Снимка: © Getty Images

Френският президент Еманюел Макрон е провел среща с Румен Радев и с министър-председателя на Република Северна Македония Димитър Ковачевски вечерта на 6-и юни, за да опита да помогне за сключването на двустранно споразумение, което да позволи започването на преговори за присъединяване на Скопие към Европейския съюз, съобщава Agence France-Presse.

Новината бе потвърдена от официално съобщение на Елисейския дворец, което гласи: "По време на този обмен президентът на републиката изрази пълната си подкрепа за споразумение между двете страни, което ще допринесе за добросъседските отношения и зачитането на основните права на гражданите, които заявяват, че принадлежат към други общности или малцинства. Той изрази готовност да посрещне българските и македонските власти в Париж в подходящ момент, за да сключат двустранното си споразумение".

Действията на Макрон са свързани с усилията, които Париж полага, в рамките на френското председателство на ЕС, да бъде започнато присъединяването на Западните Балкани - приоритет, обявен като личен от френския държавен глава.
Френското председателство ще приключи на 1 юли.

София блокира присъединяването на Северна Македония към Европейския съюз от ноември 2020 г. заради спорове, свързани с езика и историята на страната.

България е поставила пет искания пред македонската страна, за да вдигне ветото си върху започването на преговори за членство между нея и ЕС. Някои от тези искания са формални и вече изпълнени. Най-важното оставащо е вписването на българите в македонската конституция като държавотворен народ, което именно е по настояване на президента Радев.

Възможно е България да даде одобрение за започването на процедура за членството на Македония в ЕС, а спортните моменти да станат част от критериите, които западната ни съседка ще трябва да покрие, за се присъедини към Европейския съюз - т.е. те да влязат в преговорните глави.

Гърция също бе против до 2018 г., тъй като разполагаше с провинция със същото име като държавата. Добавянето на "Северна" обаче реши този казус.

Руската инвазия провокира Украйна, Грузия и Молдова също да подадат молби за членство в края на февруари и началото на март, като се очаква Европейската комисия скоро да излезе със становище относно кандидатурата на Киев. На 9 май Макрон предложи ускорена процедура за приемане на Украйна.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Салман Рушди беше нападнат с нож по време на лекция

Нападателят на автора на "Сатанински строфи" е задържан

Българите в чужбина ще гласуват в 733 секции на 2 октомври

На последните избори бяха отчетени 225 785 гласа от чужбина

Бизнесът обвини "Булгаргаз", че купува газ с надценки за септември

Според служебния министър - сделката е станала на "доста добра цена"

Кадри от времето на ГЕРБ се озоваха на ключови позиции в служебния кабинет

Съветници, зам.-министри и нов шеф на тол системата имат стари връзки в ГЕРБ

Disney изпревари Netflix по брой абонати и стана номер едно в стрийминга

Само 16 месеца след пускането ѝ на световния пазар, Disney+ достигна до над 100 милиона абонати - постижение, което отне на Netflix цяло десетилетие.

"Авакс": Интерконекторът ще е готов не по-късно от първата седмица на септември

Строителите твърдят, че са на финала на предаването на обекта

Българското кино пак остана без пари заради скандали и "борба на кланове"

Втори пореден конкурс за финансиране на игрални филми е блокиран в съда

TikTok уж забрани руското съдържание, но то още е достъпно - и в Русия, и у нас

Европейско изследване откри руски акауни, които заобикалят ограниченията

МРРБ "отчете" недовършени обекти по газовата връзка с галерия от площадките

Малко по-рано компанията ICGB съобщи, че всички основни строителни дейности са приключени