Снимка: © getty images

Китайския център за контрол и предотвратяване на болестите направи анализ на досегашните случаи на коронавирус в страната, като в изследването попадат 72 314 заразени.

Резултатите показват, че с нарастването на годините на потърпевшите шансът вирусът да се окаже фатален нараства. Липсват смъртни случаи при деца до 9 години, а при хората до 39-годишна възраст смъртните случаи са само 0.2%. 

За хората в 40-те си години шансът за фатален край е 0.4%, за тези в 50-те – 1.3%, а за тези в 60-те – 3.6%. Хората между 70 и 80-годишна възраст досега са умирали в 8% от случаите.

Друг важен извод от проучването показва кои са другите болести, които предразполагат за влошаване при Covid-19. На първо място са сърдечно-съдовите заболявания, а риск крият също диабетите, хроничните дихателни болести и хипертонията.

От всички случаи, които попадат в проучването, 4.7% са били критични, а 80.9% - леки. Останалите 13.8% също са определени като тежки. Вирусът е взел повече жертви сред мъжете (2.8%) спрямо жените (1.7%).

Изследването обръща  внимание и на високият риск за медицинските лица. Към 11 февруари, последният ден, който то обхваща, заразените сред тях са били 3 019,от които 1 716 потвърдени случаи и петима – смъртни. Във вторник вирусът взе своята най-високопоставена жертва досега, след като директорът на една от водещите болници в Ухан почина.

Макар взетите мерки в Китай да говорят за известно овладяване на болестта и забавяне на разпространението ѝ, авторите на проучването предупреждават, че се очаква скоро много хора да се завърнат от почивки и това да даде нов тласък в развитието ѝ.

Колко дълго може да оцелее вируса отвъд човешкото тяло?

The Journal of Hospital Infections разкрива, че коронавирусите, като Covid-19, SARS и MERS, могат да оцелеят на различни повърхности до девет дни. Сред тези повърхности са металът, тревата и пластмасата. 

Това обаче може да се избегне при дезинфекциране, като дори продуктите използвани в домашни условия биха свършили работа. 

Макар проучването да се базира на 22 предишни изследвания, те обхващат предимно сходните на Covid-19 зарази, тъй като все още няма достатъчно данни за новия коронавирус. SARS е основен източник на изводи, тъй като се приближава най-много до настоящата болест.
 
Според американските Центрове за контрол и предотвратяване на болестите е възможно човек да се зарази, докосвайки дадена повърхност и след това лицето си, но това не е основният път на предаване на вируса. Вярва се, че той се предава най-вече по дихателен път, чрез отделяне на капки при кашляне и кихане. 

Към днешна дата заразените в световен мащаб са 73 335 души, а в Китай - 72 438. Общият брой на починалите е 1 873, а на излекуваните - 12 887.
 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Скрити микрофони и камери в стаите за лечение на държавници в Правителствена болница

Одитен доклад показва множество нарушения в "Лозенец"

Подсъдимият за смъртта на Милен Цветков окончателно излиза от ареста

Кристиан Николов е с мярка за неотклонение "домашен арест"

Ребека Фъргюсън: Кралицата на екрана от "Мисията невъзможна" до "Dune"

Коя е актрисата в ролята на лейди Джесика от Dune на Дени Вилньов

ГЕРБ поиска оставките на "поне шестима министри" от служебния кабинет

Биков нарече Бойко Рашков "председател на предизборната кампания на Румен Радев"

Лекарите, които разпространяват лъжи за ваксините в САЩ, рискуват да останат без лиценз

"Свободното слово е конституционно право. Но не очаквайте да продължим лиценза ви, ако лъжете обществеността"

НАП започна проверка за финансови нарушения в Спортния тотализатор

Още 14 дружества, строители на физкултурни салони и спортни съоръжения, ще бъдат проверени