• БСП внася вот на недоверие срещу кабинета заради водната криза в Перник; 
  • Корнелия Нинова уличи властите в "геноцид" спрямо местното население заради липсата на питейна вода; 
  • Бойко Борисов върна отговорността за състоянието на ВиК-инфраструктурата на предходните управления на община Перник и на приватизацията на индустриалните заводи през 90-те г.; 
  • Това е четвъртият вот на недоверие срещу кабинета "Борисов 3".

БСП ще внесе вот на недоверие срещу правителството на Бойко Борисов заради "провала в политиката по околна среда и водите". 

Повод за инициативата на опозицията е кризата в Перник и информацията за горене на вносни отпадъци в ТЕЦ "Бобов Дол". 

"Дишаме рак, пием отрова"

Областният център беше принуден да мине на воден режим в края на ноември 2019 г. заради източването на язовир "Студена" и неподдържаната ВиК-инфраструктура. Все още няма прогноза за периода, в който нормалното водоподаване в града ще бъде възстановено. Преди дни председателят на БСП Корнелия Нинова обяви, че ще поиска от новия главен прокурор Иван Гешев да провери режима на изгаряне на отпадъци в областта заради сигнали за нарушения на екологичните стандарти. 

"След десетгодишно управление посегнаха и на най-човешки и ежедневни неща като въздуха и водата. Всички обяснения за природни причини са безпочвени, а прехвърлянето на отговорността на ВиК дружества, кметове и общински съветници е жалък опит за спасение на правителството и лично на премиера", обяви Нинова по повод внесения вот на недоверие. 

Тя квалифицира като "геноцид" липсата на достъп до питейна вода за гражданите на Перник: "Тази отговорност е политическа, затова искаме вот на недоверие към правителството и оставка на цялото правителство. Но тя и наказателна – някой трябва да поеме наказателна отговорност за случващото се не само в Перник, а в цялата страна по тези въпроси".

"Тук политика няма"

Премиерът Бойко Борисов прехвърли отговорността за състоянието на водната инфраструктура в Перник на управленията, предхождащи ГЕРБ, и на процесите по приватизация на предприятията в общината през 90-те години. 

Борисов обяви, че ще поиска прокуратурата да провери как е приватизирана пернишката ТЕЦ, след като "госпожа Нинова ми даде тон". 

"Хубаво е да се търси отговорност от 90-та година какво се е случвало индустриалната зона в Перник. Благодаря на кмета, че с министър Караниколов, Нанков, полицията и пожарната, работят като един екип, като изключим вчерашното присъствие на председателката Нинова. Нашият интерес е да решим тази криза по най-добрия начин. Не знам какви връзки трябва да имаш, за да назидаваш главния прокурор, но може други истини да излязат. Искам да се провери как е приватизиран ТЕЦ-а. Правят дълг през една фирма за извозване на земни маси, тя поема целия ТЕЦ и го взима без пари. Държавата не се явява на съд тогава. Много интересни работи, госпожа Нинова хубаво ми даде тон", каза той по време на посещението си в кризисния щаб в града. 

Борисов обяви, че иска да се търси отговорност "от всички", като посочи, че от последните 30 години "само 4 години Перник е управляван от ГЕРБ" (в мандата на предходния кмет Вяра Церовска, която изгуби изборите през октомври 2019 г. срещу кандидата на БСП Станислав Владимиров). 

"Тук политика няма. Важното сега е да се работи по магистралния водопровод, по пречиствателната станция – новата и старата. И да помогнем на Перник с подмяната на водопровода", каза още той. 

Кога ще приключи кризата в Перник?

Внасянето на вот на недоверие срещу кабинета "Борисов 3" съвпадна с предупреждението на министъра на икономиката Емил Караниколов, че предстоят 20 дни с "най-тежкия период за Перник" заради изчерпването на язовир "Студена" до най-ниската част от обема му. 

"Допреди 3 дни подаваха информация на кмета на община Перник, че водният обем е 4,5 млн. кубика, а реално се оказа, че са 2,6 млн. Това означава, че отиваме към "мъртъв обем", каза той в интервю за bTV. 

В този период предстои да се направи спешен ремонт на пречиствателната станция, за да се осигури питейна вода и да не се губят количества при процеса на пречистването. По думите на Караниколов, станцията не е реновирана от изграждането й през 1954 г. Работи се и по подмяна на остарелите тръби в региона. 

Четвърти вот на недоверие срещу кабинета "Борисов 3"

Вотът на недоверие срещу екологичната политика е четвъртата инициатива на БСП срещу правителството на ГЕРБ и "Обединени патриоти". 

Трите по-ранни вотове бяха внесени през 2018 г. с основания "провала в политиката за противодействие на корупцията", "провала в политиката по сигурността", и "провала в областта на образованието". Всеки от тях завърши с неуспех за БСП. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Лионел Меси спечели рекордна седма "Златна топка"

Аржентинецът изпревари Левандовски и Жоржиньо за наградата през 2021 г.

Катастрофиралият автобус е минал през сервиз и в Турция

Собственикът на "Беса транс" твърди, че машината не е имала технически проблеми

Kaufland започва да предлага хляб с жива квас

Три нови продукта ще допълнят богатото портфолио на пекарните в София и Варна

Как Витоша се "размина" с 4-етажен подпорен хотел

"Уникалният иновативен нов проект" за "Щастливеца" се оказа визуализация на 4 г.

Община Белица вдига заплатите на всеки ваксиниран служител с 20%

Кметът Радослав Ревански от ДПС призова за масова имунизация

Джак Дорси се оттегля като директор на Twitter

Основателят на Twitter напуска оперативното ръководство за втори път

Спецпрокуратурата не откри престъпление на Гешев по сигнала на Рашков за СРС-тата

Държавното обвинение няма да разследва главния прокурор

От 2022 София пуска билети за 30 и 60 минути в градския транспорт

Цената на първия остава 1,60 лв., вторият ще е 2,20 лв. Има и още промени, предложени от ГЕРБ-СДС