Луис Рубиалес подаде оставка след скандала с целувката Снимка: © Getty Images

Президентът на испанската футболна федерация Луис Рубиалес все пак ще подаде оставка след 20 дни скандали заради поведението му след победата на Испания на Световното по футбол за жени.

В интервю за Пиърс Морган, Рубиалес казва, че ще се оттегли от поста си, защото "не може да продължава работата си".

Той вече беше отстранен временно от ФИФА, а оставката му беше поискана и от испанската федерация, след като той си позволи да целуне по устата шампионката Джени Хермосо в нощта на победата.

На въпроса какво го е накарало да преосмисли досегашното си решение да не се оттегля от ръководния пост, Луис Рубиалес отговаря:

"Баща ми, дъщерите ми - разговарях с тях. Някои приятели, много близки до мен, ми казаха "Луис, трябва да се фокусираш върху достойнството си и да продължиш живота си, защото сигурно знаеш, че ще нараниш любимите си хора и любимия си спорт. Но този въпрос не засяга само мен, отношението към мен може да засегне и трети страни, които са много важни", казва той в разговора.

Рубиалес потвърждава и в Twitter, че е подал оставка пред временно изпълняващия длъжността му Педро Роха. Той напуска и позицията си на вицепрезидент на УЕФА.

В мотивите си той казва, че семейството му също е преживяло трудно медийния скандал след целувката.

"Ще защитя честта си. Ще защитя невинността си. Имам вяра в бъдещето. Имам вяра в истината. Благодаря на всички", казва той в коментар към новината.

46-годишният Луис Рубиалес беше подложен на масови критики заради жеста си към капитана на Испания Дженифър Хермосо при награждаването на тима след победата на 20 август.

Целият испански женски отбор по футбол заяви, че ще бойкотира всички бъдещи мачове за страната си, докато Рубиалес не бъде отстранен.

Испанската прокуратура също започна разследване срещу него за сексуално посегателство и принуда, след като Джени Хермосо подаде жалба срещу шефа на федерацията. Тя многократно заяви, че целувката е станала без нейно съгласие, докато Рубиалес се защитаваше, че всичко се е случило "спонтанно, взаимно, еуфорично и без принуда".

"Нямаше нито следа от неудобство, а само прилив на радост и при двама ни. Спонтанността и щастието от историческия момент ни доведоха до това да извършим един акт по взаимно съгласие, резултат от голям ентусиазъм", казваше Луис Рубиалес, докато вярваше, че ще може да запази поста си.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Дълъг уикенд за учениците: 17 и 20 май са неучебни дни заради матурите

Дните, в които се провеждат изпитите, са неучебни, но работни

18:14 - 16.05.2024
Текстове от партньори

Новият HUAWEI Pura 70 Ultra е начело в класацията на DXOMARK за смартфон камери

Новият флагман на Huawei е най-модерният смартфон за мобилна фотография, предлаган в момента на пазара.

17:46 - 16.05.2024