Лъжи, тормоз и мародерство: Жалби от родителите на руски войници разкриват масови злоупотреби в армията Снимка: © Getty Images

Изтекъл архив със сигнали от руски граждани до прокуратурата заради войната в Украйна разкрива данни за сериозна деморализация в армията след инвазията, както и масови прикривани престъпления от страна на командирите.

Писмата бяха публикувани от руския разследващ сайт The Insider, а достоверността им е потвърдена и от Bellingcat. В жалбите до прокуратурата има свидетелски показания за изнудването на момчета от казармата да заминават на фронта, липса на нормални хигиенни условия и медицинска помощ за ранените, грубо отношение към родителите на изчезналите войници и дори данни за мародерство от страна на руснаци спрямо жители на "освободените" Донецк и Луганск.

Жител на село Любовка в Донецката област пише писмо до прокуратурата за това, че родителите му са станали жертва на мародерство от страна на руската армия.

"Ние сме граждани на Руската федерация, баба и дядо са руснаци, гражднаи на СССР. Но зверството, което моито родители усетиха на гърба си от страна на руските военни, не може да се скрие", пише жалбоподателят.

Той разказва, че на 8 април селото е обстрелвано, поради което родителите му са потърсили убежище в съседна махала. На следващия ден се връщат обратно в дома си и стават свидетели на неочаквана картина - вратата на къщата е съборена от танк, колите в гаража са смазани от портите, а войниците са откраднали резервни части и инструменти за 200 хиляди рубли.

"Когато мама отива да ги пита какво с направили и защо избиват вратата с танка,... един от военните я е наругал и накрая ѝ казал "отивай там, откъдето си дошла". Те се крият зад нашите гърбове - за какво дойдоха, да ни защитават или да ни грабят и убиват?", пише той.

Същата ситуация се повтаря и в село от Луганската област. Руска гражданка се оплаква, че домът на покойната ѝ майка в село Бараниковка е вандализиран от "мародери, които са се представили за офицери и войници от Луганската народна република".

Мъжете са ограбили училището, детската градина, аптеката, три магазина, няколко фермери и са се настанили в две къщи.

"Бандата наброява около 20 души. Живяли са в моята къща в продължение на две седмици, а след това са изнесли цялото имущество, дори играчките и износените вещи", пише тя.

Жената посочва, че войниците са натоварили 15 автомобила с плячкосана земеделска продукция, битови уреди, бензин и др., след което са изчезнали от селото.

"Това безредие продължава до края на март. През това време нямаше никаква връзка. Мародерите знаеха за това и не жалеха никого - заплашвали са съседите, които са им правили забележка. Жителите на района смятат, че в ЛНР е дошла бандитска власт", казва тя.

Много от жалбите до прокуратурата са написани от близки на наборни войници, които са безследно изчезнали след началото на войната в Украйна. Родителите и роднините им се опитват да разберат какво се случва с момчетата и защо изобщо армията ги е мобилизирала, след като това е забранено по закон.

Някои от тях, както посочва The Insider, обаче проявяват изненадващо цинично отношение към съдбата на синовете си.

Едно от писмото е написано от приятелката на изчезнал войник на име Анатолий Тайманов. Жената съобщава, че няма връзка с Анатолий от 23 февруари 2022 г., когато той ѝ е казал, че е получил заповед за настъпление към Украйна.

През април военното командване се е свързало с родителите му и е поискало те да дадат ДНК-проба без обяснение. Само дни по-късно съобщават, че ще се организира погребението на сина им, който според официалната версия е загинал с 90% изгаряния при атака в Гостомел в началото на март.

Жената обаче се съмнява в тази версия - както заради бързината на ДНК експертизата, от която не са получили никакъв документ, така и поради факта, че в края на март е разпознала своя приятел жив в украински сайт с информация за пленени руски десантчици.

Тя пише до прокуратурата, защото родителите на Анатолий вече са получили парите от обезщетението за загиналите войници и отказват да ѝ дадат смъртния акт от моргата, защото "ги устройва паричната компенсация".

"Разбирам, че на война може да се случи всичко. Но като знам какво скотско отношение има към роднините на войниците, изобщо не изключвам Толя да се намира в плен или да е сред тежко ранените. Много ви моля и се надявам на вашата помощ", пише тя.

Няколко души също съобщават, че синовете или приятелите им се водят "безследно изчезнали", но всъщност са попаднали в плен в Украйна и никой не предприема мерки за освобождаването им. Част от писмата са на майки, които се молят на прокуратурата да задейства процедура за връщането на телата на убитите им синове.

В архива има и жалби на родители, чиито синове - наборни войници - са изкарвани от казармите и са изпращани на фронта в Украйна против волята им и законите на страната.

"Отначало лагерът им се намираше в село Михайловка, където са живели в палатки (с никаква хигиена). По време на престоя си нито веднъж не се беше изкъпал. Ние му изпращаме пари за хляб и храна от вкъщи. Купуват си питейна вода. Разбирам, че това е армията, но не може да се отнасяте с децата ни като с кучета", пише един от жалбоподателите.

Друго писмо до прокуратурата е съставено от бабата на 22-годишен мъж, което също се оказва на фронтовата линия от казармата.

Внукът ѝ Александър е възпитаник на Консерваторията в Ростов на Дон, като е заминал на наборна служба с желанието да бъде зачислен към военния оркестър на местното поделение. През февруари 2022 г. го принуждават да подпише договор, с който уж му обещават, че ще го приемат в оркестъра, но първо трябва да участва на "полеви учения". Три дни по-късно го изпращат в Украйна, а оттогава с него няма никаква връзка.

Вдовица и многодетна майка съобщава пред прокуратурата как командир от военно поделение е принудил сина ѝ - наборен войник - да подпише договор като професионален служител на армията. Тя твърди, че командирът е излъгал сина ѝ, че няма да го изпрати на фронта, и е използвал "психилогически натиск, манипулации и незаконни действия", за да го убеди да подпише.

Тази практика е потвърдена и от войници, които се връщат от фронта с наранявания. Един от тях е разказал, че командирите са нанасяли побой на момчетата и са ги принуждавали да подписват договори, за да ги изпратят "на сигурна смърт".

Много от жалбите в прокуратурата са свързани и с това, че войниците се оказват на бойното поле без обезпечение и медицинска помощ.

"Моят съпруг се намира във военната болница в Белгород от 23 април. Досега не е проведено никакво лечение или изследвания. Не искат да го лекуват. Казват: "Такива като теб има много, това е просто психологическа травма, ръцете и краката ти са цели, значи можеш още да воюваш", пише жалбоподателка. Тя посочва, че съпругът ѝ проявява симптоми на неврологично заболяване след контузия - болки в главата, загуба на памет, забавена реч и болка в гръбначния стълб.

Вместо да му направят изследвания, лекарите са му давали единствено цитрамон - комбинация между парацетамол, аспирин и кофеин.

20-годишен ефрейтор е ранен от осколки в главата, а през март е получил измръзване на краката от втора степен. Прекарва в полевата болница само два дни, като не получава лечение или медицински преглед. Момчето е с непрекъснато главоболие и частична загуба на слуха и зрението. След около месец е ранен за втори път след взрив на мина. Получава черепно-мозъчна травма и сътресение на мозъка. Прехвърлят го в болница в Русия, но отново не получава лечение.

"Ненавременната диагностика и липсата на медицинско лечение може да имат необратими последици, заплашват живота и могат да доведат до инвалидност", предупреждават родителите на войника.

В други случаи ръководителите на наборниците ги изваждали от казармите и на път за Украйна ги информирали, че са "специално избрани за военната операция".

Заплахи са отправяни и към войниците, чиито близки подават оплаквания до Министерството на отбраната. В един от тези случаи бащата на наборник пише до прокуратурата, че синът му е заплашван "пак да бъде изпратен в зоната на бойните действия", след като веднъж вече е изваден от фронта в Украйна, а родителите му са поискали обяснения от МО.

Нежелание да участват в бойни действия демонстрират и войници с професионален договор с армията, които въпреки всичко са принуждавани да заминават на фронта. Други са изнудвани да заминават под заплаха, че ще бъдат съдени за престъпления, по които се дават доживотни присъди.

"На 15 януари 2022 г. бях изпратен на учения в Сирия на кораб. Но вместо това с измама ни изпратиха в Украйна, без да попитат дали искам да участвам в специалната военна операция. От първия ден моята бригада беше на първа линия, на огнева позиция на фронта. Изгубих в боя всички свои най-близки приятели. Аз съм на 21 години и много искам да ЖИВЕЯ. Командирът отказва да приеме моя рапорт. Изпратих своята молба до командването на Балтийския флот. Какво да правя при тази ситуация?".

Няколко офицери също пишат жалби до прокуратурата, в които съобщават, че многократно се опитват да се освободят от военна служба, като умишлено нарушават условията по договорите си, но не ги уволняват.

Някои от тях нарочно публикуват клипове в социалните мрежи, като разкриват самоличността си и поделението, в което служат, за да бъдат наказани с уволнение.

Повечето пишат, че са съгласни да върнат парите, които държавата е похарчила за обучението им, само и само да напуснат армията.

"Многократно съм писал обяснения за незаконно отсъствие от служба, подавал съм рапорт за уволнение с основание, че самият аз не спазвам договора. Воинската част изпраща документите за уволнение до висшестоящите органи, но оттам за втори път идва отказ по различни причини - веднъж намират грешки, друг път просто го връщат без реализация", пише лейтенант на име Иля Переверзев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Чехия разби руска мрежа за влияние на евроизборите и наложи санкции

Европейски политици са получавали пари от руски фондове за предизборните си кампании

12:35 - 28.03.2024
Важно днес

Кирил Петков: Няма да позволим регулаторите да се наредят на бърза ръка

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори задочно на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който по-рано му предложи "да си решим регулаторите".

11:48 - 28.03.2024
Живот

Завръща ли се Слави Трифонов в bTV?

Риалити формат на "Шоуто на Слави" тръгва в bTV след 15 г. пауза

09:24 - 28.03.2024