Всеки почитател на спорта познава името на Мо Фара - четирикратния олимпийски шампион, най-добрия британски бегач на всички времена, легенда на леката атлетика и носител на рицарско звание от кралица Елизабет II.

Но Мо Фара не е човекът, когото всички мислят, че познават. 39-годишният бегач за първи път разказва своята истинска история - и разкрива името си - в нов документален филм на BBC "The Real Mo Farah".

Оказва се, че Фара е роден с името Хюсеин Абди Каин в Сомалиленд - независима територия в границите на Сомалия в Източна Африка.

Още като дете той става жертва на трафиканти на хора и е вкаран във Великобритания с незаконни документи, когато е на 9 г.

Така получава и новата си самоличност.

"Независимо от това, което съм разказвал в миналото - моите родители никога не са живяли във Великобритания. Когато бяха на 4 години, татко ми беше убит в гражданската война. Семейството ни се разпадна. Отделиха ме от майка ми и ме доведоха нелегално във Великобритания с името на друго дете, наречено Мохамед Фара", казва той в документалния филм.

Пристигането му на Острова е свързано с травматични спомени. Първоначално той смята, че го изпращат в Европа, за да живее при свои роднини. Когато пристига в къщата на жената, която би трябвало да го приеме, тя къса пред очите му бележките, на които е записал данните за контакт със своите близки във Великобритания.

"В този момент разбрах, че съм попаднал в беда", казва той.

Мо Фара остава да живее в лондонското предградие Хаунслоу, като му е обяснено, че ако иска да получава храна, ще трябва да работи като домашен прислужник.

"Жената ми каза, че ако искам отново да видя семейството си, не бива да казвам нито дума на никого - ако кажа нещо, ще ме изгонят", коментира Фара.

Всичко се променя, когато бъдещият шампион събира сили и разказва на своя учител по физическо възпитание Алан Уоткинсън какво се случва в дома му. Той успява да се спаси и е настанен в дома на приятелка на неговата майка, която полага истински грижи за него в продължение на 7 години.

Учителят Уоткинсън помага на Мо Фара да кандидатства за британски паспорт, а през 2000 г. лекоателетът най-после получава гражданство.

Баща на четири деца - Мо Фара кръщава своя син Хюсеин, като му дава истинското си име. Именно семейството му го мотивира да говори честно за миналото си. Съпругата му Таня Нел коментира, че една година преди да се оженят, тя е осъзнала, че има твърде много "липсващи парченца" от историята му. В крайна сметка тя е успяла да го "изтощи с въпросите си" и да го накара да говори за травмата си.

Причината, поради която той никога не е разказвал публично обстоятелствата на пристигането си във Великобритания, е свързана със страха му, че може да последват сериозни неприятности.

Той разказва, че е бил посъветван от адвокат да не сигнализира службите, защото гражданството му може да бъде отнето. Тази заплаха е опровергана от Министерството на вътрешните работи на Великобритания, които заявяват, че няма да бъдат предприети каквито и да било наказателни мерки срещу Мо Фара: "Грешно е да се твърди обратното".

Авторите на документалния филм на BBC правят нещо, което Фара никога не е успявал да направи - откриват човека, чиято самоличност той е получил по неволя, и свързват двамата мъже.

"Често си мисля за другия Мохамед Фара - момчето, чието място в самолета взех аз. Наистина се надявам, че е добре. Където и да е той, аз нося неговото име, а това създава проблеми за мен и за семейството ми", разказва олимпийският шампион.

Истинският Мохамед разказва, че е виждал своя "съименник" по телевизията и е фен на "Арсенал" също като него.

Когато Мо му благодари за всичко и му разказва колко трудно е било детството му, човекът му отговаря: "Няма проблеми, ти си мой брат".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Салман Рушди беше нападнат с нож по време на лекция

Нападателят на автора на "Сатанински строфи" е задържан

Българите в чужбина ще гласуват в 733 секции на 2 октомври

На последните избори бяха отчетени 225 785 гласа от чужбина

Бизнесът обвини "Булгаргаз", че купува газ с надценки за септември

Според служебния министър - сделката е станала на "доста добра цена"

Кадри от времето на ГЕРБ се озоваха на ключови позиции в служебния кабинет

Съветници, зам.-министри и нов шеф на тол системата имат стари връзки в ГЕРБ

Disney изпревари Netflix по брой абонати и стана номер едно в стрийминга

Само 16 месеца след пускането ѝ на световния пазар, Disney+ достигна до над 100 милиона абонати - постижение, което отне на Netflix цяло десетилетие.

"Авакс": Интерконекторът ще е готов не по-късно от първата седмица на септември

Строителите твърдят, че са на финала на предаването на обекта

Българското кино пак остана без пари заради скандали и "борба на кланове"

Втори пореден конкурс за финансиране на игрални филми е блокиран в съда

TikTok уж забрани руското съдържание, но то още е достъпно - и в Русия, и у нас

Европейско изследване откри руски акауни, които заобикалят ограниченията

МРРБ "отчете" недовършени обекти по газовата връзка с галерия от площадките

Малко по-рано компанията ICGB съобщи, че всички основни строителни дейности са приключени