Макрон спечели изборите във Франция, но загуби мнозинството в парламента Снимка: © Getty Images

Парламентарните избори във Франция се оказаха поражение за Еманюел Макрон. Формално резултатът му може да бъде отчетен като победа, но коалицията на френския президент няма да има мнозинство в Националното събрание в Париж.

Според предварителните резултати, президентът може да разчита само на 245 депутати при 289 необходими за мнозинство.

От друга страна, крайнодясната Марин Льо Пен спокойно може да се чувства като победителя на тези парламентарни избори: жената, която стигна до балотаж с Макрон на президентските избори през април, вероятно ще има 89 или 90 депутати в парламента и за първи път ще може да създаде парламентарна фракция. Това е много повече от очакваното, особено като се има предвид, че избирателната система благоприятства центристките партии.

Алиансът на левия радикал Жан-Люк Меланшон ще е най-силната опозиционна сила. Със 131 места в парламента обаче и неговият резултат не е толкова добър, колкото се предвиждаше през последните седмици.

Избирателната активност във Франция е толкова ниска, че е ясен знак за политическата апатия в страната: едва 46 процента от имащите право на глас за упражнили вота си.

Резултатът от парламентарните избори е огромен неуспех за партийния алианс на Макрон - той ще има и своите последици за президента, защото измества баланса в парламента. Макрон, който преди това управляваше страната сам, понякога дори автократично, започва втория си мандат на власт силно отслабен. И това в момент, когато се задава икономическа криза.

Макрон претърпя и няколко символични поражения, тъй като ключови фигури в неговия кръг бяха отхвърлени от избирателите. Сред тях беше Кристоф Кастанер, бившият председател на фракцията на Макрон в парламента.

Ричард Феран, архитект на центристкото движение на Макрон и досегашен председател на парламента, също загуби мястото си в Бретан.

Макрон ще бъде принуден да промени правителството си през следващите дни.

Министърът на здравеопазването Брижит Бургиньон ще трябва да се раздели с поста си, защото загуби вота. Министърът на околната среда Амели дьо Моншалин, от тесния кръг на Макрон, също трябва да отстъпи.

Премиерът Елизабет Борн успя да спечели избирателния си район в Нормандия и ще запази поста си, но го печели без блясък.

Борн описа изборния резултат за центристката групировка като „риск за страната ни с оглед на предизвикателствата, пред които трябва да се изправим“, заявявайки, че правителството незабавно ще се опита да намери консенсус за „гаранция на стабилност“.

Дясната партия "Републиканците", която беше на власт при Никола Саркози, претърпя загуба и вече няма да е основна опозиционна сила, но все пак се предвижда да запази около 60 - 61 места. Така тя ще може да осигурява мнозинство на Макрон, въпреки че лидерът ѝ Кристиан Жакоб обаче заяви в неделя вечерта, че "Републиканците" ще останат в опозиция.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Рубли и копейки провалиха PR-кампания на канцлера на Австрия

"Патриотично" послание на Карл Нехамер се оказа илюстрирано с руска валута

17:41 - 27.09.2023

Васил Гюров и Мартин Заимов повеждат алтернативна листа за СОС

Кандидатите ще ползват регистрацията на "Обединени земеделци"

16:58 - 27.09.2023

ДАНС ще проверява как Руската църква е прехвърлена на посолството

Ще се проверява и защо е спрян достъпът на вярващите до храма

16:28 - 27.09.2023

Първият трейлър на филма за Гунди: Истинската история на легендарния футболист

Павел Иванов и Александра Свиленова влизат в главните роли на новия филм

15:53 - 27.09.2023

БНТ влезе в конфликт с авторите на сериалите "Денят на бащата" и "Войната на буквите"

Сценаристите обвиняват Кошлуков, че блокира световното им разпространение

15:31 - 27.09.2023

Държавата окончателно се отказа от проекта за батерии за 1,5 млрд. лв.

Общо 18 проекта губят финансиране по Плана за възстановяване и устойчивост

14:42 - 27.09.2023