Снимка: © Getty Images

Носителят на "Оскар" Матю Макконъхи държа вълнуваща и емоционална реч в Белия дом, по време на която разказа историите на загиналите по време на стрелбата в училище в Увалде, Тексас, случила се на 24 май и отнела живота на 19 деца и двама учители.

Макконъхи е роден в града, в който се разигра трагедията, и съобщи, че със съпругата му, Камила Алвеш, са прекарали по-голяма част от последната седмица с родителите на убитите.

Актьорът показа рисунки на загиналите деца, донесе в конферентната зала на Белия дом и зелените кецове Converse, които са помогнали за идентифицирането на едно от момичетата. Цветът им не е бил случаен, тъй като той е изразявал любовта на Мейтде към природата. На дясната обувка детето е нарисувало сърце.

"Когато от градската управа са попитали майката дали могат да пуснат няколко балона в небето в памет на дъщеря й, жената отговаря: "О, не, Мейтде не би искала да замърсяваме околната среда.", разказа Макконъхи.

Той обясни, че е трябвало да предаде историите на жертвите, за да акцентира върху нуждата да се предприемат мерки за по-добър контрол над оръжията в САЩ - в памет на децата.

"Знаете ли какво всеки един от тези родители искаше, за какво ни помолиха? Какво всеки от тях изрази по свой начин пред мен и Камила? Искаха мечтите на децата им да продължат да живеят. Искаха мечтите им да постигнат нещо, дори след като тях вече ги няма. Искаха загубеният им живот да е от значение", каза Макконъхи.

Той допълни, че сега е моментът за смислена реформа в легализирането на огнестрелните оръжия в САШ - помоли за по-подробни проверки на историите на кандидатите за притежание на оръжие, повишаване на минималната възрастова граница за покупка на АР-15 до 21 години, въвеждането на изчаквателен период за получаването на АР-15 и въвеждането на "закони за червени флагове".

"Това са разумни, практични и тактически ограничения за страната ни, щатите, общностите, училищата и домовете ни. На отговорните притежатели на оръжие вече им писна от злоупотребите с Втората поправка в Конституцията и отвличането ѝ от някои обезумели личности. Тези регулации не са стъпка назад - те са крачка напред за гражданското общество и за Втората поправка" каза Макконъхи в речта си, продължила около 20 минути.

Прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер съобщи, че актьорът се е срещнал за кратко с президента Джо Байдън, преди да се качи на подиума.

Макконъхи разказа с подробности за мечтите, които децата са имали - едно от тях е искало да стане биолог, друго се е подготвяло да чете библейски стихове в църквата след седмица, а трето е искало да изучава изкуства в Париж.

"Можеш да усетиш шока в града. Можеш да усетиш болката, отричането, разочарованието, гнева, вината, тъгата, загубата на живота, прекратяването на мечти," добави носителят на награда "Оскар".

"Трябва да погледнем трезво, смирено и честно в огледалото, да се променим на базата на това, което наистина ценим. Трябва да съберем истинска смелост и да защитаваме безсмъртните си задължения, а не партийните си връзки," призова още Матю Макконъхи.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Автобус с деца катастрофира на АМ "Тракия"

Децата са от Сърбия и са се връщали от море