MÄVINN - колекцията на ИКЕА, почитаща традиционните азиатски занаяти Снимка: © IKEA

Новата лимитирана колекция на ИКЕА – MÄVINN, се състои от аксесоари за дома, изработени по традиционни азиатски занаятчийски техники. Те са разработени съвместно със социално насочени предприятия от цяла Азия, като изделията осигуряват работни места за хора от уязвимите групи.

Сред аксесоарите са кошници, килими, абажури, престилки, чанти, калъфки за възглавници, стенни органайзери и други продукти, създадени от естествени влакна и остатъчни материали от производството на деним. Те съчетават бродерия и релефни детайли, които допринасят с уникални изрази и контрасти.

Искаме да насочим вниманието върху ръчната изработка на продуктите, да подчертаем труда на онзи, който е придал на предмета крайния му облик“, споделя Паулин Мачадо, дизайнер в ИКЕА Швеция.

„Всеки артикул има отличителен външен вид и олицетворява самобитния и натурален облик на специално подбраните предмети.“, допълни Мачадо.

В колекцията се срещат и материали като хартия, направена от кората на черница, бананови дървета и от териториално разпространеното растение – юта.

Почти всичко се набавя от местата, на които се намират социалните предприятия – Бангладеш, Индия, Тайланд и Виетнам. Продуктите не само са издръжливи и възобновяеми, но и създават възможности за работа на местните хора в посочените региони както по отношение на снабдяването, така и в производството.

Още от 2012 г. ИКЕА осъществява активно партньорство с множество бизнеси със социална насоченост, създавайки дългосрочни условия за откриване на нови работни места и препитание на хората в отдалечените региони и уязвими групи.

Към днешна дата брандът работи с повече от 11 подобни предприятия по целия свят, с фокус върху създаването на продукти, подхранващи асортимента на шведската компания в световен мащаб. MÄVINN е втората глобална колекция, разработена заедно със социални предприемачи, и първата ежегодно повтаряща се такава, която ще върви под това име. Името представлява диалектен израз, идващ от шведския район Småland, където е основана ИКЕА.

Думата буквално означава „вятърът да е в гърба ти“ – да бъдете в добро положение и усилията ви да се увенчаят с успех.

„Като дизайнер, за мен беше изключителна радост да работя в тясно сътрудничество с местни занаятчии, влагайки техните умения и креативност във всеки един продукт. Колекцията не само празнува традиционното майсторство, но също така създава значими възможности за работа на нуждаещите се. С MÄVINN имаме възможността да подкрепяме тези хора и техните общности, като същевременно правим ръчно изработените продукти достъпни за хората по целия свят“, казва Мария Винка, дизайнер на свободна практика в ИКЕА Швеция.

MÄVINN е налична от началото на юни в магазините на ИКЕА, както и онлайн на ikea.bg. Повече за колекцията можете да откриете тук.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Безпрецедентно фиаско за председателя на долната камара на Конгреса

Лобито на Тръмп в Камарата на представителите свали ръководителя ѝ

07:37 - 04.10.2023

21 души загинаха при тежка автобусна катастрофа в Италия

Пътниците са били туристи, има и непълнолетни

07:13 - 04.10.2023

70-годишен мъж е прострелян при заложническа криза в с. Вълково

Похитителят е освободил заложниците си след часове на блокада

00:39 - 04.10.2023

Флоренция забрани нови апартаменти за Airbnb в центъра на града

Местните власти се опитват да освободят повече жилища за местните жители в града

18:00 - 03.10.2023

Прегръдка между две лекоатлетки се оказа обект на цензура в Китай

Снимка с две спортистки беше цензурирана, но не заради трогателния момент на жените - а заради номерата върху техните екипи

17:04 - 03.10.2023

Бертран Бонело показва какво се случва, когато научната фантастика срещне любовта

Срещаме се с френския режисьор, за да разберем повече за любопитната комбинация от мелодрама и научна фантастика

16:24 - 03.10.2023