Майчинството ѝ даде криле. Депресията и алкохолът ги отрязаха Снимка: © Хедър Армстронг

Хедър Армстронг, която се превръща в знаменитост с блога си за възходите и паденията в майчинството, връзките, личните битки с алкохолизма и депресията - Dooce, почина на 47-годишна възраст.

Във вторник вечерта партньорът ѝ Пийт Ашдаун съобщи, че я е намерил мъртва в дома им в Юта. Всички показания засега сочат към самоубийство.

Армстронг е пионер в блоговете, посветени на майчинството. Често я наричат "кралицата на блогърките майки“, защото пише за децата си, любовта и предизвикателствата. В пика на популярността си уебсайтът ѝ Dooce получава повече от 8 милиона посетители на месец. До 2009 г. блогът вероятно е генерирал 40 000 долара месечни приходи от реклама, според оценка, цитирана от Wall Street Journal.

В същата 2009 г. Хедър е посочена в годишния списък на Forbes на 30-те най-влиятелни жени в медиите. Легендарната водеща Опра Уинфри я кани да гостува в предаването ѝ.

Майчинството ѝ даде криле. Депресията и алкохолът ги отрязаха - Хедър Армстронг "кралицата на блогърките майки"

През 2012 г. Хедър и съпругът ѝ Джон Армстронг се развеждат. Преди около 6 години тя започва да се среща с Пийт Ашдаун, който е бивш кандидат за Сената на САЩ. Двойката живее заедно с децата на Хедър - 19-годишната Лета и 14-годишната Марло.

До 2023 г. Армстронг продължава да бъде активна в Instagram и Dooce. Директните ѝ непринудени публикации за всичко - от бременността и кърменето през писането на домашните и споделеното пътуване, често са изпълнени с ругатни. С нарастването на нейната популярност се увеличават и нападките от критици, които я обвиняват в лошо родителство.

В една от публикациите си в Dooce Армстронг споделя за победа над алкохолната си зависимост.

„На 8 октомври 2021 г. отпразнувах шест месеца трезвеност сама на пода до леглото си. Чувствах се сякаш съм ранено животно, което иска да бъде оставено да умре“, пише блогърката. „Нямаше никой в живота ми, който би могъл да разбере колко символична беше тази победа за мен, макар и да съм цялата в сълзи. В един момент си помислих, че тялото ми ще се разцепи на две. Мъката ме потопи в неспирни вълни от болка. Беше ми трудно да дишам за няколко часа."

„Трезвеността не бе някаква мистерия, която трябва да разреша. Бе просто да разгледам всичките си рани и да се науча как да живея с тях", допълни Армстронг.

В мемоарите си тя описва как в блога си намира начин да споделя ,,мислите си за поп културата с далечни приятели". В рамките на една година аудиторията ѝ нарасва от няколко приятели до хиляди непознати по целия свят.

Хедър Армстронг Dooce

Началото на Dooce

Американката основава Dooce в началото на 2000 г. като място за обсъждане на работа, секс и дори напускане на мормонската църква и раздялата с религията. Името на сайта идва от шега за това как не може да изписва думата ,,dude" (пич) в чатове, според изданията AP и New York Times.

През 2002 г. Хедър Армстронг е уволнена от компанията в Лос Анджелис, в която работи като уеб дизайнер. В мемоарите си тя споделя, че все повече и повече открива, че пише за личния си живот и в крайна сметка за работа в офиса. Особено „колко много исках да удуша шефа си, който често използва думи и фрази, които биха засрамили и моряк“. В днешно време на това му се вика криндж и по всичко личи, че Хедър сериозно е кринджвала.

Причината за уволнението ѝ е откритието на фирмата, че тя стои зад станалия популярен блог и в него дава и прякори на колегите си като ,,Онзи, който успява да каже нещо глупаво всеки път, когато си отвори устата".

Уволнението ѝ разпалва обществен дебат за неприкосновеността на личния живот - и, естествено, увеличава трафика към сайта ѝ.

Хедър Армстронг, майчинство, блог Dooce

След като Армстронг забременява и ражда първото си дете, Dooce се превръща в нещо различно. Младата майка се стреми да бъде максимално искрена в писането, тя подробно разказва за гневните изблици на децата си, предизвикателствата пред психичното здраве, борбата ѝ с алкохолизма и следродилната депресия.

Американката печели силно присъствие в социалните мрежи и с три книги, включително мемоарите от 2009 г. ''It Sucked and then I Cried: How I Had a Baby, a Breakdown and a Much Needed Margarita". В тях тя описва още, че е страдала от хронична депресия през целия си живот, която не е била лекувана, докато не е стигнала до университета. Тогава състоянието ѝ се влошава, което я кара да се запише за клинично наблюдение в Невропсихиатричния институт на Университета на Юта. Лечението ѝ включва химически индуцирана кома за по 15 минути в продължение на 10 сесии за неясен период от време.

Хедър Армстронг и двете ѝ дъщери - Лета и Марло

Чувствах, че животът не е предназначен за живеене“, каза Армстронг пред интервю за изданието Vox.

Когато си толкова отчаян, ще опиташ всичко. Мислех, че децата ми заслужават да имат щастлива, здрава майка и трябваше да знам, че съм опитала всички възможности, за да бъда това за тях.", споделя още тя.

Публикация, обявяваща смъртта ѝ в акаунта ѝ в Instagram, гласи: „Дръжте близките си близо и обичайте всички останали“.

Партньорът ѝ Пийт Ашдаун сподели, че Армстронг е била трезвена повече от 18 месеца, но наскоро е имала рецидив. Според него това най-вероятно е причината да посегне на живота си.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024
Живот

Рецепта за козунак? А какво ще кажете за козуначени мъфини

Великден през 2024 година звучи като време за по-практично приготвяне на храна

10:04 - 27.04.2024
Спорт

5 домашни упражнения, след които да се почувствате 5 пъти по-добре

Карин Околие ни показа няколко упражнения с DAJLIEN - колекцията за домашни тренировки на IKEA

09:29 - 27.04.2024
Важно днес

Fitch: Отлагане на членството в еврозоната, може да се отрази негативно на рейтинга на България

Според Fitch България ще изпълни всички критерии до края на 2024 година

09:10 - 27.04.2024
Политика

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024