Крал Чарлз се отказва от поне 1 млрд. паунда приходи в името на "общественото благо" Снимка: © Getty Images

Крал Чарлз поиска печалбите, които дружеството Crown Estate ще получи от сделка с офшорни вятърни централи, да се използват в интерес на "по-широкото обществено благо" вместо за допълнителни финанси на кралското семейство.

Приходите са в размер на около 1 млрд. паунда годишно. Публичното финансиране на британското кралско семейство се основава на 25% от печалбите на Crown Estate - компанията, която управлява имотите на британската корона. Сега кралят иска да намали този процент, така че по-голямата част от него да остане в държавната хазна и да се използва за публични разходи, съобщава британската обществена медия BBC.

Още в коледната си реч той говори за кризата с разходите за живот и изглежда вече предприема действия по въпроса.

Crown Estate е независимо управлявано търговско предприятие. Печалбите му отиват в държавната хазна, но се използват като критерий за нивото на публичното финансиране на кралското семейство - известно още като суверенна субсидия. То принадлежи на управляващия монарх, но не е негова частна собственост. Миналата година печалбите на дружеството са били на стойност 86,3 млн. паунда.

Очакванията са тези печалби да бъдат значително увеличени от сделки за изграждане на шест нови офшорни вятърни парка, които ще бъдат на обща стойност 1 млрд. паунда годишно в продължение на поне три години. Собствениците на тези паркове реално ще плащат наем на Crown Estate, която притежава почти целия британски континентален шелф.

Това ще доведе до значително увеличение на сумата, която отива в т.нар. суверенната субсидия, което може да предизвика недоволство сред британските граждани, които се справят с редица финансови затруднения.

Затова Бъкингамският дворец съобщава, че кралят иска да намали частта от печалбите, използвана за изчисляване на безвъзмездната помощ.По принцип тя се използва за покриване на разходите на кралските особи, като например пътувания за официални ангажименти, и за поддръжка на кралските дворци.

В момента Министерството на финансите преразглежда процента от печалбата на Crown Estate и се очаква да вземе решение по казуса през следващите няколко месеца.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Джордж Клуни снима адаптация на френския шпионски сериал "Le Bureau des légendes"

Един от най-добрите френски сериали започва нов живот

17:07 - 07.02.2023

Джон Малкович като Мерелин Монро и Салвадор Дали в "Квадрат 500"

„Малкович, Малкович, Малкович: Почит към майсторите на фотографията“ ще краси софийската галерия съвсем скоро

16:45 - 07.02.2023

Украйна назначи нов вътрешен министър и нов ръководител на СБУ

Кадровите смени в правителството на Украйна продължават

16:00 - 07.02.2023

Властта се изненада, че храните поскъпват с до 30% между склада и витрината

Служебният кабинет ще наблюдава, но няма да се меси в ценообразуването

15:43 - 07.02.2023

8 подаръка за Свети Валентин

Облечени в любов. Към себе си.

15:14 - 07.02.2023

Руска пропаганда във варненско училище? По следите на "научна" конференция с Митрофанова

Ученици е трябвало да присъстват на конференция с участието на Митрофанова. Малко след което събитието потъва в мистерия.

14:40 - 07.02.2023