Кризата в Перник: Първи вот на недоверие за 2020 г.
  • БСП внася вот на недоверие срещу кабинета заради водната криза в Перник;
  • Корнелия Нинова уличи властите в "геноцид" спрямо местното население заради липсата на питейна вода;
  • Бойко Борисов върна отговорността за състоянието на ВиК-инфраструктурата на предходните управления на община Перник и на приватизацията на индустриалните заводи през 90-те г.;
  • Това е четвъртият вот на недоверие срещу кабинета "Борисов 3".

БСП ще внесе вот на недоверие срещу правителството на Бойко Борисов заради "провала в политиката по околна среда и водите".

Повод за инициативата на опозицията е кризата в Перник и информацията за горене на вносни отпадъци в ТЕЦ "Бобов Дол".

"Дишаме рак, пием отрова"

Областният център беше принуден да мине на воден режим в края на ноември 2019 г. заради източването на язовир "Студена" и неподдържаната ВиК-инфраструктура. Все още няма прогноза за периода, в който нормалното водоподаване в града ще бъде възстановено. Преди дни председателят на БСП Корнелия Нинова обяви, че ще поиска от новия главен прокурор Иван Гешев да провери режима на изгаряне на отпадъци в областта заради сигнали за нарушения на екологичните стандарти.

"След десетгодишно управление посегнаха и на най-човешки и ежедневни неща като въздуха и водата. Всички обяснения за природни причини са безпочвени, а прехвърлянето на отговорността на ВиК дружества, кметове и общински съветници е жалък опит за спасение на правителството и лично на премиера", обяви Нинова по повод внесения вот на недоверие.

Тя квалифицира като "геноцид" липсата на достъп до питейна вода за гражданите на Перник: "Тази отговорност е политическа, затова искаме вот на недоверие към правителството и оставка на цялото правителство. Но тя и наказателна – някой трябва да поеме наказателна отговорност за случващото се не само в Перник, а в цялата страна по тези въпроси".

"Тук политика няма"

Премиерът Бойко Борисов прехвърли отговорността за състоянието на водната инфраструктура в Перник на управленията, предхождащи ГЕРБ, и на процесите по приватизация на предприятията в общината през 90-те години.

Борисов обяви, че ще поиска прокуратурата да провери как е приватизирана пернишката ТЕЦ, след като "госпожа Нинова ми даде тон".

"Хубаво е да се търси отговорност от 90-та година какво се е случвало индустриалната зона в Перник. Благодаря на кмета, че с министър Караниколов, Нанков, полицията и пожарната, работят като един екип, като изключим вчерашното присъствие на председателката Нинова. Нашият интерес е да решим тази криза по най-добрия начин. Не знам какви връзки трябва да имаш, за да назидаваш главния прокурор, но може други истини да излязат. Искам да се провери как е приватизиран ТЕЦ-а. Правят дълг през една фирма за извозване на земни маси, тя поема целия ТЕЦ и го взима без пари. Държавата не се явява на съд тогава. Много интересни работи, госпожа Нинова хубаво ми даде тон", каза той по време на посещението си в кризисния щаб в града.

Борисов обяви, че иска да се търси отговорност "от всички", като посочи, че от последните 30 години "само 4 години Перник е управляван от ГЕРБ" (в мандата на предходния кмет Вяра Церовска, която изгуби изборите през октомври 2019 г. срещу кандидата на БСП Станислав Владимиров).

"Тук политика няма. Важното сега е да се работи по магистралния водопровод, по пречиствателната станция – новата и старата. И да помогнем на Перник с подмяната на водопровода", каза още той.

Кога ще приключи кризата в Перник?

Внасянето на вот на недоверие срещу кабинета "Борисов 3" съвпадна с предупреждението на министъра на икономиката Емил Караниколов, че предстоят 20 дни с "най-тежкия период за Перник" заради изчерпването на язовир "Студена" до най-ниската част от обема му.

"Допреди 3 дни подаваха информация на кмета на община Перник, че водният обем е 4,5 млн. кубика, а реално се оказа, че са 2,6 млн. Това означава, че отиваме към "мъртъв обем", каза той в интервю за bTV.

В този период предстои да се направи спешен ремонт на пречиствателната станция, за да се осигури питейна вода и да не се губят количества при процеса на пречистването. По думите на Караниколов, станцията не е реновирана от изграждането й през 1954 г. Работи се и по подмяна на остарелите тръби в региона.

Четвърти вот на недоверие срещу кабинета "Борисов 3"

Вотът на недоверие срещу екологичната политика е четвъртата инициатива на БСП срещу правителството на ГЕРБ и "Обединени патриоти".

Трите по-ранни вотове бяха внесени през 2018 г. с основания "провала в политиката за противодействие на корупцията", "провала в политиката по сигурността", и "провала в областта на образованието". Всеки от тях завърши с неуспех за БСП.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил (Обновена)

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024
Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024
Важно днес

Нинова обвини Желязков в цензура и му поиска оставката

Повод за това станах промени в правилника на НС

09:32 - 19.04.2024