Едно изречение на Фридрих Мерц беше достатъчно, за да го въвлече в сериозен скандал - лидерът на германския консервативен Християндемократичен съюз беше принуден да се оправдава и разграничава от собствените си думи, след като беше атакуван от всички страни.

Причината: Мерц за първи път реши да тества общественото мнение за евентуално сътрудничество на ХДС с "Алтернатива за Германия" (AfD) - популистката крайнодясна и евроскептична партия.

Всички големи партии - включително ХДС - приемат за "закон" отказа си от каквото и да е сътрудничество с "Алтернатива за Германия" заради токсичното им присъствие в политическия живот.

През 2020 г. наследничката на Ангела Меркел Анегрет Крамп-Каренбауер дори беше принудена да се откаже от председателския си пост, след като местни представители на ХДС в Тюрингия си позволиха да гласуваха заедно с "Алтернатива за Германия" при избора на министър-президент на провинцията - без нейното съгласие.

Това, което се промени междувременно, e рейтингът на AfD на национално ниво. Според последното проучване на Kantar от 22 юли, "Алтернативата" вече изпреварва управляващата Социалдемократическа партия с 20% спрямо 18%, и става втора политическа сила след коалицията на ХДС с баварския Християнсоциален съюз (ХСС) - 26%.

Пред Християндемократите се очертава невъзможна дилема - ако искат да управляват на национално ниво, или трябва да се коалират с идеологическите си съперници от СДП или "Зелените", или да мислят как да подготвят избирателите си за евентуален съюз с "Алтернатива за Германия". Защото очевидно не успяват да привлекат повече подкрепа за собствената си програма.

В интервю за ZDF Фридрих Мерц в неделя опита да направи второто, като нормализира сътрудничеството с AfD поне на общинско равнище - и се сблъска със стената.

Мерц даде за пример, че AfD вече печели ръководни постове с демократични избори в няколко общини в Тюрингия и Саксония Анхалт, и коментира: "Ние трябва да приемем това. И разбира се, местните парламенти също трябва да търсят начини как заедно да проектираме града, провинцията, провинциалните окръзи".

Думите му бяха разчетени като пряко нарушение на "табуто" в германската политика. Критика дойде не само от страна на управляващата коалиция на СДП, "Зелените" и Съюза на свобдоните демократи, но от председателя на баварския Християнсоциален съюз Маркус Зьодер и кмета на Берлин Кай Вегнер.,

"ХСС отхвърля всякакво сътрудничество с AfD, независимо на какво политическо ниво. Защото AfD e антидемократична, крайнодясна и екстремистка и разделя нашето общество. Това е несъвместимо с нашите ценности", пише Маркус Зьодер в Twitter.

Кметът на Берлин Кай Вегнер заяви, че "Алтернатива за Германия" "никога не може да бъде партньор на ХДС, независимо от равнището".

Самият Мерц се принуди да публикува пояснение след реакциите на съпартийците и най-близките му сътрудници.

"За да стане ясно - никога не съм казвал нещо по-различно: Решението (за отказ от коалиране с AfD) остава в сила. Няма да има каквато и да е съвместна работа между ХДС и AfD и на общинско ниво", пише той в Twitter.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Училище за русалки: Петя, която превръща приказката в реалност

Въпрос към момичетата: Колко от вас като деца са мечтали да станат русалки? 

18:30 - 28.04.2024
Важно днес

Петков: Пеевски държи влиянието в прокуратурата и службите, а Борисов - гласовете, за да няма реформа

Според Петков преговори след изборите са възможни само ако Борисов се "разкачи" от Пеевски

18:18 - 28.04.2024
галерия

Tenniscore - новата модна тенденция, вдъхновена от Зендея и "Challengers"

Външният вид на tenniscore включва смесица от традиционни тенис стилове с елементи от тихия лукс

17:45 - 28.04.2024
Технологии

Apple обмисля важно решение за следващия си iPhone: как да вкара изкуствен интелект

Технологичният гигант обаче вече има конкуренция на пазара по този въпрос

16:53 - 28.04.2024
Важно днес

Илхан Андай: Елена Йончева е ефектен трансфер за ДПС, но тя е бомба със закъснител

Според журналиста Илхан Андай номинацията на Йончева не е най-доброто, но е необходимото за ДПС

16:10 - 28.04.2024