Френският президент Еманюел Макрон откри опакованата Триумфална арка по проект на покойния Христо Явашев – Кристо. Плановете на световноизвестния художник и скулптор се сбъдват година след смъртта му – една от най-големите забележителности в Париж вече е обвита с 2500 кв. м. сребристо-син рециклируем плат.

„Това е сбъдването на една 60-годишна мечта. Една луда мечта стана реалност“, каза Макрон пред арката в четвъртък, цитиран от AFP. Държавният глава беше придружен от съпругата си Бриджит, от министъра на културата Розелин Башло, от кмета на Париж Ан Идалго и други висши политически фигури.

Макрон добави, че е щастлив от новата инсталация, след като в края на 2018 г. антиправителствените протестиращи – т.нар. „жълти жилетки“ – нанесоха щети върху паметника.

Проектът на Кристо се заражда като идея още през 1961 г., когато той и съпругата му Жан-Клод наемат апартамент в близост до арката. Над 6 десетилетия по-късно плановете му се сбъдват благодарение на племенника му Владимир Явашев. Цената на опаковането е 14 милиона евро.

„Новите дрехи“ на Триумфалната арка ще могат да се видят и докоснат от парижани и посетителите на града от 18 септември до 3 октомври.

„Днес този проект оживява. Поздравления за екипите, които работят по това творение. И благодаря на тази двойка – Кристо и Жан-Клод – чиито творби ще останат сред най-значимите в нашето време“, написа в Twitter кметът на Париж Ан Идалго.

Общата площ на полипропиленовия плат е 2500 кв. м., а червени въжета, които са дълги 3000 метра и могат да се рециклират, ще поддържат „новите дрехи“ на паметника.

„Ще бъде като жив обект, който ще отразява светлината. Гънките ще се движат и повърхността на арката ще стане чувствителна. Хората ще искат да докоснат Триумфалната арка “ – така описваше преди време идеята си Христо Явашев, който почина на 84-годишна възраст през май 2020 г.

Друг от мащабните проекти на Кристо и Жан-Клод в Париж е опаковането на най-стария мост на река Сена – Пон Ньоф (1975-85) г.

Една от първите им големи творби е "Опакованият бряг", Литъл Бей в Сидни, Австралия (1968–69). Двамата са автори още на Завесата в долината (Колорадо), Бягащата ограда в Калифорния, Обградените острови в Маями, Чадърите в Япония и Калифорния (1984–91), Опаковането на Райхстага в Берлин (1972–95), Портите в Централния парк на Ню Йорк (1979–2005) и други.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ивайло Христов: Ще има български филм с "Оскар", когато има пари

Режисьорът на "Страх" определи като "буря в чаша вода" критиките на Теодор Ушев към избора на българското предложение за наградите

2,4 млрд. лв. от Плана за възстановяване са само за въглищните региони

Перник, Стара Загора и Кюстендил ще получат целева подкрепа

Весела Казакова, Мина Милева и "наказателният вот" срещу филмите им в България

"Това е наказание срещу успеха на всички, които светът призна - и то западният свят"

Изследване от Швеция: Covid-19 засяга по-малко хора, ако близките им са ваксинирани

Ваксините играят ключова роля не само за индивидуалната, но и за колективната защита във високорискова среда

Вирусолозите предлагат по-строги мерки: "Ние сме в извънредна ситуация"

"Излизането от тази вълна зависи от нашето разумно поведение като общество"