Не мисля още за нова изложба. Първо не знам ще бъда ли жив или пък ако оцелея, в какъв терен ще нагазя. Дано не се строши шеговитата призма, през която виждам света, заради целия хаос около мен и злите и нечестни хора." Годината е 2002-а, когато художникът Любен Зидаров казва тези думи в свое интервю за Литературен вестник.

Оттогава е минало много време и много изложби, но място за повече оптимизъм май няма. Теренът е все същият. Днес Любен Зидаров е на 96 и все още рисува. По неговия си начин и в онзи запомнящ се стил, който познаваме от Островът на съкровищата, приказките на Николай Райнов.

Любен Зидаров е художникът на юбилейната поредица за Хари Потър на издателство Егмонт, която масовият Фейсбук вкус не хареса. Бил "травмиращ", "соц" и не отговарял на духа на Хари Потър.

Няколко думи за Зидаров: Завършил е живопис през 1948 при проф. Илия Петров. Илюстрирал е голяма част от световната класика за деца - Жул Верн, Карл Май, Андерсен, Братя Грим, Хофман и други, както и “Чичо Томовата колиба” на Хариет Бичер Стоу. Илюстрирал е произведения и на ред български автори, сред които са Николай Райнов, Ангел Каралийчев и Елин Пелин. Негови рисунки илюстрират андерсеновите приказки на японски.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Могат ли испанските крайнодесни да свалят премиера Санчес с компромат срещу жена му

Педро Санчес временно спира да изпълнява публичните си задължения

07:25 - 25.04.2024
Важно днес

Кандидатът на опозиционната ВМР0-ДПМНЕ с най-много гласове на президентските избори в Северна Македония (Обновена на 25 април)

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024