Лавров изпита ефекта на санкциите: полетът на руския външен министър до Сърбия - невъзможен Снимка: © Getty Images

Руският външен министър Сергей Лавров се принуди да се откаже от планирано двудневно посещение до Сърбия този понеделник, тъй като не е получил разрешение за полет над европейското въздушно пространство.

България, Северна Македония и Черна гора не са дали разрешение за прелитане на руския правителствен самолет. Първо, Лавров е в списъка със санкционираните от Запада лица, пряко отговорни за агресията от страна на Русия срещу Украйна. Второ, европейското въздушно пространство е затворено за руски самолети.

Лавров трябваше да се срещне с представители на сръбското държавно ръководство и да обсъди снабдяването на страната с руски енергийни източници. На въпрос дали посещението е било отменено, високопоставен правителствен служител казва пред Интерфакс: „Дипломацията няма способностите за телепортация".

Сръбските медии също съобщиха за отмененото посещение на Лавров в Белград в резултата на неполученото разрешение за прелитане над част от европейското въздушно пространство.

В неделя Лавров най-изненадващо покани чуждестранни журналисти на пресконференция този понеделник.

Сръбският премиер Ана Бърнабич коментира пред телевизия Pink, че ситуацията около посещението на Лавров е "изключително сложна". Тя посочи "логистични" трудности, особено по отношение на разрешенията за прелитане по маршрута на руския главен дипломат.

Бърнабич каза, че президентът Александър Вучич е провел разговори "с представители на Русия, САЩ, Германия и ЕС" в подготовка за посещението на Лавров.

Докато ЕС предприема последователни мерки за значително намаляване на руските енергийни доставки, включително наскоро договореното мащабно петролно ембарго срещу Русия, Сърбия продължава да разчита на тясно сътрудничество с Москва в тази област.

Страната получава газ през Балкански поток, който преминава през България, и е изцяло зависима от руските енергийни доставки. Москва притежава мажоритарен дял в сръбската петролна и газова компания НИС ("Нафтна индустриjа Србиjе"), с 56% акционерна собственост на енергийния гигант "Газпром".

През май Вучич проведе телефонен разговор руския президент Владимир Путин по темата за удължаване доставките на руски газ с три години при изгодни условия. Това е "най-добрата сделка в Европа", коментира сръбският президент.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Бизнес

Алесандро Микеле е новият творчески директор на Valentino

За първи път сред задълженията му ще бъде дизайнът на модни колекции за висшата мода

07:46 - 29.03.2024
Важно днес

Русия отново атакува енергийната инфраструктура на Украйна

При една от атаките е пострадало 5-годишно момиченце

07:46 - 29.03.2024
Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024