Крал Чарлз се отказва от поне 1 млрд. паунда приходи в името на "общественото благо" Снимка: © Getty Images

Крал Чарлз поиска печалбите, които дружеството Crown Estate ще получи от сделка с офшорни вятърни централи, да се използват в интерес на "по-широкото обществено благо" вместо за допълнителни финанси на кралското семейство.

Приходите са в размер на около 1 млрд. паунда годишно. Публичното финансиране на британското кралско семейство се основава на 25% от печалбите на Crown Estate - компанията, която управлява имотите на британската корона. Сега кралят иска да намали този процент, така че по-голямата част от него да остане в държавната хазна и да се използва за публични разходи, съобщава британската обществена медия BBC.

Още в коледната си реч той говори за кризата с разходите за живот и изглежда вече предприема действия по въпроса.

Crown Estate е независимо управлявано търговско предприятие. Печалбите му отиват в държавната хазна, но се използват като критерий за нивото на публичното финансиране на кралското семейство - известно още като суверенна субсидия. То принадлежи на управляващия монарх, но не е негова частна собственост. Миналата година печалбите на дружеството са били на стойност 86,3 млн. паунда.

Очакванията са тези печалби да бъдат значително увеличени от сделки за изграждане на шест нови офшорни вятърни парка, които ще бъдат на обща стойност 1 млрд. паунда годишно в продължение на поне три години. Собствениците на тези паркове реално ще плащат наем на Crown Estate, която притежава почти целия британски континентален шелф.

Това ще доведе до значително увеличение на сумата, която отива в т.нар. суверенната субсидия, което може да предизвика недоволство сред британските граждани, които се справят с редица финансови затруднения.

Затова Бъкингамският дворец съобщава, че кралят иска да намали частта от печалбите, използвана за изчисляване на безвъзмездната помощ.По принцип тя се използва за покриване на разходите на кралските особи, като например пътувания за официални ангажименти, и за поддръжка на кралските дворци.

В момента Министерството на финансите преразглежда процента от печалбата на Crown Estate и се очаква да вземе решение по казуса през следващите няколко месеца.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

Калкулаторът, с който бизнесът може да измери колко е „зелен"

Повече за зеления калкулатор научаваме от Константин Киров

08:20 - 23.04.2024
Важно днес

Унгария отново се готви да блокира помощ на ЕС за Украйна за 2 млрд. евро

Будапеща отново зае страната на Русия по въпроси, свързани с войната в Украйна

07:55 - 23.04.2024
Важно днес

Депутатите изслушват Бойко Рашков и Петър Тодоров за скандала в "Митници"

Комисията продължава със своето разследване по скандала около Агенция "Митници"

07:36 - 23.04.2024
Важно днес

Журналистът на bird Димитър Стоянов е бил задържан

Държавен служител се е оплакал, че е заплашван

00:12 - 23.04.2024
Важно днес

България е втора по най-нисък дълг в ЕС за 2023 г.

Бюджетният дефицит е бил 1,9% от БВП

19:30 - 22.04.2024
Важно днес

Георги Семерджиев е осъден на 20 години затвор и на втора инстанция

Той уби две момичета при жестока катастрофа през 2022 г.

18:58 - 22.04.2024