Любовта към "Наполи" издаде един от най-търсените италиански мафиоти

Страстта към футбола и любимия му "Наполи" издаде местонахождението на италианския мафиот Виченцо Ла Порта. След 11 години успешно укриване от италианските власти 60-годишният беглец е заловен на остров Корфу в Гърция.

Винченцо Ла Порта е в италианския списък на 100-те най-опасни бегълци повече от десетилетие. Той е член на "белите якички" от клана Контини на Камората. Създадена в Неапол, Камората е една от най-мощните мафиотски структури в Италия с дългогодишна история още от началото на 19 век. Дейността на престъпната група се свързва с рекет, политическа корупция, фалшифициране на документи, наркотици, пране на пари и трафик на хора. Предполага се, че днес организацията има над 200 „филиала“, много от които на територията на САЩ.

През май тази година футболният клуб "Наполи" спечели първенството на Италия за първи път от 33 години. По този повод се появява снимка на Ла Порта, който празнува историческото събитие за любимия си тим. Той носи бейзболна шапка и развява шал в цветовете на отбора – бледосиньо и бяло.

„С победата в шампионата Ла Порта не можа да устои“, казаха още от полицията. Карабинерите са използвали традиционни техники за разследване, за да установят къде се намира убежището му и бързо са изпратили екип от агенти, които да сътрудничат на гръцката полиция при залавянето му. Ла Порта е арестуван в петък, когато служителите на реда поставят блокада на пътя и го хващат в капан, докато кара мотопед в близост до гръцкия си дом.

Властите твърдят, че никога не са се отказвали от търсенето на гангстера, следейки финансовите му дейности онлайн в продължение на години и чакайки да направи грешка, която да издаде къде се крие.

60-годишният престъпник е осъден задочно на 14 години и 4 месеца затвор за укриване на данъци и измами. Италианската полиция твърди, че Ла Порта е участвал в пране на пари за Камората в Неапол.

„Той е създал ново семейство в Гърция. Има деветгодишно момче и работи като готвач, за да се издържа. Той страда от сърдечни заболявания. Ако бъде екстрадиран, и той, и семейството му ще бъдат съсипани", каза адвокатът на Ла Порта пред Associated Press.

Италианските медии също отбелязват, че Ла Порта е изградил нов живот за себе си в Гърция, но според тях беглецът е бил финансиран от продължаващата дейност на Камората и е извършвал фиктивни бизнес операции.

В момента мафиотът е в гръцки затвор в очакване да бъде екстрадиран в Италия, за да излежи присъдата си. Полицията в Корфу каза, че той се е явил пред прокурор в събота и е наредено да бъде задържан под стража, докато апелативният съд се произнесе по искането за екстрадиция.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024
Важно днес

Пребиха водача на листата за ЕП на социалистите в Германия

Матиас Еке е бил нападнат и пребит от четирима души

14:27 - 04.05.2024
Култура

Защо масовата култура е станала толкова скучна

Какво стана с големите културни пробиви и как специфичното знание спря да е ценно

13:10 - 04.05.2024
Живот

30 години след първата титла - легендарни часовници на Михаел Шумахер отиват на търг

Наддаването ще се проведе на 13 май в Женева

11:56 - 04.05.2024