Mastercard® и Мария Жекова обединиха усилия в спасяването на дивата родопска пчела и в подкрепа на над 35 малки пчелни ферми и стотици хиляди застрашени кошери от кошерите на Истински мед.

Тя е сред хората, които търсят допир с природата, баланс в душата и хоризонт пред погледа. Все по-често се събужда с поглед, забит в земята, както сама казва, но защото чака да види промяната в нейната малка вселена, която днес се простира от единия край на градината до другия. И може тепърва да опознава почвата, но винаги е познавала усещането да вкусиш автентична и истинска храна, която е поникнала пред очите ти. И ако Мария Жекова е открила своя баланс, то природата още се бори с разрушителните последствия от човешките дейности, които подлагат на изпитание множество растителни и животински видове. Сред тях и дивата родоска пчела.

Водени от убеждението, че е време най-големите да се погрижат за най-малките, от 2 години Mastercard® подкрепя българската технологична компания Pollenity и платформата им за осиновяване на кошери и продажба на качествен мед от малки производители - istinskimed.bg. Компанията осиновява дългосрочно 13 кошера, за да ги сподели с българските банки, които издават Mastercard. Брандът има и свой етикет мед с посланието „Безценно“, който е и основният мърчандайз на компанията през последните години.

Мария това лято за първи път започва да гледа и пчели в своята високопланинска градина. Tя ще допусне зрителите до най-съкровените кътчета на своя дом – мястото, където с помощта на Mastercard и Pollenity ще започне да отглежда Apis Меllifera Rodopica – дивата родопска пчела, която единици пчелни фермери пазят с грижа и опасения за нейното бъдеще, застрашено от пестициди, нелегален внос и развъждане на външни за България пчелни видове.

До края на годината всеки, който осинови кошер или закупи мед на платформата може всеки месец да спечели вечеря лично от Мария Жекова в Родопите, в уникалното кътче Хранилище за мечти, което тя създава с огромна отдаденост и любов. Всяко осиновяване на кошер гарантира живота на 60 000 пчели и подпомага героите на икономиката – малките фермери и производители, които се борят да спасят дивите видове и традиционните занаяти.

“Аз не съм обърнала гръб на шумните булеварди. Селото и градът не би трябвало да си пречат. От нас зависи да ги допускаме възможно най-балансирано в живота си, така че да получаваме и даваме на средата най-доброто. Кръговрат е, не може да се нарушава ритъмът, иначе губим почва под краката си. Буквално.

Сега по-често се събуждам с поглед, забит в земята, но това е защото чакам да видя промяната, растежа, узряването. Цялото ми същество гледа към хоризонта и си чертае нови планове. И един от тях е опазването на дивата родопска пчела. Вълнувам се, защото започвам да се грижа за нещо безценно. Нямам търпение да споделя с всички свои гости съкровищата, които сама открих в Родопите.“

„Нашата амбиция е всяка година да спасяваме нови стотици хиляди пчели, а това може да се случи само с постоянна подкрепа на малките фермери, които са се посветили на пчеларството. През платформата istinskimed.bg даваме дигитална възможност на производителите да достигнат до нови пазари и потребители. Популяризираме и обучаваме в каузата – сега с Мария Жекова и Mastercard ще проследим в документална поредица как се става пчелар и изумителната магия на един работещ като часовников механизъм кошер”, споделя Сергей Петров, основател и изпълнителен директор на Pollenity.

Кампанията представлява своеобразна „консервационна“ програма за българските пчели – най-малките работници в икономиката и едни от най-важните същества на планетата.

Ролята на пчелите в живота и развитието на стотици хиляди културни и диворастящи растения е жизнено важна. В цифри нещата изглеждат така - пчелите отговарят за 80% от опрашването по света. И без тях плодовитостта на близо 75% от растенията ще претърпи спад, а 100% сигурно е, че човечеството не би оцеляло дълго. Икономическите печалби се измерват с големи цифри, но истината е, че тези същества и ролята, която те имат в нашия живот, няма цена.

Това е животът на цялото човечество.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Салман Рушди беше нападнат с нож по време на лекция

Нападателят на автора на "Сатанински строфи" е задържан

Българите в чужбина ще гласуват в 733 секции на 2 октомври

На последните избори бяха отчетени 225 785 гласа от чужбина

Бизнесът обвини "Булгаргаз", че купува газ с надценки за септември

Според служебния министър - сделката е станала на "доста добра цена"

Кадри от времето на ГЕРБ се озоваха на ключови позиции в служебния кабинет

Съветници, зам.-министри и нов шеф на тол системата имат стари връзки в ГЕРБ

Disney изпревари Netflix по брой абонати и стана номер едно в стрийминга

Само 16 месеца след пускането ѝ на световния пазар, Disney+ достигна до над 100 милиона абонати - постижение, което отне на Netflix цяло десетилетие.

"Авакс": Интерконекторът ще е готов не по-късно от първата седмица на септември

Строителите твърдят, че са на финала на предаването на обекта

Българското кино пак остана без пари заради скандали и "борба на кланове"

Втори пореден конкурс за финансиране на игрални филми е блокиран в съда

TikTok уж забрани руското съдържание, но то още е достъпно - и в Русия, и у нас

Европейско изследване откри руски акауни, които заобикалят ограниченията

МРРБ "отчете" недовършени обекти по газовата връзка с галерия от площадките

Малко по-рано компанията ICGB съобщи, че всички основни строителни дейности са приключени