Снимка: © Instagram
  • Разследване в Маями разкри престъпна група, която е използвала публичните постове на заможни хора в Instagram, за да подготвя кражбите си; 
  • Общата сума на отнетите вещи се оценява на повече от 1,7 млн. долара; 
  • Полицията във Флорида е успяла да разбие схемата благодарение на снимки в Instagram, на които обвиняемите са позирали с "трофеите" си.

Instagram може да е огромен източник на приходи - но не задължително легални. Това показва историята на 30-годишен мъж от Маями на име Санди Гарсия, който беше арестуван и обвинен в ръководство на престъпна група за кражба на бижута за милиони долари. 

По ирония: полицията във Флорида е успяла да разбие схемата благодарение на публикациите, които самият обвиняем е споделял в социалната мрежа. 

Профилите на Гарсия и на 32-годишната му приятелка Мейбъл Санчез са пълни със снимки, в които двамата позират със скъпи дрехи и диамантени бижута, редом до луксозни автомобили или мотори. Голяма част от скъпоценностите, с които те се хвалят, всъщност са придобити чрез кражба. Потенциалните им жертви са набелязвани отново чрез Instagram - през профилите на известни личности или на богати личности от Маями, които ползват социалната мрежа като "витрина" на личното си благосъстояние. 

Разследването показва, че публичната информация в Instagram e помогнала на Гарсия и съучастниците да открият местонахождението на съответните обекти на интерес и да организират обирите. Групата е следила жертвите си внимателно, включително чрез монтиране на проследяващи устройства в автомобилите им, за да знаят кога е най-удачният момент за пробив в празните имения. 

Полицаите в Маями обаче са успели да стигнат до заподозрените благодарение на уликите, които те са оставяли в дигиталната платформа - включително по снимките, на които "блестят" с откраднатите колиета и часовници. 

Един от заподозрените Даниел Пачеко е публикувал своя снимка, в която лицето му е скрито под черна качулка, редом до изображение от камера за видеонаблюдение от момент на автомобилен грабеж, с надписа "Няма лице, няма дело". Конфискуваният мобилен телефон на Санди Гарсия също е съдържал снимки и улики за извършените престъпления.

Полицията посочва, че членовете на групировката са действали "много арогантно, дръзко и безочливо", като са прилагали методи на нивото на "опитни следователи". 

Прокуратурата е повдигнала обвинения за грабежи, рекет, престъпен заговор и пране на пари срещу Гарсия, приятелката му, 58-годишната майка на основния заподозрян и още седем души, свързани с групировката. 

Това не е първият сблъсък на Санди Гарсия с полицията. През 2018 г. той е арестуван за трафик на марихуана с моторна лодка и е осъден на лишаване от свобода. С излизането си от затвора той е подновил активността си в наркотрафика. Според разследването - част от мишените на групировката са конкурентни производители на канабис, но и други хора, които са демонстрирали висок стандарт на живот в социалните мрежи. 

Стойността на откраднатите пари, бижута и ценни предмети от шест кражби се оценява на сума около 600 000 долара. Разследващите са открили още, че групата на Гарсия се е подготвяла за още три кражби, като една от тях целяла къщата на бейзболиста Аролдис Чапман. 

Последният удар на Санди Гарсия е надминал всички досегашни "постижения" на групата. Мъжът е успял да проникне в хотелската стая на бижутера Ерик Мавашев и да отнеме скъпоценности за около 1,7 млн. долара. Полицията го е заловила, когато той е направил опит да продаде един от липсващите пръстени в Маями. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Нова мина гръмна в ИТН: този път номинираната за министър на екологията Силвия Бакърджиева

Силвия Бакърджиева се принуди да дава обяснения заради присъда на съпруга си

Евелина Николова спечели олимпийски бронзов медал

Успех за българската състезателка в борбата до 57 кг

BILLA България започва обновяването на още един магазин в София

4 нови каси за самообслужване ще бъдат поставени в обекта в кв. "Надежда"