Лавров задълбочи антисемитския скандал с Израел с нова провокация Снимка: © Getty Images

Скандалът между руския външен министър Сергей Лавров и Израел навлезе в нова фаза, след като руският дипломат не само не се извини, но и ускори атаката си срещу правителството на Нафтали Бенет с твърдение, че "подкрепя неонацисткия режим в Киев".

Министерството на външните работи на Русия беше обвинено в антисемитска атака срещу Израел, след като Лавров сравни Володимир Зеленски с Хитлер в интервю за италианската телевизия Rete4.

На въпрос защо Русия твърди, че "денафицира Украйна", след като президентът ѝ е с еврейски произход, Лавров отговори "Mоже и да греша, но Адолф Хитлер също имаше еврейска кръв. Това не означава абсолютно нищо. Мъдрият еврейски народ казва, че най-върлите антисемити обикновено са евреи."

Незабавна реакция дойде не само от израелското правителство, но и от премиера на Италия Марио Драги, който определи изказванията на Лавров като "ужасяващи".

Израелското правителство привика спешно руския посланик в Тел Авив и поиска официално извинение от Москва заради "непростимото и скандално изявление" на външния министър на Русия. Вместо това - Кремъл отговори с нова провокация, в която намесва и името на България.

Министерството на външните работи на Русия публикува дълго прессъобщение, в което повтаря твърденията за "трагични примери за сътрудничество между евреи и нацисти" по време на Втората световна война, като обвинява отделни представители на еврейската общност в окупираната от нацистите Полша и "други страни от Източна Европа" за "чудовищни деяния" след назначаването им в т.нар. "еврейски съвети".

От министерството на Лавров заявяват, че колаборацията на евреи с нацистите "не е табу и е тема на изследвания", макар че все пак цитират оценката на израелския професор Хави Драйфус, че става дума за "маргинален феномен".

Руското Външно министерство заявява още, че "ако по време на Втората световна война някои евреи са участвали в престъпленията по принуда, спекулиращият със своя произход Зеленски го прави напълно съзнателно и доброволно".

"Еврейският произход на президента не е гаранция за защита срещу разгул на неонацизма в страната", твърдят от МВнР на Русия.

Лавров обвинява Израел и за това, че не е привиквал посланиците на Полша, България, страните от Прибалтика и Украйна по повод "епидемията от унищожаване и оскверняване на паметниците на истинските праведници на народите по света - войниците от Червената армия, които спряха Холокоста и спасиха еврейския свят".

Съобщението на Лавров продължава с обвинения срещу Украйна за антисемитски инциденти и нарича "неморално" развитието на държава, изгубила 1,5 млн. евреи по време на Холокоста. Посланието завършва с напомняне, че в Киев се намира мемориал на загиналите при Бабин Яр - един от най-големите масови гробове от времето на нацистката окупация.

Това, което Лавров пропуска да отбележи, е, че още в първите дни на руската инвазия в Украйна мемориалът беше бомбардиран от руската армия, целяща да прекъсне комуникациите на съседната Телевизионна кула.

Израелски правителствени представители, цитирани от Channel 12, описват изказванията на Сергей Лавров като "непростими", а дипломатическия скандал - като фактор, който може да втвърди още повече позицията на Израел срещу руската инвазия.

Страната отказва да изпраща оръжия или отбранителна техника, макар че обяви, че ще предостави каски и бронежилетки за спасителните екипи.

Междувременно италианският премиер Марио Драги се включи в критиките срещу изявленията на Сергей Лавров. Той се обърна с недоумение към водещия на предаването, в което руският външен министър направи изказването си, като се учуди защо го е оставил да държи политически речи и не е реагирал нито веднъж на твърденията му.

"Лавров принадлежи на една държава, където няма свобода на словото. Нашата страна позволява да се изразяват собствените позиции свободно, дори когато са явно фалшиви, объркващи. Моята оценка за това, което каза Лавров, е, че то е ужасяващо. Що се отнася до частта за Хитлер, тя е ужасна", каза Марио Драги пред италиански журналисти.

"Какво като Зеленски е евреин? Хитлер също е с еврейска кръв“, каза Лавров и си навлече гнева на ИзраелАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Владислав Панев напуска "Зелено движение", на изборите ще застане зад ПП-ДБ

Панев отхъврли критиките, че зелените политики не са били достатъчно застъпени

19:22 - 16.04.2024
Важно днес

ДАНС две години разследвала контрабанден канал, но се притеснявала от теч на информация

Председателят на агенцията беше изслушан в комисията "Митници"

17:25 - 16.04.2024
Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

17:20 - 16.04.2024
Важно днес

Калин Стоянов е завел SLAPP дело срещу журналисти от разследващия сайт BIRD

Заведеният граждански иск за клевета на стойност 65 000 лева

16:22 - 16.04.2024
Важно днес

Главчев сменя втори министър, Кирил Вътев напуска Министерството на земеделието

Преди ден Главчев смени и министъра на външните работи

16:04 - 16.04.2024