Кремъл заплаши да отнеме паспорта на Депардийо, обвинил Путин в лудост заради Украйна

Доскоро френският актьор Жерар Депардийо се смяташе за един от най-големите западни културни "трофеи" на Владимир Путин.

Депардийо се сдоби с руско гражданство в знак на протест срещу високите данъци за богатите във Франция, a паспортът му бе връчен лично от Путин през 2013 г.

Звездата на европейското кино се обясняваше в "братска любов" на руския президент в разгара на конфликта в Донбас и анексирането на Крим, а Украйна го постави в черния си списък.

Сега обаче Жерар Депардийо зае изненадващо твърда позиция срещу Путин, за когото гласува публично през 2018 г. и наричаше "мъж с главно М и хуманист".

73-годишният актьор определи агресията на Путин срещу съседната държава като "луди и неприемливи отклонения" в интервю за AFP.

Всички приходи от предстоящите му концерти в Париж ще бъдат насочени за дарения в полза на "украинските жертви от тази трагична братоубийствена война", казва още Депардийо.

"Руският народ не е виновен за лудите неприемливи отклонения на ръководителите на страната като Владимир Путин. Винаги съм имал особена симпатия към руския народ, който е така добре описан от Достоевски, Толстой, Гогол, Пастернак и много други творци... Чайковски, Прокофиев, Шостакович", казва още той.

През 2020 г. французинът обяви, че приема православната религия, което беше посрещнато с приветствия от Московската патриаршия.

Депардийо вече направи едно публично обръщение на 1 март, в което призова за "сваляне на оръжията и преговори за мир". Този път обаче атаката му беше насочена директно срещу "стария приятел" Путин - факт, който не остана незабелязан от руското държавно ръководство.

Руският депутат Бийсултан Хамзаев от управляващата партия "Единна Русия" обяви, че Депардийо трябвало да бъде лишен от руско гражданство след коментарите му за Украйна, а недвижимото му имущество в Русия - да се предаде "на децата сираци".

"Смятам, че е важно и нужно да кажем, че трябва да анулираме паспорта на Жерар Депардийо заради наглите му атаки и опити да говори от името на руския народ, който не го е упълномощавал да прави такива изявления", казва депутатът.

Хамзаев казва, че Депардийо е получил като подарък "две жилища в Саранск и в Грозни" - "те трябва да се отнемат и да се предадат за нуждите на децата сираци. Това би било най-правилното решение в случая".

Казусът стигна и до пресконференцията на Дмитрий Песков, говорителя на Путин.

Песков е коментирал, че "Депардийо не разбира напълно какво се случва в Украйна, защото не е потопен в политическия дневен ред", цитиран от РИА Новости. "Той не разбира какво е станало в Украйна през 2014 г., не разбира какво представляват Минските споразумения, не разбира какво е това Донецк и Луганск, едва ли разбира какво означава бомбардирането на мирни хора, едва ли знае за националистическите елементи".

По думите му - "при необходимост руската страна е готова да му разясни как стоят нещата - ако той поиска".

Както и след декларацията на Анна Нетребко, с която оперната певица се разграничи лично от Владимир Путин, така и сега изявленията на Депардийо не бяха отразени като новина в руските държавни медии.

Информацията за случилото се дойде като "вторична" реакция от страна на представителите на Кремъл и Думата.

В края на март Жерар Депардийо обяви, че възнамерява да се премести в Турция и да преобразува бивш рибарски кораб в яхта, на която да живее.

Внезапният катарзис на Анна Нетребко за Путин и войната в Украйна


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Владислав Панев напуска "Зелено движение", на изборите ще застане зад ПП-ДБ

Панев отхъврли критиките, че зелените политики не са били достатъчно застъпени

19:22 - 16.04.2024
Важно днес

ДАНС две години разследвала контрабанден канал, но се притеснявала от теч на информация

Председателят на агенцията беше изслушан в комисията "Митници"

17:25 - 16.04.2024
Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

17:20 - 16.04.2024
Важно днес

Калин Стоянов е завел SLAPP дело срещу журналисти от разследващия сайт BIRD

Заведеният граждански иск за клевета на стойност 65 000 лева

16:22 - 16.04.2024
Важно днес

Главчев сменя втори министър, Кирил Вътев напуска Министерството на земеделието

Преди ден Главчев смени и министъра на външните работи

16:04 - 16.04.2024