Всеки почитател на спорта познава името на Мо Фара - четирикратния олимпийски шампион, най-добрия британски бегач на всички времена, легенда на леката атлетика и носител на рицарско звание от кралица Елизабет II.

Но Мо Фара не е човекът, когото всички мислят, че познават. 39-годишният бегач за първи път разказва своята истинска история - и разкрива името си - в нов документален филм на BBC "The Real Mo Farah".

Оказва се, че Фара е роден с името Хюсеин Абди Каин в Сомалиленд - независима територия в границите на Сомалия в Източна Африка.

Още като дете той става жертва на трафиканти на хора и е вкаран във Великобритания с незаконни документи, когато е на 9 г.

Така получава и новата си самоличност.

"Независимо от това, което съм разказвал в миналото - моите родители никога не са живяли във Великобритания. Когато бяха на 4 години, татко ми беше убит в гражданската война. Семейството ни се разпадна. Отделиха ме от майка ми и ме доведоха нелегално във Великобритания с името на друго дете, наречено Мохамед Фара", казва той в документалния филм.

Пристигането му на Острова е свързано с травматични спомени. Първоначално той смята, че го изпращат в Европа, за да живее при свои роднини. Когато пристига в къщата на жената, която би трябвало да го приеме, тя къса пред очите му бележките, на които е записал данните за контакт със своите близки във Великобритания.

"В този момент разбрах, че съм попаднал в беда", казва той.

Мо Фара остава да живее в лондонското предградие Хаунслоу, като му е обяснено, че ако иска да получава храна, ще трябва да работи като домашен прислужник.

"Жената ми каза, че ако искам отново да видя семейството си, не бива да казвам нито дума на никого - ако кажа нещо, ще ме изгонят", коментира Фара.

Всичко се променя, когато бъдещият шампион събира сили и разказва на своя учител по физическо възпитание Алан Уоткинсън какво се случва в дома му. Той успява да се спаси и е настанен в дома на приятелка на неговата майка, която полага истински грижи за него в продължение на 7 години.

Учителят Уоткинсън помага на Мо Фара да кандидатства за британски паспорт, а през 2000 г. лекоателетът най-после получава гражданство.

Баща на четири деца - Мо Фара кръщава своя син Хюсеин, като му дава истинското си име. Именно семейството му го мотивира да говори честно за миналото си. Съпругата му Таня Нел коментира, че една година преди да се оженят, тя е осъзнала, че има твърде много "липсващи парченца" от историята му. В крайна сметка тя е успяла да го "изтощи с въпросите си" и да го накара да говори за травмата си.

Причината, поради която той никога не е разказвал публично обстоятелствата на пристигането си във Великобритания, е свързана със страха му, че може да последват сериозни неприятности.

Той разказва, че е бил посъветван от адвокат да не сигнализира службите, защото гражданството му може да бъде отнето. Тази заплаха е опровергана от Министерството на вътрешните работи на Великобритания, които заявяват, че няма да бъдат предприети каквито и да било наказателни мерки срещу Мо Фара: "Грешно е да се твърди обратното".

Авторите на документалния филм на BBC правят нещо, което Фара никога не е успявал да направи - откриват човека, чиято самоличност той е получил по неволя, и свързват двамата мъже.

"Често си мисля за другия Мохамед Фара - момчето, чието място в самолета взех аз. Наистина се надявам, че е добре. Където и да е той, аз нося неговото име, а това създава проблеми за мен и за семейството ми", разказва олимпийският шампион.

Истинският Мохамед разказва, че е виждал своя "съименник" по телевизията и е фен на "Арсенал" също като него.

Когато Мо му благодари за всичко и му разказва колко трудно е било детството му, човекът му отговаря: "Няма проблеми, ти си мой брат".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Погребалните агенции в Русия отказват поклонение пред Навални

Екипът на Навални не открива място за публично сбогуване с его

14:30 - 27.02.2024
Важно днес

Борис Бонев: Новият корпус на Френската гимназия е с мухъл по стените и течащ покрив

Бонев твърди, че две години след откриването на чисто новото крило има "мухъл по стените, течащ покрив и стърчащи кабели".

14:26 - 27.02.2024
Бизнес

ФЬОНИКС Фарма: Да работиш с кауза за по-добро здравеопазване

Немската група откри единствен по рода си IT хъб в България, а това превърна страната в център за иновации и за нови решения в дигитализацията на здравеопазването на европейско ниво

14:20 - 27.02.2024
Важно днес

"Булсатком" вече официално е част от United Group

Сделката е финализирана след одобрението на КЗК

12:21 - 27.02.2024
Важно днес

Големият български актьор Славчо Пеев почина на 84 г.

Тъжната вест съобщи директорът на Сатиричния театър Калин Сърменов в публикация във Facebook.

12:00 - 27.02.2024
Важно днес

Защитен свидетели по "Осемте джуджета" е заплашван

АКФ разказа за съмнения за изнасяне на секретна информация по делото

11:31 - 27.02.2024
Европейски дневници

Европа прие нови правила за старите дрехи и обувки

ЕП подкрепи предложението за въвеждане на продуктови такси за текстила до 1 януари 2025 г

10:58 - 27.02.2024