Френският президент Еманюел Макрон откри опакованата Триумфална арка по проект на покойния Христо Явашев – Кристо. Плановете на световноизвестния художник и скулптор се сбъдват година след смъртта му – една от най-големите забележителности в Париж вече е обвита с 2500 кв. м. сребристо-син рециклируем плат.

„Това е сбъдването на една 60-годишна мечта. Една луда мечта стана реалност“, каза Макрон пред арката в четвъртък, цитиран от AFP. Държавният глава беше придружен от съпругата си Бриджит, от министъра на културата Розелин Башло, от кмета на Париж Ан Идалго и други висши политически фигури.

Макрон добави, че е щастлив от новата инсталация, след като в края на 2018 г. антиправителствените протестиращи – т.нар. „жълти жилетки“ – нанесоха щети върху паметника.

Проектът на Кристо се заражда като идея още през 1961 г., когато той и съпругата му Жан-Клод наемат апартамент в близост до арката. Над 6 десетилетия по-късно плановете му се сбъдват благодарение на племенника му Владимир Явашев. Цената на опаковането е 14 милиона евро.

„Новите дрехи“ на Триумфалната арка ще могат да се видят и докоснат от парижани и посетителите на града от 18 септември до 3 октомври.

„Днес този проект оживява. Поздравления за екипите, които работят по това творение. И благодаря на тази двойка – Кристо и Жан-Клод – чиито творби ще останат сред най-значимите в нашето време“, написа в Twitter кметът на Париж Ан Идалго.

Общата площ на полипропиленовия плат е 2500 кв. м., а червени въжета, които са дълги 3000 метра и могат да се рециклират, ще поддържат „новите дрехи“ на паметника.

„Ще бъде като жив обект, който ще отразява светлината. Гънките ще се движат и повърхността на арката ще стане чувствителна. Хората ще искат да докоснат Триумфалната арка “ – така описваше преди време идеята си Христо Явашев, който почина на 84-годишна възраст през май 2020 г.

Друг от мащабните проекти на Кристо и Жан-Клод в Париж е опаковането на най-стария мост на река Сена – Пон Ньоф (1975-85) г.

Една от първите им големи творби е "Опакованият бряг", Литъл Бей в Сидни, Австралия (1968–69). Двамата са автори още на Завесата в долината (Колорадо), Бягащата ограда в Калифорния, Обградените острови в Маями, Чадърите в Япония и Калифорния (1984–91), Опаковането на Райхстага в Берлин (1972–95), Портите в Централния парк на Ню Йорк (1979–2005) и други.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Хотелите пак ще могат да настаняват бежанци от Украйна, но срещу 15 лв./ден

Кабинетът няма да ползва само ведомствени бази, а и семейни хотели и къщите за гости

Кирил Петков поиска Радев да свика КСНС за Северна Македония

Петков иска МВнР да внесе доклад за състоянието на преговорите със Скопие

Бойците от "Азовстал" прекратяват съпротивата след 86 дни война

Майките и жените на войниците молят Ердоган за помощ в спасението им

Авария в завода "Неохим" доведе до временно изпускане на азотни окиси

РИОСВ-Хасково: Отчетените стойности са под пределните норми

Беларус обвини съоснователя на NEXTA, че ръководи "терористична" организация

Страната въведе смъртно наказание за опити за извършване на "терористични актове" преди дни

Италия внася повече руски петрол въпреки планa за ембарго на ЕС

Само за този месец Русия е изнесла около 450 хил. барела на ден за Италия

Металните врати на НС изненадаха и Никола Минчев

"Аз също видях тези врати в момента, в който и всички вие"

Герхард Шрьодер най-накрая подаде оставка от "Роснефт"

Заедно с него напуска и бившият агент на ЩАЗИ Матиас Варниг

Москва спира доставките на газ за Финландия в събота

Финландският газов оператор каза, че е подготвен за ситуацията