Джули Пауъл - жената, чиято история стои в основата на филма "Джули и Джулия" - е починала внезапно на 49-годишна възраст.
Съпургът ѝ съобщава пред New York Times, че причината за смъртта ѝ е сърдечен арест.
Пауъл става сензация в интернет през 2002 г., след като си поставя за задача да сготви всяка рецепта от книгата на Джулия Чайлд и описва попаденията и провалите си в своя блог в продължение на няколко години.
Джулия Чайлд е известна ТВ водеща от 60-те години, възхвалявана за това, че е "открила очите" на американците за френската кухня.
Една година след смъртта на Чайлд - през 2005 г. Джули Пауъл издава своята книга "Джули и Джулия: 365 дни, 524 рецепти, една миниатюрна кухня", която бързо се превръща в хит.
Историята ѝ беше адаптирана във филма с Ейми Адамс, Мерил Стрийп и Стенли Тучи, като донесе награда "Златен глобус" и номинация за "Оскар" на Мерил Стрийп в ролята на Джулия Чайлд
Пауъл става автор на кулинарни рубрики в New York Times, Bon Appetit и др., като е носителка на почетна диплома от френската готварска школа Le Cordon Bleu, която Джулия Чайлд посещава през 1950 г.
Преоткриването на Джулия Чайлд продължава и до днес - през март 2022 г. излезе сериалът на HBO Max "Julia", който описва как американката променя телевизионната индустрия с готварското си предаване и разчупва стереотипното схващане за качествата, които една жена трябва да притежава, за да се превърне в звезда.
Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук: