Лондон забрани на войниците си да пътуват в Украйна "за няколко селфита от фронта" Снимка: © Getty Images

Британските власти започнаха да отправят публични предупреждения към своите войници и военни ветерани да не се присъединяват към бойните действия в Украйна - независимо от продължаващата руска инвазия в страната.

Борис Джонсън лично се обърна към желаещите да станат доброволци на украинския фронт с напомняне, че рискуват да се изправят пред военен съд.

Позицията му дойде след медийните публикации, че няколко британски войници са напуснали служба без разрешение и вероятно се намират в Украйна.

Според Daily Mail сред тях има и 19-годишен член на гвардейския полк Колдстрийм, който служи в представителната гвардейска част на кралица Елизабет II в имението Уиндзор.

Министерството на отбраната на Великобритания се опасява, че Русия може да използва този случай, за да обвини страната във военна агресия.

В същото време Джонсън изрази разбиране към войниците, които са готови да оставят службата в родината си и да заминат в Украйна.

"Мисля, че много хора в нашите въоръжени сили съчувстват на Украйна, защото не знам дали някога съм виждал по-ясно разграничение между правилно и неправилно, добро и зло в международните отношения, от това, което Путин причинява на хората в Украйна", каза той в четвъртък.

Малко преди това парламентарният зам.-държавен секретар към Въоръжените сили Джеймс Хийпи отправи още по-критично предупреждение към военнослужещите.

"Сега не е моментът, в който хората да пътуват нататък. Украинците дадоха ясно да се разбере, че когато прекосите границата с намерение да се биете, оставате вътре за постоянно. Така че ако някой си мисли, че може да отиде и да изкара 2 седмици, да си направи няколко селфита, да пусне няколко снимки в Instagram и да се върне - трябва да знае, че украинците не гледат по този начин на хората, които пристигат да воюват за тях. Британските граждани не бива да го правят", каза той, цитиран от Sky News.

Хийпи посочва, че напускането на служба без разрешен отпуск е незаконно, но ако се прави с цел включване в бойните действия в чужда държава, "това е просто неприемливо и създава риск от неправомерни обвинения срещу Обединеното кралство от страна на Русия".

Първоначално външният министър Лиз Тръс твърдеше, че "абсолютно би подкрепила" английските войници, които се запишат в доброволческите отряди в Украйна.

Скоро след това кабинетът се разграничи от тази позиция и въведе забрана за включване в бойните действия в страната за действащи военнослужещи.

Армията все пак няма законови основания да забрани на бивши офицери да пътуват до Източна Европа.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024
Бизнес

120 млн. лв. инвестиции  и 12 нови магазина планира BILLA в България през 2024 г. 

През март компанията отчита дефлация в цените на стоките на годишна база

16:04 - 24.04.2024