Мария Баронова - от лице на протестите срещу Путин до върха на RT и обратно Снимка: © Getty Images

Мария Баронова не е единствената руска журналистка, която остана без работа заради несъгласието си с войната на Путин в Украйна - но нейната оставка привлече всички погледи заради позицията, която досега заемаше.

Баронова се оттегли като управляващ редактор на рускоезичната версия на Russia Today - една от най-активните държавни пропагандни медии на Кремъл, която беше поставена в списъка на санкциите на ЕС (вкл. беше свалена от ефир в България).

Историята на 37-годишната жена трудно може да се разкаже през масовите представи за идеологически рупор на Путин. Всъщност Мария Баронова става известна в Русия, а и по света, като едно от лицата на масовите протести срещу властта през 2011-2012 г.

Причината да се присъедини към RT през 2019 г. не е свързана с "алчност, суета или липса на морален компас", както коментира Миша Гесен в New Yorker - животът й е серия от челни сблъсъци със системата и натиск, който в крайна сметка я оставя без полезни ходове.

Сега тя се оттегля от RT не заради несъгласие с ръководството на медията, а защото вижда радикалната агресия и "промитите мозъци" на хората извън професионалната среда.

Последната капка е съобщение в Instagram, в което неин колега пише "Ако сега се срамувате, че сте руснаци - не се притеснявайте, вие не сте руснаци".

"Ако съм избрала да бъда в Русия, това не означава, че трябва да вървя в тоталитарен строй, да си мълча или да се радвам от това, че режимът, който не бих пожелала на своята страна, се изнася и навън", казва Баронова в интервю за Fox News след оставката си.

По ирония - тя твърди, че не разбира как толкова много руснаци са облъчени от пропагандата и действително вярват, че Путин се бори за "денацификация" на Украйна.

Закриването на малкото останали опозиционни медии в Русия не е последвано от недоволство на населението - напротив, много от хората подкрепят тази мярка срещу "предателите".

Баронова смята, че Путин превръща живота в Русия в "един безкраен ад", но въпреки всичко остава да живее в Москва.

Ако до преди седмици самата тя е писала статии "срещу натовската пропаганда, предателството и русофобията", само до преди 10 години тя стои от другата страна на барикадата. Участва в големите протести срещу Путин, рецитира конституцията пред отряд войници, организира самостоятелна акция в православна църква в знак на несъгласие с ареста на Pussy Riot, а в един от случаите се налага да я приемат в болница, след като е нападната по време на демонстрация.

През лятото на 2012 г. е обвинена за провокиране на масови безредици и е изправена на съд в показен процес, чиято цел е да послужи за предупреждение на останалите опозиционери. Няколко месеца преди Олимпийските игри в Сочи тя получава амнистия.

Мария Баронова е родена в семейството на преподавателка в Московския университет по теоретична физика.

Самата тя е завършила химия и работи в компания за внос на медицински продукти, преди да започне да се занимава с опозиционна дейност.

Налага се да напусне работа, за да се грижи за сина си, който има специални образователни потребности. По това време тя е разведена с бащата на детето, но продължава да поддържа приятелски отношения с него. Когато започват разследванията срещу нея, социалните служби започват да я посещават в дома й и да я заплашват, че ще отнемат сина й заради опозиционната й активност.

Баронова признава, че първоначално е симпатизирала на Путин, съжалявала е за разпадането на СССР и е смятала, че Русия трябва да се възстанови в "границите на славянските държави". Промяната във възгледите й започва след ареста на Михаил Ходорковски по т.нар. дело "ЮКОС" - милирдерът остана в затвора за повече от 10 години.

Тя сътрудничи на неговата организация "Отворена Русия" до 2017 г., междувременно става и кореспондент на независимата телевизия "Дождь" по време на революцията в Украйна. Междувременно помага и в проект за защита на правата на политическите затворници в Русия.

Всичко се променя, когато бившият съпруг на Мария Баронова става баща на второ дете и малко след раждането бебето получава тежки увреждания заради лекарска небрежност в болницата.

Двете семейства се опитват да осигурят пари за възстановяването на детето, което страда от епилептични пристъпи и забавено развитие. Баронова разказва перд New Yorker, че е търсила работа на най-малко 20 места и е получавала отказ от всички, точно когато има най-голяма нужда от помощ.

В този момент изненадващо се появява "спасителна" оферта - Russia Today я кани за свой управляващ редактор. Неочаквано за всички нейни съмишленици Мария Баронова приема предложението и се присъединява към най-големия си идеологически противник, защото "всички искат да бъдат третирани нормално и да имат възможност да работят нещо, в което са добри".

Решението й е посрещнато от неразбиране и остри критики от хората, с които по-рано е работила.

Тя твърди, че през цялото време в RT се е занимавала със страничен проект в подкрепа на майките на деца с церебрална парализа и че до голяма степен е била изолирана от процеса по спускането на опорни точки от Кремъл. Така или иначе, краят идва с войната в Украйна.

"Повече нямам какво да си кажа с тези хора. Нашето собствено правителство бомбардира близките и приятелите ни", казва още тя.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил (Обновена)

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024
Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024
Важно днес

Нинова обвини Желязков в цензура и му поиска оставката

Повод за това станах промени в правилника на НС

09:32 - 19.04.2024