Макрон е разговарял с Радев и премиера на Северна Македония, готов е да посрещне страните за споразумение Снимка: © Getty Images

Френският президент Еманюел Макрон е провел среща с Румен Радев и с министър-председателя на Република Северна Македония Димитър Ковачевски вечерта на 6-и юни, за да опита да помогне за сключването на двустранно споразумение, което да позволи започването на преговори за присъединяване на Скопие към Европейския съюз, съобщава Agence France-Presse.

Новината бе потвърдена от официално съобщение на Елисейския дворец, което гласи: "По време на този обмен президентът на републиката изрази пълната си подкрепа за споразумение между двете страни, което ще допринесе за добросъседските отношения и зачитането на основните права на гражданите, които заявяват, че принадлежат към други общности или малцинства. Той изрази готовност да посрещне българските и македонските власти в Париж в подходящ момент, за да сключат двустранното си споразумение".

Действията на Макрон са свързани с усилията, които Париж полага, в рамките на френското председателство на ЕС, да бъде започнато присъединяването на Западните Балкани - приоритет, обявен като личен от френския държавен глава.
Френското председателство ще приключи на 1 юли.

София блокира присъединяването на Северна Македония към Европейския съюз от ноември 2020 г. заради спорове, свързани с езика и историята на страната.

България е поставила пет искания пред македонската страна, за да вдигне ветото си върху започването на преговори за членство между нея и ЕС. Някои от тези искания са формални и вече изпълнени. Най-важното оставащо е вписването на българите в македонската конституция като държавотворен народ, което именно е по настояване на президента Радев.

Възможно е България да даде одобрение за започването на процедура за членството на Македония в ЕС, а спортните моменти да станат част от критериите, които западната ни съседка ще трябва да покрие, за се присъедини към Европейския съюз - т.е. те да влязат в преговорните глави.

Гърция също бе против до 2018 г., тъй като разполагаше с провинция със същото име като държавата. Добавянето на "Северна" обаче реши този казус.

Руската инвазия провокира Украйна, Грузия и Молдова също да подадат молби за членство в края на февруари и началото на март, като се очаква Европейската комисия скоро да излезе със становище относно кандидатурата на Киев. На 9 май Макрон предложи ускорена процедура за приемане на Украйна.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Политика

"Сватбата на Макрон и Лула": Среща на лидерите на Франция и Бразилия развълнува социалните мрежи

Дружбата на двамата президенти развълнува социалните мрежи

10:10 - 29.03.2024
Важно днес

Борисов: "Мераклии за служебен премиер винаги ще се намерят"

Борисов прехвърли вината за хаоса около назначаването на служебен премиер на ПП-ДБ

09:55 - 29.03.2024
Важно днес

Заместник-омбудсманът Елена Чернева обясни защо е подала оставка

Елена Чернева беше една от 10 личности, сред които президентът Румен Радев има право да избира бъдещ служебен премиер

09:52 - 29.03.2024
Важно днес

Община Марица ще дари средства за транспортирането на загиналите в Германия българи

Общинските съветници са гласували единодушно дарението.

09:12 - 29.03.2024
Бизнес

Алесандро Микеле е новият творчески директор на Valentino

За първи път сред задълженията му ще бъде дизайнът на модни колекции за висшата мода

07:46 - 29.03.2024