Кулеба: Няма да забравим кой помогна на Украйна - и кой не Снимка: © Getty

Страните, които са се "отнасяли зле с Украйна", ще бъдат подведени под отговорност след края на войната. Това предупреди украинският външен министър Дмитрий Кулеба в интервю за британската обществена медия BBC.

Той казва, че всяка държава е направила своя избор след началото на руската инвазия. Някои исторически симпатизират на Русия, други са загрижени за икономическите разходи на войната, а трети смятат, че Западът удължава ненужно бойните действия. Но Кулеба е категоричен, че страните, които не подкрепят Украйна сега и "са се държали зле в хода на тази война", ще платят цената в бъдеще.

"Ако някой в света си мисли, че начинът, по който тази или онази страна се е държала - или се е отнасяла към Украйна в най-мрачния момент от нейната история - няма да бъде взет предвид при изграждането на бъдещите отношения, тези хора просто не знаят как работи дипломацията", казва Кулеба пред медията.

"Войната е момент, в който трябва да направиш избор. И всеки избор е бил отчетен", допълва той.

Възможно е Украйна да зависи от западната помощ и военна подкрепа в средносрочен и дългосрочен план и затова дипломатическото неодобрение на страната може да не притеснява някои държави. Но в мирно време огромният износ на зърно дава на Украйна значително икономическо влияние, особено в някои части на развиващия се свят.

Кулеба критикува западните съюзници за това, че не оказват достатъчно бърза военна подкрепа на Украйна, тъй като не са били готови за конфликт от толкова голям мащаб. Той предупреди, че забавянето на западните доставки на оръжие струва живота на украинците.

"Искаме партньорите да действат по-бързо. Ако една доставка се отложи с един ден, това означава, че някой ще загине на фронтовата линия", посочва той.

Никъде нуждата от боеприпаси не е била по-голяма от тази в източния град Бахмут, където украинските сили вече повече от седем месеца устояват на многократните руски опити да превземат града. Кулеба споделя, че е "емоционално много трудно" заради понесените загуби.

Ако Бахмут падне, може да последват и други градове: "Така че, за да спасим живота там... трябва да се бием в Бахмут, докато физически можем".

Според него няма признаци, че Русия е готова да преговаря за прекратяване на сраженията, но добави:

"Всяка война завършва на масата за преговори... Но моята цел като външен министър е да се уверя, че Украйна ще стигне до масата за преговори след решаващ успех на бойното поле".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

GEN Z дневници

Vol. 23: Ким Чен Ун > Дуа Липа, "Totally Spies" се завърна, Мая да върне паролите за TikTok

5 новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z в редакцията на "Булевард България"

09:30 - 25.05.2024
Важно днес

Нацистко парти в скъп курортен бар шокира Германия

"Германия на германците. Чужденците - вън" и хитлеристки поздрави провокираха разследване на службите за сигурност

17:36 - 24.05.2024