат предвид условията, в който знаковият имот преминава под управлението на военния холдинг през 2017.
  • Тогавашният собственик "Военно издателство" ЕООД (100% собственост на Министерство на отбраната) натрупва дългове от над 1,5 млн. лв., които не може да събере. Задълженията му са наследени от "Терем" - включително несъбраните вземания от стари наематели, част от които все още не са изплатени.

Няколко етажа от сградата се ползват от администрацията на военни агенции и дружества, но от години други помещения се отдават и на частни наематели - като заведението "Чекпойнт Чарли", бар "Петък", "Сандвичарника", издателство "Атлас", италиански ресторант и др.

"Койот Ентъртеймънт" вече е сред тях. Истината е, че "Бедрум" не е чалга, а премиум нощно заведение или както сами се описват - клуб на модерните „demanding people”.

От фирмата са заявили намерение да направят ресторант-клуб на първия етаж, където преди са се помещавали печатните машини на "Военното издателство". Ще има две заведения, със зала, сцена, VIP бар, панорамен асансьор за 13 души, зона с озвучителен пункт и др.

"Койот Ентъртеймънт" е собственост на две дружества - "Вес Трейд Груп" (75%) и "Бедрум" (25%). И двете фирми са на Веселин Борисов, показва справка в Търговския регистър.

  • До март 2023 г. по-големият дял от капитала на "Койот Ентъртеймънт" е бил собственост на "Акаунт фактор", в който съдружнички са бившата манекенка Боряна Шехтова и Вася Павлова.
  • Шехтова е известна като партньорка на Христофорос Аманатидис-Таки.
  • Вася Павлова е собственикът на "РВК 1" ЕООД, която в края на 2018 г. получава концесията на плажа "Слънчев бряг - Централен" от Министерството на туризма (при министър Николина Ангелкова). Свързана с "РВК 1" фирма е и бивш мажоритарен собственик в "СИС 2012", което е концесионер на "Слънчев бряг - юг" (отново отдаден при Ангелкова).
  • В множество медийни публикации Веселин Борисов е определян като близък до Радостин Бързанов - Радо Слънцето, който е смятан за част от кръга на бившата групировка "ВИС" още от времето на братята Васил и Георги Илиеви.
  • Веселин Борисов и Вася Павлова са собственици на дружества с идентични имена - "Какао Бийч" и "Какао бийч 2002", по името на бившата дискотека на Слънчев бряг. "Бедрум" и "Какао Бийч" бяха сред заведенията, срещу които бившият вицепремиер Валери Симеонов водеше кампания заради високите нива на шум през 2017 - 2018.

В периода, в който тече тръжната процедура за помещенията на "Военното издателство", министър на отбраната все още е Димитър Стоянов, а председател на съвета на директорите на "Терем Холдинг" е Кръстю Кръстев, назначен през октомври 2021 г. по време на втория служебен кабинет на Стефан Янев (изпълнява функциите до септември 2023, и все още е член на Съвета на директорите).

В началото на юни Димитър Стоянов е информиран от "Терем" за резултата от търговете и връща официален отговор, че са проведени в съответствие с правилата. С това формално отпадат всички пречки пред подписването на договор с наемателя и такъв е сключен през август.

Интересен детайл е, че свързано с "Койот Ентъртеймънт" дружество притежава договор за наем и за пространството на същата улица, но от срещуположната страна точно срещу къщата-музей на Иван Вазов.

Там вече функционира Manco bar, а пред вратата му посред бял ден стоят добре сложени мъже с мускулести ръце. В статия в таблоида "19 минути" пише, че условие за минимална консумация в клуба е от поне 50 лева на човек.

Manco bar е в някогашната централа на "Българска земеделска банка". Днес и тази сграда е паметник на културата с национално значение, като в нея се намират централата на БДЖ и Държавната лаборатория „Българска роза“, която през 2018 г. се присъедини към Националния институт за изследвания и сертификация.

Именно площите на лабораторията са отдадените пространства.

Барът е собственост на "Вес Трейд Груп" на Веселин Борисов със седалище и адрес на управление: ул. „Леге” № 2, вх. „Бедрум Премиум“. Наемодател е Националният институт за изследвания и сертификация, който е част от Държавната консолидационна компания (ДКК) - с принципал Министерството на икономиката.

Адресът на сградата е ул. Иван Вазов № 3, а търгът за 350 кв. м. самостоятелен обект с предназначение за ресторантьорство е проведен на 21 октомври 2022 г. Това е денят, в който Вежди Рашидов (ГЕРБ) беше избран за председател на Народното събрание след тридневни мъки от един парламент, който не успя да състави правителство след това. Отново на власт е служебно правителство.

И "Терем", и Националният институт за изследвания и сертификация не са длъжни да качват информацията за изхода от търговете на сайтовете си.

Това, което се вижда от официалните документи, е, че началната тръжна месечна наемна цена на обекта е в размер 6 200 лв. без включен ДДС. В наемната цена не са включени разходите за такса за битови отпадъци и консумативни разноски за електроенергия, студена вода и топлинна енергия, които се плащат допълнително от наемателя, пише в документацията.

Не се знае дали от "Вес Трейд Груп" са единствените явили се на този търг, както се случава за големите помещения от отсрещната страна на улицата. Ремонтът там се очаква да приключи до края на годината. Предположенията са, че архитектурният проект по всяка вероятност вече е бил готов при сключването на договора с "Терем".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Главчев спря решението за частна детска болница. Инвеститорът също се отказа (Обновена)

Инвеститорът се отказа от създаването на педиатрично отделение

17:20 - 01.05.2024
Живот

"Мис изкуствен интелект" - първият в света конкурс търси най-красивия модел, генериран с AI

Създателите на конкурса се надяват събитието да се превърне в "Оскарите" в сферата на ИИ

17:16 - 01.05.2024
Важно днес

ПП-ДБ праща на ДАНС и прокуратурата решението за частна детска болница

Отношение по темата реши да вземе и съпреседателят на ДПС Делян Пеевски

14:52 - 01.05.2024
Важно днес

Полицейски щурм и арести на студенти в два американски университета

Сблъсъците са заради протести заради войната между Израел и "Хамас"

14:20 - 01.05.2024
Кино и сериали

Неудобната истина за насилието над деца в Холивуд

Нов документален сериал повдига важни въпроси, но не стига достатъчно далеч

13:24 - 01.05.2024
Важно днес

Радев и граждани въстанаха срещу проекта за частна детска болница, одобрен от кабинета "Главчев"

Фондация "Даная" ще съди държавата заради решението

12:27 - 01.05.2024
Живот

3 дълги уикенда през май и 7 неучебни дни за децата. Вижте кога почиваме

Кога ще почиваме този месец май?

11:52 - 01.05.2024
Важно днес

Министри на ПП ще водят листи. Денков ще е водач в два района

Двама депутати от ПП-ДБ ще участват само във вота за евродепутати

11:15 - 01.05.2024
Важно днес

Почина Пол Остър - "литературната суперзвезда" и автор на "Нюйоркска трилогия"

На 77-годишна възраст си отиде Пол Остър - един от най-значимите писатели на своето поколение

10:11 - 01.05.2024