Снимка: © Getty Images

Япония е най-старата монархия в света, а до края на Втората световна война императорът е определян като божество, до което „простосмъртните“ не могат да се докоснат. В средата на миналия век обаче престолонаследникът прекъсва над 2500-годишна традиция, когато се жени за момиче от народа и сватбата поставя началото на дълбока промяна в традициите и историята на страната. Всичко започва със среща на един корт край Нагано – събитие, което в Япония наричат „Мачът на любовта“.

През 1957 г. Акихито – първородният син на император Хирохито – се запознава с момиче на име Мичико. Двамата са обединени от своята любов към тениса и провеждат мач на смесени двойки на корт в Каруизава, в подножието на вулкана Асама. Играят от противоположните страни на мрежата и според очевидци – Мичико показва по-добри умения от сина на императора.

Акихито остава пленен и се влюбва в момичето. Затова го кани на корта още няколко пъти. Чувствата на Мичико са абсолютно същите и две години по-късно двамата нарушават хилядолетна традиция – член на императорското семейство за първи път сключва брак с жена, която не е представителка на една от петте благородни фамилии в Япония.

Какво следва? Тенисът става вторият най-популярен спорт в страната след бейзбола, докато Акихито и Мичико Шода се превръщат в първата императорска двойка, която е толкова близка до народа.

Монархията до 1945 е толкова далеч от обществото, че японците дори се изненадват, когато чуват гласа на император Хирохито да съобщава капитулацията на страната по време на Втората световна война. Акихито обаче осъществява пълна трансформация в това отношение и прави монархията символ на приятелство и обединението между хората.

За всичко това помага и появата на телевизията, и развитието на масовите медии, които утвърждават популярността на Акихито и Мичико сред японците. В страната започва „Мичи-бум“, казва един от местните репортери Юкия Чикашиге, който над три десетилетия отразява събитията около императорското семейство. Шода се превръща в истинска икона.

„Беше умна, красива и добра в спортовете. Нейната популярност бе като тази на Меган и дори като на принцеса Даяна. Японските жени я обожаваха – прическата, дрехите, аксесоарите ѝ, начина, по който говореше. Така че продажбите на телевизори се увеличиха, тъй като всеки искаше да види сватбата им“, споделя Чикашиге.

По това време японската телевизия е едва на „6-годишна възраст“. Сватбата на престолонаследника е излъчена в цялата страна и е гледана на живо от 15 милиона души. Други 500 хиляди са на мястото на събитието и проследяват каретата на младоженците по улиците на Токио. Дори човекът, хвърлил камък по принца, не сваля усмивката от лицето на Акихито, докато полицията арестува нападателя.

Събитието се превръща в знак на обединение между монархията и народа. „Това е още една стъпка по пътя за демократизиране на Япония“, пише през 1958 едно от местните списания.

„Всеки се вълнуваше от този романс на века“, спомня си бившият ТВ-продуцент Шигео Сузуки, който излъчва сватбата през 1959. „Страната излизаше от сенките след загубата във Втората световна война и работеше усърдно, за да изгради имиджа на една нова Япония“.

Според някои медии - срещата между двамата е била „нагласена“. Съдът на императора – най-влиятелната съдебна институция – я организирала, тъй като смятала, че женитбата на престолонаследника с момиче от народа ще повлияе добре на имиджа на японската монархия след войната.

Изглежда обаче, за семейството това няма особено значение. Акихито и Мачико продължават да нарушават вековни традиции, дори в малките ежедневни неща. Съпругата на императора, който е на власт от 1989 до 2019, готви сама и не изисква помощ от прислужниците. Освен това с Акихито обикалят цялата страна и се срещат с местните.

По принцип императорското семейство не отглежда само децата си, а ги поверява на учители, които се грижат за образованието им, когато навършат две или три години. Не такъв е случаят при Мичико и Акихито. Императорското семейство ги отглежда само и допуска до себе си камерите на журналистите.

Причината за това решение е, че Мичико е била отгледана от собствените си родители и иска да стори същото с децата си. Освен това се е притеснявала, че сред слугите в двора има шпиони на майката на съпруга ѝ. В резултат на това тя живее под стрес всеки изминал ден и няколко пъти състоянието ѝ се влошава сериозно. През 1993 припада и губи говора си за няколко месеца.

Двамата имат три деца и четири внуци, като синът им Нарухито е настоящият император на Япония.

Императорът и съпругата му не губят любовта си към тениса. Те учат и децата си да се състезават с ракета в ръка. През 1992 Акихито дори се изправя в мач срещу американския президент Джордж Буш-старши и го побеждава два пъти. Събитието се провежда в Токио, като на вечерята след него на Буш му прилошава. Съпругата му Барбара тогава се шегува, че причината е загубата от императора.

Доста години след това – през 2018 – Акихито и Мичико отново стъпват на онзи корт в Каруизава. Там, където за първи път се срещат. „Страхотен удар“, казва тя. „Спомням си как и аз можех да удрям така“, записват разговора им местните журналисти.

Двамата не забравят през годините, че основната им мисия е да помагат на обществото. През 2011 посещават едно от разрушените места след земетресението, отнело живота на 20 хиляди души и заедно със спасителните екипи помагат за разместване на отломките и евакуацията на хората.

„Те искаха да ни покажат, че не командват. Вместо това бяха като нас“, казва пред CNN Чикашиге. „Превърнаха се в модел за модерния, западен начин на живот - точно когато Япония се отърсваше от разрушението на войната и навлезе в нова ера“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

МОН: Тестването на всички ученици на 6 декември е осигурено

МЗ са обещали доставка на още тестове другата седмица, за да може процесът да продължи

Прокуратурата проверява скандала с Ваня Караганева в ДКК

Тя се е самосезирала, а отделно е постъпил сигнал от втория изпълнителен директор

Кои са новите зам.-председатели на 47 НС

Трима юристи, двама икономисти, философ и филолог ще подпомагат Никола Минчев

Никола Минчев от "Продължаваме промяната" е председателят на 47-ия парламент

Минчев е завършил право в СУ "Св. Климент Охридски" и е корпоративен адвокат

Спецпрокуратурата образува дело за корупционно престъпление в община Варна

След проверката на КПКОНПИ е образувано дело срещу служител на общината, чието име не се споменава

Наследникът на Курц се оттегля като канцлер на Австрия след само няколко месеца на поста

Александър Шаленберг обяви, че лидерът на партията и канцлерът трябва да са един и същ човек

Корнелия Нинова: Коалиционното споразумение трябва да е факт до неделя

Министерствата може да не са разпределени на принципа 8-4-3-2