Мащабно проучване разкри повече за коронавируса в Китай Снимка: © getty images

Китайския център за контрол и предотвратяване на болестите направи анализ на досегашните случаи на коронавирус в страната, като в изследването попадат 72 314 заразени.

Резултатите показват, че с нарастването на годините на потърпевшите шансът вирусът да се окаже фатален нараства. Липсват смъртни случаи при деца до 9 години, а при хората до 39-годишна възраст смъртните случаи са само 0.2%.

За хората в 40-те си години шансът за фатален край е 0.4%, за тези в 50-те – 1.3%, а за тези в 60-те – 3.6%. Хората между 70 и 80-годишна възраст досега са умирали в 8% от случаите.

Друг важен извод от проучването показва кои са другите болести, които предразполагат за влошаване при Covid-19. На първо място са сърдечно-съдовите заболявания, а риск крият също диабетите, хроничните дихателни болести и хипертонията.

От всички случаи, които попадат в проучването, 4.7% са били критични, а 80.9% - леки. Останалите 13.8% също са определени като тежки. Вирусът е взел повече жертви сред мъжете (2.8%) спрямо жените (1.7%).

Изследването обръща внимание и на високият риск за медицинските лица. Към 11 февруари, последният ден, който то обхваща, заразените сред тях са били 3 019,от които 1 716 потвърдени случаи и петима – смъртни. Във вторник вирусът взе своята най-високопоставена жертва досега, след като директорът на една от водещите болници в Ухан почина.

Макар взетите мерки в Китай да говорят за известно овладяване на болестта и забавяне на разпространението ѝ, авторите на проучването предупреждават, че се очаква скоро много хора да се завърнат от почивки и това да даде нов тласък в развитието ѝ.

Колко дълго може да оцелее вируса отвъд човешкото тяло?

The Journal of Hospital Infections разкрива, че коронавирусите, като Covid-19, SARS и MERS, могат да оцелеят на различни повърхности до девет дни. Сред тези повърхности са металът, тревата и пластмасата.

Това обаче може да се избегне при дезинфекциране, като дори продуктите използвани в домашни условия биха свършили работа.

Макар проучването да се базира на 22 предишни изследвания, те обхващат предимно сходните на Covid-19 зарази, тъй като все още няма достатъчно данни за новия коронавирус. SARS е основен източник на изводи, тъй като се приближава най-много до настоящата болест.

Според американските Центрове за контрол и предотвратяване на болестите е възможно човек да се зарази, докосвайки дадена повърхност и след това лицето си, но това не е основният път на предаване на вируса. Вярва се, че той се предава най-вече по дихателен път, чрез отделяне на капки при кашляне и кихане.

Към днешна дата заразените в световен мащаб са 73 335 души, а в Китай - 72 438. Общият брой на починалите е 1 873, а на излекуваните - 12 887.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Българинът през погледа на испанците с "Васил"

Иван Бърнев влиза в образа на човек, който се опитва да живее в чужда страна

13:00 - 02.02.2023

Как Челси изхарчи повече за играчи от всички клубове в Германия, Франция и Испания, взети заедно

Над 323 млн. паунда за нови играчи и рекордни трансфери през януари

12:13 - 02.02.2023

Синът на кмета на Панагюрище излиза под домашен арест

Иван Белишки е обвинен за заплаха срещу депутат от "Възраждане"

12:01 - 02.02.2023

Танц прати за 10 г. в затвора двама влюбени от Техеран

Младежите са осъдени за насърчаване на неподчинение и "публична проституция"

10:44 - 02.02.2023

ГЕРБ се похвали с край на политическата си изолация на финала на 48 Народно събрание

Десислава Атанасова челно атакува "Демократична България" като за последно

10:38 - 02.02.2023