Левон Хампарцумян: Политическите кукловоди нямат богато въображение

Метаморфоза. С тази дума описа настоящия политически период финансистът Левон Хампарцумян пред bTV.

"Наблюдаваме смяна на политическите поколения. Всички ги обвиняват, че нямали опит, но те опит ще натрупат, а старите няма да станат по-млади. Има спонтанност, има стари сценарии. Темата "Македония" още 92' година е използвана за бутане на правителство, сега опитите продължават. Тези кукловоди, или както искате ги наречете, нямат много въображение - да бяха измислили нещо друго," каза той.

Относно обвиненията срещу министър-председателя Кирил Петков, че действа против коалиционните споразумения в преговорите за падането на ветото за приемане на Република Северна Македония в Европейския съюз, Хампарцумян добави:

"По времето на първите югославски войни Иван Костов взе решение като премиер срещу 75% от общественото мнение. И това ни отвори пътя и за НАТО, и за Европейския съюз, и за просперитет, и за парите за крадене, и за всичко. От тази гледна точка, иска се решителност. В България човекът, надарен с най-много изпълнителна власт, е премиерът.

Извинявайте, но някаква външна министърка, която днес я има, утре я няма, ще я забравим - имала тя някаква политика. Какво политика имаш? Имаш премиер, който иска да отиде някъде и няма никакъв проблем да преговаря с всичките си колеги и да има 56 хиляди паметни записки за различните видове сценарии. Това му е работа, затова сме го избрали, а не да стои като някакъв Пинокио, който някой го управлява."

Според него, независимо от резултата на вота на недоверие и това какво ще последва след него, България губи от сегашната ситуация:

"Светът в момента се променя. Веригите за производство и доставки се скъсяват. Случват се най-различни неща. А ние се занимаваме с Македония, с железните врати на парламента, с всякакви неща, които са краткосрочни, незначителни и всъщност ни изваждат от сериозния дебат, който в момента тече. Много пропускаме. Пропускаме да бъдем стратегически надежден и предсказуем партньор на Европейския съюз и НАТО, което означава да забравим за стратегически производства и сериозни инвестиции. Доколкото да се пази тук границата по направлението север-юг ще има нещо, но ако не се позиционираме като надеждни и предсказуеми партньори, нищо няма да се случи."

Финансистът даде пример с ВМЗ Сопот, където по негови думи се произвеждат неуправляеми реактивни снаряди - "китайска технология от преди 5 хиляди години, облечена в малко по-модерни тръбички и бойни глави."

"Румънците си сложиха система за противовъздушна отбрана Patriot, което е най-модерното, с което НАТО разполага, и започнаха да с и произвеждат ракети Patriot по лиценз.

Разликата между Румъния и България вече е 5 хиляди години.

Приходите са си приходи, слава богу икономиката работи, има експорт, но трябва да направим нещо, за да модернизираме тази държава. Ако оставим полуграмотните, които са доста в България, да определят посоката, в която вървим, ни чака относителна бедност."

Той напомни и че инфлацията е световно явление, а не се случва само в страната:

"Това, че в България е по-висока се дължи на нашето икономическо развитие в последните не 10 или 12, а 50 години. Единственото, което дългосрочно решава проблема, е производство на повече стоки и услуги, но то не става с държавен декрет. Инфлацията удря най-много най-бедните. Българите парадоксално започнаха да купуват повече коли, което е парадоксално, защото в момента, в който купиш една кола, тя поевтинява с 20%. Обяснението е икономически нерационални действия от населението. Имаме нужда от разумни икономически грамотни водачи, които да са лидери."


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

галерия

Сериалите, които ще гледаме през март 2024 г.

Дочакахме „Режимът", а междувременно книжните адаптации продължават с пълна сила

16:00 - 27.02.2024
Важно днес

Погребалните агенции в Русия отказват да участват в поклонение пред Навални

Екипът на Навални не открива място за публично сбогуване с него

14:30 - 27.02.2024
Важно днес

Борис Бонев: Новият корпус на Френската гимназия е с мухъл по стените и течащ покрив

Бонев твърди, че две години след откриването на чисто новото крило има "мухъл по стените, течащ покрив и стърчащи кабели".

14:26 - 27.02.2024
Бизнес

ФЬОНИКС Фарма: Да работиш с кауза за по-добро здравеопазване

Немската група откри единствен по рода си IT хъб в България, а това превърна страната в център за иновации и за нови решения в дигитализацията на здравеопазването на европейско ниво

14:20 - 27.02.2024
Важно днес

"Булсатком" вече официално е част от United Group

Сделката е финализирана след одобрението на КЗК

12:21 - 27.02.2024
Важно днес

Големият български актьор Славчо Пеев почина на 84 г.

Тъжната вест съобщи директорът на Сатиричния театър Калин Сърменов в публикация във Facebook.

12:00 - 27.02.2024
Важно днес

Защитен свидетели по "Осемте джуджета" е заплашван

АКФ разказа за съмнения за изнасяне на секретна информация по делото

11:31 - 27.02.2024
Европейски дневници

Европа прие нови правила за старите дрехи и обувки

ЕП подкрепи предложението за въвеждане на продуктови такси за текстила до 1 януари 2025 г

10:58 - 27.02.2024