Снимка: © Getty Images

В продължение на десетилетия огромна арка на дружбата между съветските народи се извисява в центъра на Киев, а малко под нея е поместена скуптура на двама работници - един украински и един руски. Мъжете държат съветския орден "Дружба между народите". Инвазията на Русия в Украйна променя всичко символиката на монумента. И действията не закъсняват.

Осемметровата бронзова статуя, изобразяваща дружбата между украинския и руския народ, беше демонтирана във вторник по инициатива на местните власти в Киев.

"Сега виждаме какво е това "приятелство" - унищожаване на украински градове, убиване на десетки хиляди мирни хора. Убеден съм, че такъв паметник сега има съвсем различно значение", каза кметът на града Виталий Кличко, цитиран от "Ройтерс".

Решението за премахването на съветския паметник от центъра на столицата е в отговор на руската инвазия в Украйна, която започна на 24 феваруари. Руската армия унищожи редица украински градове, изби хиляди цивилни и принуди повече от 5 млн. души да напуснат страната, бягайки от войната.

Във вторник работници започнаха демонтирането на скулптурата, като първо премахнаха бронзовата глава от фигурата на руския работник - под акомпанимента на аплодисментите на събралите се граждани и виковете им "Слава на Украйна", пише "Ройтерс".

"Не трябва да имаме никакви отношения с нацията на агресорите. Нито приятелство, нито отношения - нищо", казва млада жена пред агенцията.

Авторът на композицията - арх. Сергий Миргородски - също присъства на събарянето, като дава пълна подкрепа за акцията.

"Изпитвам радост. Най-накрая! Дружбата с Русия приключи. Някогашната дружба между велики народи се превръща във вражда между Украйна и Русия. А да имаш паметник на враждата, това е грехота", казва Миргородски.

Бронзовият паметник на двама работници символизира приятелството, обединението и работата между Русия и Украйна. Паметникът се намира под монумента "Арка на дружбата между народите", издигнат през 1982 г. в чест на 60-ата годишнина от създаването на Съветския съюз.

Кличко каза, че арката ще остане на мястото си, но ще бъде преименувана на Арка на свободата на украинския народ и може да бъде оцветена в синьо и жълто - цветовете на украинското знаме. Той обяви, че местната управа работи по план да премахне други 60 паметника в столицата, свързани с Русия и Съветския съюз. По-рано Кличко заяви намерение за преименуването на близо 460 улици и обекти по същата причина.

Кличко обяви, че жителите на Киев ще могат да подават предложения за нови названия и премахване на обекти до 1 май, въпреки че ще отнеме повече време, докато табелите с имената на улиците действително бъдат премахнати, тъй като по думите му сега „не е моментът за подобни действия“.

„Никой няма намерение да сваля от рафтовете на библиотеките книги на руски класически автори или да забранява на хората да посещават концерти на Рахманинов. Но въпросът с имената на улиците и паметниците трябва да бъде приключен", каза кметът.

Украинската столица започна действия по програма за "декомунизиране" още през 2014 г. след незаконното анексиране на Крим от Русия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Повторният избор на нов директор на БНТ се отложи заради жалба

СЕМ реши да не дава начало на нов конкурс, преди да се изясни казусът с жалбата

Въпреки санкциите: Продукти на Apple и скъпи стоки пробиват път към Русия

САЩ и ЕС наложиха санкции за износ на луксозни вещи, компании масово напуснаха Русия. Но върви паралелен внос

Борис Джонсън ще подаде оставка като партиен лидер, но остава начело на кабинета до есента

Решението беше обявено, след като новият му финансов министър го призова да се оттегли

Дълбоки разногласия за войната очакват Русия на срещата на Г-20 в Бали

Руският външен министър за първи път ще се срещне със свои колеги от държави, които силно критикуват войната.

Прокуратурата употреби катастрофата в София за "реванш" срещу властта

Зам.-шефът на Следствието влезе в ролята на адвокат на Гешев на гърба на трагедията на бул. "Черни връх"

ЕП обяви природния газ и ядрената енергия за "зелени"

Предложението предизвика остри реакции от политици и активисти, сред които и Грета Тунберг

Стрелба и напрежение на протест в Скопие срещу френското предложение

40-годишен мъж е задържан, след като е стрелял с пистолет във въздуха

ВСС най-после ще обсъди отстраняването на Иван Гешев

Пореден рунд между Министерството на правосъдието и главния прокурор