Макрон: Много държави използват кризата, за да ограничават правата на хората Снимка: © https://www.facebook.com/EmmanuelMacron

"Всички имаме дълбока необходимост да измислим нови решения, защото нищо повече не можем да направим. Време е да мислим за немислимото". Така започва интервюто с френския президент във "Файненшъл Таймс", посветено на идеите му за изход на Франция, Европа и света от кризата с коронавируса.

Планът на Макрон е да накара ЕС да задейства извънреден спасителен план, чрез който северните страни-членки да помогнат на Италия и Испания, дали най-големи жертви по време на пандемията. Макрон би искал богатите държави на континента да подпомогнат Африка с незабавен мораториум върху плащанията по двустранни или многостранни заеми.

Амбициите на Макрон за първи път се сблъскват с необичайно за него колебание. "Не знам дали сме в началото или в средата на кризата. Никой не го знае. Има много голяма несигурност и това би трябвало да ни прави по-смирени". Франция е сред държавите в Европа с най-строгите ограничения за движението на гражданите, а Макрон обеща публично, че държавата ще подкрепи спасяването на работните места и бизнеса на всяка цена.

За разлика от други световни лидери, чиято стратегия е да върнат държавите си в "нормалността" от преди избухването на епидемията, френският президент гледа на кризата като на шанс за промяна на глобализацията и структурата на капитализма.

В това число - за засилване на френския и европейския "икономически суверенитет" чрез по-големи инвестиции в местните индустриални сектори (вкл. електродвигатели, медицинско оборудване и фармация), които досега създаваха огромна зависимост на ЕС от страни като Китай. Той споделя съмненията в точността на статистиката, която Пекин предоставя за реалния размер на епидемията от Covid-19 в нейния разгар, като казва, че би било "наивно" да се смята, че китайските власти са се справили по-добре от Европа или Съединените щати: "Случили са се неща, за които нищо не се знае".

Макрон е оптимист, че изпитанието ще убеди правителствата в необходимостта от координирани действия в подкрепа на най-слабите. Ако държавите са готови да приоритизират индивидуалния човешки живот за сметка на икономическия растеж, тази философия може да се приложи и за справяне с климатичните промени и социалното неравенство, отдавна заплашващи световния ред.

"Когато излезем от тази криза, хората вече няма да допускат да дишат мръсен въздух. Хората ще казват: "Не сме съгласни с избора на обществата, при които ще трябва да дишам този въздух, а детето ми да се разболее от бронхит заради него. Спряхте цялата икономика заради Covid-19, а сега ме принуждавате да дишам мръсен въздух", казва той..

Без каквито и да е илюзии, президентът на Франция признава, че кризата ще се използва и като инструмент за укрепване на авторитарните режими по цял свят - от Унгария до Бразилия.

Една от заплахите, които надвисват пред Европа, е охотата, с която определени държави ограничават свободите на своите граждани под претекста, че го правят "за доброто" на населението.

"Някои постъпват по този начин. Но ние не можем да приемем подобно нещо. Не може да изоставиш фундаменталната си ДНК само защото съществува здравна криза", казва той, препращайки към политиката на Виктор Орбан с безсрочното извънредно положение в Будапеща.

Той посочва, че по-богатите европейски държави имат особено голяма отговорност при справянето с кризата. За него пандемията е прелом, отвъд който ще трябва да се изясни дали ЕС е просто пазарен проект или е политически проект. Много от досегашните правила за фискални ограничения вече се нарушават, за да могат европейските правителства да отпускат държавна помощ за компаниите си. Способността на властите да предотвратят масови фалити и огромна безработица е от ключово значение за политическото им бъдеще - включително за това на самия Макрон във Франция.

По предварителни прогнози - френската икономика ще се свие с 8% през 2020 г. 24 млрд. евро бяха заделени за заплати на временно съкратените работници. Правителството очаква бюджетен дефицит в размер на 9% от БВП, което е най-високото ниво от началото на Втората световна война.

Макрон предупреждава, че ако ЕС не се справи с предизвикателството да спаси уязвените си членове, пандемията ще даде огромен тласък на популистите в Италия, Испания и дори във Франция.

"Популистите са "за" Европа, когато могат да изнасят производството си в другите страни. Те са "за" Европа, когато могат да внесат работници или да произвеждат авточасти, каквито вече не се правят в страната. Но когато дойде време за споделяне на бремето, вече са "против" Европа", коментира той.

На въпрос какво е научил за лидерството по време на кризата, той посочва, че е твърде рано да се каже до какво ще доведе пандемията. Макрон казва, че е твърдо убеден в способностите на Франция, Европа и света, в силата на свободата и демокрацията. Но качествата, които в крайна сметка ще са необходими за справяне с това изпитание, ще са смирение и решителност: "Никога не си представям бъдещето, защото винаги се оставям в ръцете на съдбата. Винаги трябва да бъдеш на разположение на своята съдба. Там откривам себе си - готов за борба и за защита на ценностите, в които вярвам, докато продължавам да се опитвам да разбера онова, което изглежда немислимо".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Осъден за убийство може да работи в дупнишката болница от затвора

Ако лекарят бъде върнат на работа, присъдата му ще бъде намалена

19:39 - 24.06.2024
Живот

Картини на Пикасо се озоваха на показ в женската тоалетна на музей

Някои от творбите на Пабло Пикасо са изложени на показ, но в женската тоалетна, след съдебно решение

17:40 - 24.06.2024
Важно днес

Разследват бившия шеф на Европейската инвестиционна банка за корупция

Претърсили са дома на Вернер Хойер като част от проверка за "злоупотреба с влияние"

17:34 - 24.06.2024
Важно днес

Зеленски нареди чистка в държавната гвардия след разкрития за заговори с Русия

СБУ арестува служители, заподозрени в планиране на убийства, включително на президента

16:06 - 24.06.2024
Важно днес

БДЖ пуска още влакове между София и Бургас след недоволство на пътници

БДЖ започва и поетапно оборудване с електронни устройства за продажба на билети

15:31 - 24.06.2024
Живот

Пеем за всички, мълчим за милион

Ироничната обява на рапъра 100 кила от ефира на bTV много добре описва ситуацията на доста от българските музиканти, тяхната финансова мотивация и готовността им да застават зад обществени каузи

14:16 - 24.06.2024
Важно днес

Земеделци от Ямбол продължават протеста си срещу новия областен директор

Недоволството дойде след поредните смени, извършени от кабинета "Главчев"

14:10 - 24.06.2024