Макрон предлага нов политически съюз за страни извън ЕС Снимка: © Getty Images

Френският президент Еманюел Макрон предупреди, че може да минат десетилетия преди Украйна да се присъедини към Европейския съюз, и предложи нова политическа организация, която да обедини страни от континента, които не са част от блока.

По време на речта си по повод Деня на Европа в Страсбург, Макрон каза, че "всички знаем отлично, че процесът по разрешаване на Украйна да се присъедини ще отнеме няколко години, всъщност вероятно няколко десетилетия".

Според Макрон бързата процедура за Украйна ще доведе до понижаване на стандартите и това е идея, която той отхвърля.

"Европейският съюз, предвид неговото ниво на интеграция и амбиции, не може да бъде единственият начин за структуриране на европейския континент в краткосрочен план", каза той.

Вместо това Макрон предлага да се обмисли идеята за "паралелна европейска общност", която да бъде отворена за страни, които не са се присъединили към ЕС, или, подобно на Великобритания, са го напуснали. По този начин няма да се спират строгите критерии за членство в ЕС, поясни той.

"Тази нова европейска организация ще позволи на демократичните европейски нации, които се придържат към нашите основни ценности да намерят ново пространство за политическо сътрудничество, сигурност, енергийно сътрудничество, транспорт, инвестиции, инфраструктура, свободно движение", допълни още Макрон.

Френският президент уточни, че присъединяването към новата организация няма да гарантира бъдещо членство в ЕС. Той каза, че е важно да се даде "честен отговор" на Украйна относно времето, което е необходимо за постигане на европейските стандарти.

Европейската комисия заяви, че има за цел да даде първото си становище по искането на Украйна за присъединяване към Съюза до края на юни. След като бъде предоставен статут на кандидат, процесът по членство в ЕС обикновено отнема години и всяка отделна държава членка може да наложи вето не само върху всяко окончателно споразумение за присъединяване, но и върху отварянето и затварянето на отделни преговорни глави.

27-те държави от ЕС са напълно обединени в подкрепата си към Украйна срещу руската инвазия, като приеха редица икономически санкции срещу Москва от началото на войната. Лидерите обаче са разделени относно това колко бързо Брюксел може да приеме Украйна като член.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен каза, че е обсъдила с украинския президент Володимир Зеленски "подкрепата от ЕС и европейският път на Украйна". Засега страната има само "Споразумение за асоцииране" с ЕС, което има за цел да отвори пазарите на страната и да я доближи до Европа. Споразумението включва широкообхватен пакт за свободна търговия и има за цел да подпомогне модернизирането на украинската икономика.

Източноевропейските държави подкрепят ускоряването на кандидатурата за членство на Украйна, но представители на ЕС подчертаха, че процесът може да отнеме години поради неизпълнените реформи, които все още трябва да бъдат постигнани в страната.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Zamunda ще бъде блокирана заради "Се таа, брат" и други "БГ Хитове до скъсване"

Причината за решението на съда се оказа иск за незаконно разпространяване на българска музика

11:08 - 03.06.2023

Стотици загинаха при една от най-тежките влакови катастрофи в Индия

Най-малко 288 души са загинали, а повече от 850 са ранени

09:43 - 03.06.2023

Украйна има възможност да си върне Крим тази година, смята британският военен министър

Той смята, че Путин може да не получава точна информация за случващото се на фронта

09:24 - 03.06.2023

Ердоган полага клетва като президент на Турция за трети път в присъствието на Румен Радев

Държавни лидери ще присъстват на церемонията за встъпване в длъжност на турския президент

09:01 - 03.06.2023

Асен Василев остана без пост на вицепремиер след "недоразумение" между ГЕРБ и ПП-ДБ

Финалният вариант на кабинета "Денков-Габриел" се оказа предпоследен

19:31 - 02.06.2023

"Труд" се опитва да се измъкне от 3 млн. дългове към НАП през нова фирма

Разследване на "Капитал" показва странни действия на Петьо Блъсков

18:45 - 02.06.2023