"Крокодилът с гумена огърлица" най-после е свободен Снимка: © Getty Images

"Buaya kalung ban" или "крокодилът с гумената огърлица" от Индонезия. Шест години след като гума от мотоциклет се заклещи на врата на дивото животно, то най-после отново е свободно.

Хищникът с гумата на врата е забелязан за пръв път през 2016 по брега на река Палу. С времето размерите му надхвърлят 4 метра и местните започват да се притесняват, че гумата може да го задуши.

Спасителят е 35-годишният местен търговец на птици Тили:

"Хванах крокодила сам. Помолих за помощ хората, но те се страхуваха," разказва той пред Reuters.

В понеделник той успява да го изкара на сушата, подмамвайки го към капана си с гълъб и пиле на бамбукова пръчка, преди да го завърже и да отреже гумата. Това не е първият му опит - героят разказва, че в последните три седмици неколкократно е подлъгвал крокодила на брега, но без успех.

"Не се бореше, защото използвах пет пласта въжета. Не съм се учил никъде. Просто не мога да гледам как животните страдат. Дори да е змия, ще помогна," добавя той.

През 2020 година местните власти обявиха награда за човека, който успее да освободи животното, но я отмениха само след месец поради липсата на интерес и евентуалната заплаха за здравето хората, които биха опитали.

През годините "buaya kalung ban" се прочу в целия свят и дори австралийският телевизионен водещ на предаването на National Geographic "Outback Wrangler" Мат Райт пристигна в страната, но не успя да премахне гумата.

Соленоводните крокодили са най-едрите влечуги в света и са защитени със закон в Индонезия. От тази седмица един от тях вече ще си търси ново име, тъй като опасната му огърлица най-после бе свалена.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Радан Кънев: ПП-ДБ няма политическо бъдеще в сегашния си вид

Трудната задача е да се запази единството и да се направи промяната

15:25 - 16.06.2024