Кражба на бижута за милиони през "витрината" на Instagram Снимка: © Instagram
  • Разследване в Маями разкри престъпна група, която е използвала публичните постове на заможни хора в Instagram, за да подготвя кражбите си;
  • Общата сума на отнетите вещи се оценява на повече от 1,7 млн. долара;
  • Полицията във Флорида е успяла да разбие схемата благодарение на снимки в Instagram, на които обвиняемите са позирали с "трофеите" си.

Instagram може да е огромен източник на приходи - но не задължително легални. Това показва историята на 30-годишен мъж от Маями на име Санди Гарсия, който беше арестуван и обвинен в ръководство на престъпна група за кражба на бижута за милиони долари.

По ирония: полицията във Флорида е успяла да разбие схемата благодарение на публикациите, които самият обвиняем е споделял в социалната мрежа.

Профилите на Гарсия и на 32-годишната му приятелка Мейбъл Санчез са пълни със снимки, в които двамата позират със скъпи дрехи и диамантени бижута, редом до луксозни автомобили или мотори. Голяма част от скъпоценностите, с които те се хвалят, всъщност са придобити чрез кражба. Потенциалните им жертви са набелязвани отново чрез Instagram - през профилите на известни личности или на богати личности от Маями, които ползват социалната мрежа като "витрина" на личното си благосъстояние.

Разследването показва, че публичната информация в Instagram e помогнала на Гарсия и съучастниците да открият местонахождението на съответните обекти на интерес и да организират обирите. Групата е следила жертвите си внимателно, включително чрез монтиране на проследяващи устройства в автомобилите им, за да знаят кога е най-удачният момент за пробив в празните имения.

Полицаите в Маями обаче са успели да стигнат до заподозрените благодарение на уликите, които те са оставяли в дигиталната платформа - включително по снимките, на които "блестят" с откраднатите колиета и часовници.

Един от заподозрените Даниел Пачеко е публикувал своя снимка, в която лицето му е скрито под черна качулка, редом до изображение от камера за видеонаблюдение от момент на автомобилен грабеж, с надписа "Няма лице, няма дело". Конфискуваният мобилен телефон на Санди Гарсия също е съдържал снимки и улики за извършените престъпления.

Полицията посочва, че членовете на групировката са действали "много арогантно, дръзко и безочливо", като са прилагали методи на нивото на "опитни следователи".

Прокуратурата е повдигнала обвинения за грабежи, рекет, престъпен заговор и пране на пари срещу Гарсия, приятелката му, 58-годишната майка на основния заподозрян и още седем души, свързани с групировката.

Това не е първият сблъсък на Санди Гарсия с полицията. През 2018 г. той е арестуван за трафик на марихуана с моторна лодка и е осъден на лишаване от свобода. С излизането си от затвора той е подновил активността си в наркотрафика. Според разследването - част от мишените на групировката са конкурентни производители на канабис, но и други хора, които са демонстрирали висок стандарт на живот в социалните мрежи.

Стойността на откраднатите пари, бижута и ценни предмети от шест кражби се оценява на сума около 600 000 долара. Разследващите са открили още, че групата на Гарсия се е подготвяла за още три кражби, като една от тях целяла къщата на бейзболиста Аролдис Чапман.

Последният удар на Санди Гарсия е надминал всички досегашни "постижения" на групата. Мъжът е успял да проникне в хотелската стая на бижутера Ерик Мавашев и да отнеме скъпоценности за около 1,7 млн. долара. Полицията го е заловила, когато той е направил опит да продаде един от липсващите пръстени в Маями.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Гората.бг дари 445 хил. лева на наводнените в Карловско и нито една телевизия не отрази това

Никола Рахнев се възмущава от липсата на интерес от медиите и благодари на дарителите

22:44 - 04.12.2022

Асен Василев: Има чести срещи и ясно съгласуване на действията между Борисов и Радев

Според него президентът е основен фактор за провала за Шенген

17:36 - 04.12.2022

Борисов: По-добър от мен няма, България си има Меси в политиката

Очаква се той да бъде кандидатурата на ГЕРБ за прмиер

10:48 - 04.12.2022