Снимка: © Getty Images

Френският президент Еманюел Макрон и лидерите на още осем страни от ЕС настояват за създаването на общ заемен инструмент, с който съюзът да набере финансиране от пазара в полза на всички държави членки заради кризата след пандемията от Covid-19. 

Писмото, адресирано до председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, настоява бъдещия дълг да "гарантира стабилно дългосрочно финансиране на политиките, нужни за справяне с щетите, нанесени от тази пандемия". 

"Аргументите за подобен общ инструмент са силни, тъй като всички се сблъскваме със симетричен външен шок, за който нито една страна не носи отговорност, но чиито негативни последици се търпят от всички. Ние сме колективно отговорни за ефективната и обединена европейска реакция", пише в посланието, подписано още от премиера на Белгия Софи Вилмес, премиера на Гърция Кирякос Мицотакис, премиера на Ирландия Лио Варадкар, министър-председателя на Италия Джузепе Конте, премиера на Люксембург Ксавие Бетел, премиера на Португалия Антионио Коста, премиера на Словения Янез Янша и премиера на Испания Педро Санчез. 

Деветимата правителствени ръководители настояват общия заемен инструмент да бъде в "достатъчен размер и с дълъг матуритет, за да е напълно ефективен и да се избегне риск от просрочването му сега или в бъдеще". 

"Събраните средства ще бъдат насочени за финансирането на нужните инвестиции в здравните системи на всички държави-членки, както и на временните политики за защита на икономиките ни и нашия социален модел", се казва в писмото. 

Авторите му лансират и идеята за "специално финансиране на разходи, свързани с коронавируса, в бюджета на ЕС поне за годините 2020 и 2021, които допълват вече анонсираните мерки на ЕК". 

"Излъчвайки ясно послание, че сме единни в изправянето срещу този уникален шок, ще заздравим ЕС и икономическия и монетарен съюз, а най-важното е, че ще дадем изключително силно послание към гражданите си за европейското решително сътрудничество и готовност за ефективна и единна реакция", се казва в писмото. 

"Ако искаме Европа на утрешния ден да въплъщава надеждите от миналото, трябва да действаме още днес и да подготвим общото си бъедще. Нека да отворим този дебат сега и да действаме без колебания", завършва посланието на деветимата.  

 

 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Нова мина гръмна в ИТН: този път номинираната за министър на екологията Силвия Бакърджиева

Силвия Бакърджиева се принуди да дава обяснения заради присъда на съпруга си

Евелина Николова спечели олимпийски бронзов медал

Успех за българската състезателка в борбата до 57 кг

BILLA България започва обновяването на още един магазин в София

4 нови каси за самообслужване ще бъдат поставени в обекта в кв. "Надежда"