Лионел Меси получава безплатни екскурзии и 25 млн. долара, за да рекламира Саудитска Арабия с постове Снимка: © Getty Images

Един от най-високоплатените футболисти в света Лионел Меси ще получи близо 25 млн. долара от сделка със Саудитска Арабия - а всичко, което трябва да направи е да отиде на няколко екскурзии до страната и да качи снимки от тях в профила си в Instagram. Това става ясно от договор, сключен още през 2021 г. между спортиста и органа по туризъм в Саудитска Арабия.

Подробностите около сделката биват разкрити сега от в. "New York Times" и показват, че аржентинският футболист може да получи голяма сума пари за три години, за да действа като своеобразен посланик на развиващата се туристическа индустрия на Саудитска Арабия.

Част от договореното изисква Меси да публикува снимки от своите пътувания в профилите си в социалните мрежи, като само в Instagram той е следван от близо 472 млн. души.

"Ако идвате да гледате Световното първенство по футбол и искате да имате автентично арабско преживяване, не пропускайте да се насладите на всичко, което Саудитска Арабия предлага!" пише Меси в публикация от 7 октомври 2022 г.

Футболната звезда започна работата си като рекламно лице за страната, като призова фрновете си да "открият" красотата на Червено море - призив, който според Times му е донесъл близо 2 млн. долара.

В договора е упоменато, че ако почива пет или шест дни в Саудитска Арабия със своето семейство - всички разходи по екскурзията на Меси ще бъдат покрити от ислямската монархия. А и нещо повече - футболистът ще получи и допълнителни 2 млн. долара.

Всичко обаче си има цена...и условия

Според изданието големите суми пари, които Меси получава, са свързани с определени условия. На него не му е позволено да "опетнява" страната по никакъв начин - и не може да се изказва негативно за нея. Това е особено важна клауза в договора, като се има предвид, че Саудитска Арабия е известна с лошата си репутация по отношение на човешките права.

През последните години има редица случаи за нарушения в тази област, включително ареста на активистката Луджайн ал Хатлул, която прекара 1001 дни зад решетките, убийството на журналиста Джамал Хашоги наред с твърдения за изнасилване на деца.

Преди четири години лидерът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман отвори страната за западните туристи и оттогава се опитва да реабилитира имиджа си. Един от опитите му са именно кампаниите за реклама, в които спортът е важен елемент.

Страната успя привлече съперника на Меси - португалската футболна звезда Кристиано Роналдо, да играе за нейния клуб Al Nassr, а неотдавна постави под свой контрол и Професионалната голф асоциация.

Меси обаче не подкрепи напълно страната като дестинация. Той отхвърли изгодна оферта на стойност 400 млн. долара, за да се присъедини към Роналдо в саудитската футболна лига, и вместо това реши да бъде част от Интер Маями.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Турция не отказа среща по темата "Боташ" и поиска сътрудничеството с "Булгаргаз" да продължи

Турция засега не показва готовност за прекратяване на споразумението с "Булгаргаз"

09:46 - 28.04.2024
Важно днес

Хиляди излязоха на улиците в Мадрид в подкрепа на премиера Педро Санчес

Санчес ще обяви дали ще остане на премиерския пост в понеделник

09:20 - 28.04.2024
Важно днес

Отбелязваме Цветница - празника с най-много именници у нас

Имен ден празнуват над 364 хил. души у нас

09:03 - 28.04.2024
Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024