"Лев Инс" иска 1 млн. лв. от "Медиапул" заради новина с цитат на финансовия министър

Парадоксално дело е заведено от "Лев Инс" срещу "Медиапул" заради статия, в която журналистите са цитирали изказване на финансовия министър Росица Велкова за проблемите с автомобилните застраховки по системата "Зелена карта".

Компанията претендира за 1 млн. лв. обезщетение от медията заради новина от 27 септември 2022 г., в която журналистът съобщава за доклада на Велкова на заседание на Министерски съвет и предава думите ѝ от публично достъпна стенограма по въпрос, който явно засяга обществения интерес.

В нея министърът на финансите Велкова предупреждава, че "има сериозен риск националното ни бюро да бъде изключено от системата "Зелена карта" на следващата Генерална асамблея, съответно от следващата година да спре издаването на "Зелена карта" от българските застрахователи".

Велкова споменава и името на "Лев Инс" на заседанието на кабинета, като казва, че фирмата е провела среща с Комисията за финансов надзор и националното бюро "Зелена карта", за да бъдат обсъдени "мерките, които следва да бъдат предприети съвместно от бюрото и "Лев инс" с цел намаляване задълженията на застрахователя към бюрото и към други участници в системата "Зелена карта".

"Медиапул" са изпратили въпроси до изпълнителния директор на компанията Павел Димитров и са потърсили председателя на бюро "Зелена карта" Борислав Богоев. Според оригиналния текст на статията - през септември 2022 Димитров е обещал да отговори официално, а Богоев отказал коментар.

Сега обаче медията разкрива, че от "Лев Инс" са изпратили директно предупреждение, че "На така представената от Вас информация в статията и зададените тенденциозни въпроси ще Ви бъде даден отговор в съда".

В коментар от компанията заявиха, че разчитат на обективността на съдебната система за защита на българския бизнес.

"По отношение на размера на иска, той напълно кореспондира с възможната щета, която некоректните внушения биха могли да нанесат на застрахователния сектор в България, финансовата система и в частност - на компанията", твърдят още от "Лев Инс" в позиция до "Булевард България".

Адвокатът на "Медиапул" Александър Кашъмов казва, че това е "най-големият от гледна точка на претендираното обезщетение иск срещу медия в историята на България, който ми е известен на базата на публичната информация", като се има предвид, че искът е предявен изцяло.

Той посочва, че това е поредното SLAPP ("strategic lawsuit against public participation") дело срещу медия в България - термин, който описва целенасочени атаки срещу журналисти с дела за клевета или уронване на престижа, когато желанието на ищецът не е да спечели конкретния съдебен процес, а да принуди медията да спре да се занимава с проблемната тема.

Заради зачестилите случаи на SLAPP дела (дела "шамари", насочени срещу журналисти и активисти) Европейският съюз готви анти-SLAPP директива, чиято идея е да осигури защита на ранен етап срещу злоупотреба с искове за клевета и обида, казва "Медиапул".

В статията на медията е обърнато подробно внимание на цялата предистория с проблемите около "Зелена карта" (не само във връзка с "Лев Инс", а и с "ДаллБогг: живот и здраве") и е посочено, че Росица Велкова говори по темата в контекста на изискванията за членството на България в чакалнята на еврозоната ERM II.

В края на януари 2023 г. мнозинството в 48 Народно събрание отказа да подкрепи промени в Кодекса за застраховането, предложени от Министерството на финансите, които трябваше да регулират задълженията на застрахователите в системата "Зелена карта". Това беше и една от причините, поради които ЕК и Министерството на финансите решиха, че България няма как да влезе в еврозоната в срока 1 януари 2024 г.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024