Леброн Джеймс - първият активен баскетболист, станал милиардер Снимка: © Getty Images

Леброн Джеймс вече е милиардер, което го превръща в първия активен баскетболист, който може да се похвали с това постижение.

Според Forbes звездата на "Лос Анджелис Лейкърс" ръководи безупречно бизнеса си отвъд корта и генерира повече от 1.2 милиарда долара печалби преди данъците. Заплатата му от трите отбора, в които се е състезавал през последните 19 години му е натрупала състояние от 383 милиона долара, а близо 900 милиона са дошли от спонсорства и други бизнес начинания.

Спонсорските му договори включват партньорства с Nike, AT&T, PepsiCo и Walmart, като баскетболистът е конструирал сделките си по начин, по който вкарва собствен капитал в марките и се интересува повече от тяхното цялостно развитие, отколкото от "бързо заплащане", пише Forbes. Четирикратният шампион на NBA е инвестирал и във фитнес стартъпа Tonal, компанията за споделено пътуване Lyft и веригата за хранене Blaze Pizza.

Друга доходоносна инвестиция за Джеймс е телевизионното и филмово студио SpringHill Entertainment, което Forbes оценява на 300 милиона долара. То помогна за продуцирането на "Space Jam: A New Legacy" - филм, в който Леброн играе главната роля и който спечели 163 милиона долара от касови приходи по света.

"Това е най-голямата ми цел", казва Джеймс пред GQ през 2014 за възможността да стане милиардер. "Искам да увелича максимално бизнеса си. И ако случайно това се случи, ако стана атлет-милиардер, хей. Хип, хип, ура! Ще бъда толкова развълнуван."

Майкъл Джордан е единственият друг представител на спорта, достигнал до клуба на милиардерите, като той постигна това повече от десетилетие, след като прекрати кариерата си на корта.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Независими журналисти бяха арестувани и тормозени в Русия

Една от тях е отразявала съдебните дела срещу Алексей Навални

14:06 - 28.03.2024
Важно днес

Бюджетът на София е приет с гласове от ГЕРБ и отцепниците от "Възраждане"

Заложените средства в бюджета на София са в размер на над 2,6 млрд. лв.

13:58 - 28.03.2024
Важно днес

Умишлен палеж е причинил смъртта на българското семейство в Германия

Прокуратурата във Вупертал разследва опит за убийство.

13:02 - 28.03.2024
Политика

Чехия разби руска мрежа за влияние на евроизборите и наложи санкции

Европейски политици са получавали пари от руски фондове за предизборните си кампании

12:35 - 28.03.2024
Важно днес

Кирил Петков: Няма да позволим регулаторите да се наредят на бърза ръка

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори задочно на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който по-рано му предложи "да си решим регулаторите".

11:48 - 28.03.2024