"Любимият певец на мафията" Тони Коломбо е арестуван, в делото се появи и "българска следа" Снимка: © Getty Images

Един от най-известните певци в Неапол Тони Коломбо е арестуван при операция на полицията срещу Камората, а разследването срещу него освети тесните връзки между звездата и организираната престъпност.

37-годишният Коломбо е сред най-големите звезди в жанра "неомелодика" - смесица между модерна поп-музика и елементи от традиционните сантиментални неаполитански песни, с текстове на местния диалект. В тях често се разказва за изгубена любов, разбити семейства, предателства, но и за социалните проблеми, които тласкат хората към криминалния свят.

Някои от песните описват сблъсъците на мафията с полицията, като в крайна сметка героизират престъпниците и насилието. Това превръща "неомелодика" в любим жанр на мафията, а фаворитът им Тони Коломбо се "посвещава" лично на този начин на живот.

През 2019 г. той се жени за Тина Рисполи - вдовицата на убития бос от Неапол Гаетано Марино. Сред гостите на сватбата им са десетки членове на Камората.

Коломбо и Рисполи са сред 27-те задържани заподозрени престъпници, за които полицията смята, че са работили за клана на Марко Ди Лауро още от 2017 г.

Според свидетели на прокуратурата, Коломбо е имал сериозни финансови проблеми, преди да започне връзката си с Тина Рисполи. Тя му е помогнала да отвори звукозаписно студио, като в него са провеждани и срещи на престъпни кланове. Нито тя, нито той имат собствени легитимни средства - парите на Рисполи са наследени от активите, с които покойният ѝ съпруг Гаетано Марино е разполагал.

37-годишният певец е вземал пари, придобити от престъпна дейност, като ги е "изпирал" като приходи от музикалната му кариера. Междувременно Коломбо и жена му са инвестирали общо 500 000 евро в бизнеси на групировката на Ди Лауро.

Сред тях има модна колекция с бранда "Корлеоне" (по името на легендарната мафиотска фамилия от "Кръстника" и сицилианския град, от който тръгват поколения гангстери на Коза Ностра), както и марка енергийни напитки "9 мм", препратка към калибъра на огнестрелните оръжия.

Полицията твърди още, че 35 000 евро от Тони Коломбо са вкарани във фабрика за цигари.

Тютюнът обаче се оказва контрабанда от Източна Европа - според Guardian кланът на Ди Лаудо се е занимавал и с нелегален внос от България и Украйна. Заводът е запечатан след полицейска акция от декември 2018.

Лидерът Марко Ди Лаудо се намира в затвора от 2019 г., заловен след 14 години издирване. Въпреки това престъпната дейност на групата не е прекъсната.

Това не е първият случай, в който певци на "неомелодика" се оказват в полезрението на полицията.

През 2012 г. музикантът Тони Марчиано, чиито песни "осъждат" вътрешните предатели в мафията, е арестуван за наркотрафик като част от друг престъпен клан в Камората.

Друг известен изпълнител от тази група е 32-годишният Нико Пандета, чийто чичо (също мафиотски бос) се намира в затвора. Пандета признава, че някои от текстовете на песните му са писани именно от чичото, когото смята за свое вдъхновение, а парите за издаването на първия му албум са дошли от кражба.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024
Важно днес

Пребиха водача на листата за ЕП на социалистите в Германия

Матиас Еке е бил нападнат и пребит от четирима души

14:27 - 04.05.2024
Култура

Защо масовата култура е станала толкова скучна

Какво стана с големите културни пробиви и как специфичното знание спря да е ценно

13:10 - 04.05.2024
Живот

30 години след първата титла - легендарни часовници на Михаел Шумахер отиват на търг

Наддаването ще се проведе на 13 май в Женева

11:56 - 04.05.2024
Важно днес

"Не искаме да сме мегафон на правителството". Италианската обществена телевизия обяви стачка след медиен скандал

Журналистите се оплакват от опити за политически натиск

10:37 - 04.05.2024
GEN Z дневници

Vol. 20: Зендея не може да играе тенис, японци блокират Instagram гледка

И още: какво е общото между футболните фланелки и шоколада

09:51 - 04.05.2024
Живот

Д-р Чернев, д-р Чернева и лекарската грижа такава, каквато трябва да бъде

Срещаме се с две от тези екзотични птици като част от партньорството ни с Dr. Oetker

09:17 - 04.05.2024